Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Birgül Bozkurt ve Düziçi Köy Enstitüsü mezunu Abdullah Yanık konuşmacı olarak yer aldı.
Köy enstitülerinin tarihsel sürecini ve enstitüye katkıda bulunan kişileri “1940'ların Türkiye’si ve Bir Başyapıt: Bizim Köy” sunumuyla anlatan Prof. Dr. Yorulmaz; “Köy enstitüleri ‘bilgi evrenseldir’ yargısını en iyi örnekleyen kuruluş olmuştur. Enstitüler, köy hayatından uzaklaşmadan eğitim vermeyi amaçlamıştır” şeklinde konuştu. Köy enstitüsü mezunu olan Mahmut Makal’ın yazdığı Bizim Köy adlı kitabının içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yorulmaz, kitabın köy yazınının gelişim sürecindeki önemini vurguladı.
Yrd. Dr. Dr. Bozkurt “Köy Enstitülerinden Günümüze Çıkarımlar” başlıklı sunumunda ise “Köy enstitüleri kuram ve uygulama bütünlüğünü sağlayan kurumlardı. Günümüzde okullarda verilen eğitimler soyut, yaşamın somutluğundan uzak, okuma oranlarımız oldukça düşük. TÜİK verilerine göre, Türk insanının ihtiyaç listesinde kitap okumak ne yazık ki 235’inci sırada. Köy enstitülerinin en güzel yanı okuma faaliyetlerini önemsemesi ve günde en az 45 dakika buna zaman ayırıyor olmasıydı” ifadelerine yer verdi.
Düziçi Köy Enstitüsü mezunu Yanık “Peynir Dağı-Arslanköy’den Düziçi’ne” başlıklı konuşmasında eğitim hayatında yaşadığı zorlukları ve enstitünün önemini anlattı. Yanık, gençlere “Eğitimin ve sevginin önemini idrak ederek yaşayın” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Etkinlik, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hürriyet Gökdayı tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi. (bülten)