600 dönüm tarla satışta!


 

Tarıma elverişli arazi varlığıyla bilinen Mersin’de çiftçilerin borcundan dolayı yaklaşık 600 dönüm tarla bankalar tarafından satışa çıkartıldı. Satılığa çıkartılan tarlaların birçoğu betonlaşmaya maruz kalıyor.

SONER AYDIN

Tarım kenti olarak anılan Mersin’de çiftçinin başı bankalarla dertten kurtulmuyor. Ektiği üründen verim alamayan çiftçi masraflarını karşılamak için bankalara koşmak zorunda kalıyor. Özellikle son 1 yıl içinde yaşanan siyasi krizler, ticaretin yoğun olarak yaşandığı komşu ülkelerde yaşanan savaşlar ve son olarak üst üste gelen doğal afetler çiftçiyi bankanın kucağına itti. Geçtiğimiz günlerde Mersin’li Çetin Can isimli çiftçinin tarlası borcun dolayı Ziraat Bankası tarafından satışa çıkartılmış ancak Can’ın verdiği ödeme sözü ile tarla satıştan kurtulmuştu.

TARLA SATIŞINDA ÖNEMLİ ARTIŞ

Mersin’de satışa çıkartılan tarla sayısında son yıllarda önemli bir artış yaşandı. Çiftçilerin en fazla kredi çektiği 5 bankadan elde edilen verilere göre; Mersin genelinde 600 dönüm tarım arazisi satışa çıkartıldı. En fazla tarla Ziraat Bankası tarafından satışa çıkartılırken, yine İş Bankası, Şekerbank, Deniz bank ve Yapıkredi onlarca dönüm araziyi satışa çıkarttı. Satışa çıkartılan tarlaların büyük çoğunluğu Tarsus, Toroslar ve Akdeniz’de yer alırken yine Erdemli Gülnar, Anamur gibi ilçelerde yüzlerce dönüm arazi satılıkta.

MERSİN’DE ÇİFTÇİ SAYISI AZALDI

Diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aralık 2016 verilerine göre; Mersin çiftçi sayısı en fazla azalan iller arasında yer aldı. Verilere göre; Aralık 2016'da çiftçi sayısında Türkiye genelinde Aralık 2015'e göre 79 bin (yüzde 10), Kasım 2016'ya göre mevsimsellikten arındırılmış değerlere bakıldığında 4 bin azalış gerçekleşti. 1 yılda çiftçi sayısı Şırnak hariç tüm illerde azaldı. Çiftçi sayısı en fazla azalan il 5 bin çiftçi ile Hatay oldu. Hatay'ı; Konya, Mersin, Antalya, Samsun ve Balıkesir takip etti.

“ÇİFTÇİNİN DESTEĞE İHTİYACI VAR”

Çiftçinin yaşadığı sorunu gazetemize değerlendiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, çiftçinin desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Örtü artı altı sebze, meyve ve narenciye üreticisinin borç sarmalında olduğunu anımsatan Gökçel, “Üreticilerin finans kuruluşları ve diğer özel bankalara fazla miktarda borcu var. Çiftçilerimiz artık o borçları çeviremez hale geldi. Bunu sürekli vurguluyoruz. Örtü altında üretim yapan çiftçilerimiz 2014’te don afetine maruz kaldı. 2015’e geldiğimizde Rusya ile yaşanan uçak krizi, 2016’nın sonunda hortum, sel, dolu, kar afeti ile karşı karşıya kaldı. Son 5-6 yıldır piyasadaki olumsuz fiyatlar da eklenince çiftçi iyice çıkmaza girdi ve bankalara, tefecilere, finans kuruluşlarına yöneldi. Çiftçilerimizin bu borçlardan kurtulması için mutlaka desteğe ihtiyacı var” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA