Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen ve 22 Etiyopyalı iş adamının oluşturduğu alım heyeti ikili iş görüşmelerine AKİB İhracatçıları yoğun ilgi gösterdi.
Etkinlikte; Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ve Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobezıe birer konuşma gerçekleştirdi.
Arslan öncelikle Büyükelçi Gobezie’ye alım heyetiyle birlikte AKİB’i ziyaret etmelerinden duyduğu memnuniyeti iletti. Türkiye’nin 2016 yılında Etiyopya’ya toplam 404 milyon dolar ihracat gerçekleştirmesine karşın, anılan ülkeden yapılan ithalatın 50 milyon dolar değerinde olduğunu belirten Arslan, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatının ise bu belirtilen rakamlardan çok farklı olduğunu dile getirdi.
KURAKLIK İHRACATI VURDU
Ülkemizde 2016 yılında olumsuz hava koşullarından dolayı yaşanan kuraklık, üreticilerimizin ürün tercihlerini değiştirdi” diyen Başkan Mahmut Arslan, yetersiz üretimden dolayı Türkiye’nin Etiyopya’ya hububat-bakliyat ihracatının 10 milyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi. Bu yıldan itibaren ülkemizdeki üretim artışıyla birlikte sektör ihracatının da artışa geçeceğini ifade eden Arslan, bu organizasyonun her sene sürmesini temenni etti.
AFRİKA’NIN EN HIZLI BÜYÜYENİ; ETİYOPYA
Daha sonra söz alan Büyükelçi Ayalew Gobezie ise, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin artarak devam edeceğine olan inancının tam olduğunu vurguladı. Etiyopya’nın Afrika bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Büyükelçi Gobezie, Etiyopya’nın dünya ülkeleriyle rekabete hazır olduğunu ve bu itibarla Etiyopya iş adamlarına güven duyulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin bu anlamda kendileri açısından büyük öneme sahip olduğuna değinen Gobezie, önümüzdeki dönem için kurulacak güçlü iş bağlantılarının iki ülkeye de olumlu yansıyacağını belirterek sözlerine son verdi.
Dünya pazarındaki son veriler baz alındığında; Etiyopya, Hindistan ile birlikte 5 milyar dolar ihracat değeri olan susam pazarının yüzde 25’ine sahip bulunuyor. Ülke; 10 milyar dolarlık kahve sektörü ihracatında ise 10’uncu sırada yer alıyor. (bülten)