SONER AYDIN
Mersin Barosu eski başkanları ve yöneticileri 16 Nisanda yapılacak olan referandum oylamasına yönelik bir açıklama yaptı. Mersin Barosu'nda yapılan açıklamaya çok sayıda avukatın yanı sıra baro eski başkanları ve yöneticisi destek verdi. Referanduma dair hazırlanan ortak metni kamuoyu ile paylaşan baro eski başkanı avukat Alpay Antmen, Mersin Barosu Başkanı Ali Er’in sessizliğine tepki gösterdi.
“MERSİN BAROSU’NUN SESSİZLİĞİNE ORTAK OLMUYORUZ”
Görevlerinden biri de “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” olan Baroların söz konusu Anayasa Teklifine karşı durmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekleyen Av. Antmen, “Bizler, Mersin Barosu’nu, başkan ve yönetici sıfatları ile geçmiş dönemlerde temsil etmiş, halen temsil etmekte olan avukatlar olarak; Mersin Barosu Başkanlığı’nın, ülkemizin anayasal yönetim sistemini tamamen değiştiren bu kanun ile ilgili olarak sessizliğine ve tavırsızlığına ortak olmadığımızı bildiriyor, Mersin Barosu’nun Yönetim Kurulunun çoğunluğunu oluşturan meslektaşlarımız tarafından hazırlanan ve kamuoyunun bilgisine sunulan açıklamayı paylaşıyor, sizlere hatırlatıyor, ‘hayır’ diyor, tarihe not düşüyoruz” ifadelerini kullandı.
“KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ SONA ERECEK”
16 Nisan referandumunda “Evet” çıkması halinde Türkiye'de neler olabileceğini sıralayan Antmen, yeni sistem ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kalkacağını öne sürerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Meclisin yasama tekelinin ortadan kaldıracak. Yürütme erkinin Meclise karşı sorumluluğu kalmayacak. Cumhurbaşkanı yargıyı, bürokrasiyi, kamu kurum ve kuruluşlarını neredeyse tek başına şekillendirecek. Yasamayı kontrol edip, uluslararası ilişkileri belirleyecek. Bakanlıklar Cumhurbaşkanına hizmet makamlarına dönüşecek. Cumhurbaşkanının partili olması nedeni ile bütün devlet aygıtı partizanlıkla şekillenecek. Cumhurbaşkanı bütün bu yetkilerini neredeyse hiçbir denetime tabi olmadan, yargılanma olasılığı olmadan kullanabilecek.”