İş bırakma sendikal faaliyettir


 

Mersin’de Eğitim Sen’in 2014’te yaptığı 2 günlük iş bırakma eylemine katılan 401 öğretmen hakkında yerel mahkeme tarafından verilen “Aylıktan kesme” cezasını bozan Danıştay, iş bırakmanın sendikal faaliyet olduğuna hükmetti.

Haber Merkezi

Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 2014 yılında 8-9 Ekim tarihlerinde 2 günlük iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eyleminin yanı sıra yapılan basın açıklamaları ile sendikanın tavrı ortaya konulurken, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 401 eğitim emekçisi hakkında “1/30 oranından aylıktan kesme” cezası verildi. Eğitim Sen Mersin Şubesi tarafından İdare Mahkemesi’ne yapılan itiraz reddedilirken, Eğitim Sen Şubesi konuyu 401 üyesi adına ayrı ayrı Antalya Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Ancak Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nden de gerçekleştirilen eylemin “Sendikal faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği” iddiası ile 401 kişiye kesilen cezanın haklı olduğu savunuldu.

AYM VE AİHM KARARLARINA ATIFTA BULUNULDU

Bölge İdare Mahkemesinin kararı üzerine konuyu Danıştay’a taşıyan Eğitim Sen Şubesi itirazına Danıştay 12. Dairesi cevap verdi. Yerel Mahkemenin kararını bozan Danıştay 12. İdaresi Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına atıfta bulunarak, yapılan iş bırakma eyleminin sendikal faaliyet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Danıştay 12. Dairesi ilgili kararında şu ifadelere yer verdi: “Bakılan davada, davacının üyesi bulunduğu sendikanın ve sendikanın bağlı olduğu konfederasyonun aldığı kararlar uyarınca gerçekleşen göreve gelmeme eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabulü gerekeceğinden disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemde ve bu işleme karşı açılan davada uyuşmazlığın özünü oluşturan dava konusu disiplin cezasının hukuki denetimi yapılmaksızın, sendikanın ve konfederasyonun aldığı kararın denetimi yapılarak davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle davacının temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine…”

29 ARALIK GREVİ İÇİN DE EMSAL BİR KARARDIR’

Konuya dair konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, 29 Aralık grevi içinde emsal teşkil ettiğini belirtti. Türkiye genelinde binlerce eğitim emekçisinin 29 Aralık grevine katıldıkları için haklarında cezalar verildiğini belirten Muşlu, eğitim emekçilerinin KHK’lerle ihracının da bu grevler nedeniyle yapıldığını ifade etti. Muşlu, alınan kararların hukuksuz olduğunu Danıştay 12. İdare Mahkemesi tarafından ortaya konduğunu belirterek, yapılan yanlışların bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA