Son olarak MTSO Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Şan, limanda kapı, depozito, ARF Kabul Sistemi gibi bir çok konuda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, çözüm için ilgililere çağrı yaptı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 18 No’lu Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 18 No’lu Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.
İlk olarak KDV ve ÖTV sorunlarına değinen Şan, “KDV Tebliğinde Hizmet faturalarının oranının yüzde 18’den 8’e düşmesini istiyoruz” dedi. Özellikle satın alınan otomobil ve kamyonetlerin KDV ve ÖTV’sini direkt indirim olarak gösteremediklerini anlatan Şan, “Önemli gider kalemlerimizden birisi araçlarımız. İşlerimizi daha seri ve hızlı yapabilmek için işlem yaptığımız her bölgeye bir araç göndermek zorundayız. Bu nedenle araçlarımıza yönelik harcamalarımızın ÖTV ve KDV indirimi direk indirim konusu olmalı” ifadesini kullandı. Hemen her gümrük müşavirinin çalışmalarını düzenli yürütebilmesi için en az 4-5 adet araca ihtiyacı olduğunu kaydeden Şan, şunları söyledi: “Daha çok arabalarla iş yapan kurumlar olmamıza rağmen binek türü kamyonet ve otomobillere ödenen ÖTV ve KDV’yi, direkt olarak KDV beyannamesinde gösterip düşemiyoruz. ÖTV ve KDV direk mahsup da edilebilir ya da hiç alınmayabilir. Bizim tüm işimiz araçlarla, antrepolara, depolara, serbest bölgeye, zirai karantinaya, gümrüğe, limana ve gümrük işlemlerinin olabildiği her yere gitmek için çok sayıda araca ihtiyacımız oluyor. Bunlar da maliyet artırıcı unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”
Komite olarak önümüzdeki süreçte bu yöndeki çalışmalara ağırlık vereceklerini dile getiren Şan, bugüne kadar Oda Yönetiminin de desteği ile sektörü ilgilendiren önemli konularda olumlu sonuçlar aldıklarını bundan sonra da yaşanan sorunların çözümü noktasında ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
MTSO’nun takibi ve girişimleriyle Mersin Serbest Bölge ile Mersin Liman’ı arasındaki koridor sorununun çözümlendiğini hatırlatan Şan, yine iyi bir takiple beyanname sorununun da çözümlendiğini kaydetti. Eskiden her bir konteyner için bir beyanname açılırken artık 20 konteynere tek bir beyanname oluşturulabildiğini anlatan Şan, “Aynı şekilde eşyalar için alınan teminat da kaldırıldı. Kısacası mikro sorunlarımızı ilgili kurumlarla görüşerek, makro sorunlarımızı ise Odamız aracılığıyla TOBB’a oradan da bakanlıklara taşıyarak çözümleme gayretindeyiz” dedi.
“LİMAN A KAPISI’NA DÜZENLEME BEKLİYORUZ”
Bir diğer sıkıntıyı limanda yaşadıklarını anlatan Zeki Şan şunları söyledi: “Mevcut durumda bir diğer sıkıntıyı Liman A Kapısı’nda yaşıyoruz. Kapının mevcut pozisyonuyla kentimize yakışır durumda olduğunu söyleyemeyiz. Giriş çıkışlarımız kolay olmuyor. İşlemler hızlı yürümüyor ve kapı önünde işlem bekleyen TIR’larda yığılmalar oluyor. Uzun kuyruklar oluşturan araçlar kent trafiğini de sıkıştırıyor. Limana giden gümrük müşavirleri, acenteler, ihracat ya da ithalatçı firmaların temsilcileri araçlarını park edecek bir yer bulmakta zorlanıyor. Bu sorunun çözümü için adımlar atıldığını biliyoruz. Komite olarak biz de Liman A Kapısı’nın Mersin’e yakışır bir kapıya dönüşmesi adına gerekli takibi yapacağız.”
“DEPOZİTOLARIN SABİT FİYATI OLSUN”
Limanda yaşanan işlemsel sıkıntılara da değinerek konteyner başına Gemi acentelerine 200 ile 1000 dolar arasında depozito ödendiğini de hatırlatan Zeki Şan, bu rakamın armatörden armatöre değiştiğini hatırlatarak, “Depozitolarda sabit bir rakam maalesef bulunmuyor. 30 - 40 konteyner olduğunda ödenen rakam 30-40 bin dolarlara çıkıyor. Bu ücretlerin birçok firma tarafından teminat olarak yatırılması kolay değil. Bizim talebimiz özellikle limanda boşalacak konteynerlerden eskiden olduğu gibi depozito alınmaması yönündedir” diye konuştu. Limanın yoğun olduğu dönemlerde konteynerin liman dışına çıkarılması gerektiğini ve artık global dünyada yükleme ve boşaltma işlemlerinin firma depolarında yapılmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Şan, böyle durumlarda belli bir risk olabileceği için depozito talep edilebileceğine işaret ederek şöyle konuştu: “Eğer bugün ekonomiyi daha da canlandırmak istiyorsak hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız. Depozitoların ve geçici kabul ücretlerinin kademe kademe kalkması rekabetçi fiyatlar konusunda elimizi güçlendirecektir. Bu dönemde liman da biz de acenteler de Deniz Ticaret Odası da herkes üzerine düşen fedakarlığıyapmalı. Maliyetleri mümkün olduğunca aşağı çekip dinamizmi artırıp, ekonomi çarkını döndürmeliyiz.”
“ÜCRETLERE DÜZENLEME BEKLİYORUZ”
Aynı şekilde Demuraj ve Geçici Kabul Ücretleri konusunda da acil düzenleme beklediklerini vurgulayan Şan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomiyi ve özellikle ihracatı hareketlendirmek ve 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak Deniz Ticaret Odalarına bağlı gemi acenteleri geçici kabul ücretlerini almayabilir veya bu tür ücretler aşağı çekilebilir. Kaldı ki konteynerlere gerek yükleme gerekse boşaltım yapabilmek için boş konteyner talepleri karşılandığında konteynerin limandan ya da dışarıdaki sahalardan taşıma ücretleri ihracatçı ya da ithalatçı firmalardan karşılanmaktadır. Ayrıca konteyner başına alınan geçici kabul ücretlerinin acenteden acenteye farklılık göstermesinin önüne geçilebilir. Bir acente limandan konteyner çıkışında 60 dolar alırken bir diğeri 35 dolar talep ediyor. Uygun rakamlarla bu fiyat sabitlenebilir. Ayrıca depozito iade sorunu da çözümlenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Acentelere yatan depozitoların iadesini bir ay sonra dahi alamıyoruz. Geri dönüşlerde bankalar 30-50 dolarlık kesintilere gidiyor ve tüm bunlar mali açıdan firmaları zorluyor.”
“ARF KABUL SİSTEMİ’Nİ OTURDUĞUMUZ YERDEN YAPABİLMELİYİZ”
Aynı zamanda işlem sürelerinin kısaltılmasının da iş akışının hızlanmasında büyük rol oynadığını dile getiren Şan, “MIP ile ilgili çalışmalarda artık ARF Kabul Sistemini ofisimizden yapabilmeliyiz” dedi. İskenderun Limanı’na gitmeden bu işlemi yapabildiklerini anlatan Şan, Mersin Limanı’nda ARF’yi sistemden çıkarıp elden takip etmek durumunda kaldıklarını açıkladı. Şan, bu sistemin oturtulması halinde özellikle ihracat yüklemelerinde serilik kazanılacağını kaydetti. Ayrıca limanın altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Şan, en son Mersin’de yaşanan sel felaketini hatırlatarak, “Bu dönemde zarar gören konteynerlar oldu. Limanın altyapısını güçlendirerek bu tür doğal afetlere hazırlıklı olması gerekir çünkü kentimiz özellikle sel konusunda riskli bir il” değerlendirmesini yaptı.
“LABORATUVAR SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ”
Son olarak kimya laboratuvarı konusuna değinen Zeki Şan, halen bu konuda da bir çözüme ulaşamadıklarını anlattı. Yurtdışından gelen ya da yurtdışına gidecek olan kimyevi maddelerin testlerinin yapıldığı kimya laboratuvarı için yer bulunamamasının sıkıntısını yaşadıklarını anlatan Şan, “Mersin Gümrük Laboratuvarı’nın merkeze yakın bir alanda, kentimiz sınırları içinde olması sorunların hızlı çözülmesi anlamında büyük önem taşıyacak. Bu laboratuvarın Tarsus’a taşınması halinde ise numunelerin buradan alınıp bir memur refakatinde günde 2-3 kez Tarsus’a götürülmesi gerekecek. Gümrük elemanının bu işi takip için ek personel çalıştırması gerekecek, araç maliyetleri artacak, zaman kayıpları yaşanacak. İmalatçı ve ithalatçı firmaların işleri ve üretimi aksayacak. Bu sorunun çözümü en büyük beklentimiz” ifadelerini kullandı. (bülten)