Kentin en işlek güzergahı olan Adana-Mersin D-400 karayolunun 8 şeride çıkarılması çalışmaları 8 ayı geride bırakırken, işlerlerine gidebilmek için büyük mücadele veren vatandaşlar ile sürücüler yaşananlara isyan ediyor!
Vatandaşlar hayatlarını tehlikeye atarak akan trafikte işlerine gitme mücadelesi verirken, tıkanan trafik sürücüleri çileden çıkarıyor. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığının yoğun olduğu bölgedeki çalışmaların bir an önce tamamlanması isteniyor.
Mehmet Nabi Batuk
Temel atma töreni 27 Ağustos 2016 tarihinde yapılan ve 2 yılda tamamlanacağı açıklanan adana-Mersin D-400 Karayolu Genişletme Projesi’nde 8 ay geride kaldı.
Liman Kavşağı’ndan Tarsus yönüne doğru ilk 8 kilometrede başlatılan kavşak ve genişletme çalışmaları nedeniyle yolun trafiğe kapatılması bölgede çalışan vatandaşları mağdur etti. Mersin Limanı ve Serbest Bölge başta olmak üzere Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Ticaret Borsası, Türk Silahlı Kuvvetleri ve bazı özel firmalara ait kuruluşların faaliyet gösterdiği bölgedeki kurumlarda çalışan vatandaşlar işyerlerine ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor.
TEK ŞERİTLİ YOLDA TIRLARIN ARASINDA YOLCULUK
Toplu taşıma araçlarının giremediği bölgede vatandaşlar yol çalışmalarının içinden geçerek, çamurlu bozuk yollardan işyerlerine ulaşmaya çalışıyor. Güzergahın limana ulaşmaya çalışan yük taşımacılığı yapan büyük tır ve kamyonlarca yoğun olarak kullanılması ise hem sürücülere hem de halka zorlu anlar yaşatıyor. Bazı vatandaşlar canlarını tehlikeye atarak bu trafikte işyerlerine ulaşmaya çalışırken, kilitlenen trafik nedeniyle yük taşımacılığı yapan şoförler saatlerce beklemek zorunda kalıyor.
Bölgeye özel araç ile gelmek isteyen vatandaşlar otoban yolundan Mersin Serbest Bölge’ye giriş yaptıktan sonra tek şeritli yolda tırların ve kamyonların arasında yolculuk etmek zorunda kalıyor.
“HER GÜN YARALANMALI TRAFİK KAZASI MEYDANA GELİYOR”
Karayolları Genel Müdürlüğü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait trafik ikaz ve uyarı levhalarının olmadığı bölgede zaman zaman yaralanmalı trafik kazaları da yaşanıyor. Araçları olan vatandaşlar, uzun dakikalar sonucunda otoban yolundan geçerek bölgeye ulaşabilirken; toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar da bölgeye ulaşabilmek için yüzlerce metre yürümek zorunda kalıyor.
EN BÜYÜK ZORLUĞU KADINLAR ÇEKİYOR
Bölgedeki vatandaşlardan edindiğimiz bilgilere göre; en büyük zorluğu ise kadın çalışanlar çekiyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan kadın çalışanların işyerlerine gelmek için 300 metre toprak ve bozuk olan yollardan geçmek zorunda kaldığı ve gece saatlerinde iş çıkışlarında hem karanlık hemde ıssız olan bölgeden geçerken tedirginlik yaşadığı belirtiliyor.
2017 SONUNDA TAMAMLANACAK
60,7 kilometrelik Adana-Mersin yolunda ilk etap olan 7,7 kilometrelik yolun yapımı sürerken
toplam maliyeti 120 milyon TL olan projenin 2017 sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Proje ile Mersin Limanı ve Serbest Bölge’de gerçekleştirilecek ticarete hız kazandırılması, bölgedeki trafiğin rahatlatılması, Mersin’in ulusal ve uluslararası bağlantılarının güçlendirilmesi, güvenli ve yüksek standartlı bir ulaşım imkânının tesis edilmesi, trafik kazalarının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.
Proje; 11 adet köprülü kavşak, 5 adet otoyol bağlantı yolu entegre köprülü kavşağı, 9 adet dere köprüsü ve 12 adet hemzemin kavşak ile bölünmüş yolun yanında 2 şeritli kuzey ve güney toplayıcı yol ile birlikte 8 şeritli olarak inşa ediliyor.