Mersin’de 4 bin 616 esnafın eğitimden geçtiği proje ile gerek esnaf- sanatkar teşkilatlarının ve gerekse eğitim - danışmanlık merkezlerinin, mevcut durum analizleri yapıldı, güçlü ve zayıf yanları belirlendi ve bu doğrultuda da stratejik eylem planı hazırlandı.
GİZEM EKİCİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca yürütülen ‘Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi’nin (ADAPTESK) kapanışı Mersin’de yapıldı.
Kapanış programı; bir otelde iftar programıyla gerçekleştirildi. Geceye; Mersin Valisi Özdemir Çakacak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı j.Kd. Albay Hüseyin Kanat, Sahil Güvenlik Komutan Vekili Deniz Albay İlker Karaman, SGK İl Müdürü Necmettin Öz, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, Ticaret İl Müdürvekili Hacı Akif Yıldız, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin SMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, Antalya ESOB Başkanı Adlıhan Dere, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Karaman ESOB Başkanı Bayram Uysal, Niğde ESOB Başkanı Erdoğan Aykin ile Mersin ESOB bünyesinde kurulu 70 meslek odası başkan ve yöneticileri katılım gösterdi.
“KÜÇÜK ESNAF, BU ÜLKENİN VAZGEÇİLMEZİDİR”
Programın açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yürütücü olduğu, TESK Genel Başkanlığı ile diğer teşkilat birimlerinin de faydalanıcısı olduğu ADAPTESK projesinin kapanış toplantısına katılın tüm davetlilere hoş geldiniz dileklerini iletti. Başkan Dinçer, ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olan esnaf-sanatkarlarının, ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli bir biçimde dağıtılması ve bu dengelerin sürdürülmesine yaptığı katkılar ile reel sektörün önemli ve vazgeçilmez bir bölümünü oluşturduğunu belirtti. Başkan Dinçer, şöyle konuştu; “Yaklaşık 700 yıl önce Ahi Evran Pirimiz tarafından temelleri atılan Ahilik Ocağı’nın öğreti ve değerleriyle yoğrularak bu öğretileri tarihin her döneminde ve her mekanda günümüze kadar taşımayı başaran esnaf-sanatkarlarımız, ülkemizin ve devletimizin sosyal, kültürel, sınai ve ticari yapısına hizmet sunmayı ibadet kabul ederek mahallerimizde, kasabalarımızda, şehirlerimizde ve bütün yurdumuzda bu ocağın öğreti ve değerlerini günümüzde de yaşatmaya devam etmektedir.
Esnaf – sanatkarlarımız son dönemlerde küreselleşmenin olumsuz etkilerini yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Kendine özgü birtakım özellikleri nedeniyle kontrolleri dışında gelişen ve değişen piyasa koşullarına nasıl uyum sağlayacaklarını bilmek konusundaki eksiklikleri, teknolojik gelişmelere ayak uyduramamaları, rekabet güçlerinin zayıf olması, mesleki ve yaşam boyu öğrenme kavramları içindeki bilgi eksiklikleri geldiğimiz noktada esnaf ve sanatkarlarımızın çeşitli konularda desteklenmeleri ihtiyacını beraberinde getirmiştir.”
MERSİN’DE 4 BİN 616 ESNAF EĞİTİMDEN GEÇTİ
Başkan Dinçer, bu noktadan hareketle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Koordinatörlüğünde ve TESK Genel Başkanlığı’nın yararlanıcısı olduğu 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle ülkemiz genelinde belirlenen 8 pilot ilde startı verilen, kısa adı ADAPTESK olan Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi’nin hayata geçirildiğini anımsattı Proje ile bu pilot illerde toplam 23 bin 250 kişinin eğitilmesinin planlandığını kaydeden Talat Dinçer, “Mersin özelinde ana eğitim konusu olarak belirlenen tekstil sektörü başta olmak üzere 4 bin 500 esnaf ve sanatkara ihtiyaç duydukları mesleki ve genel eğitimler olmak üzere eğitimler verilmesi hedeflenmiş bu sayı proje makamı ile yapılan görüşmeler neticesinde 4 bin 616 esnaf sanatkarın eğitilmesi ile de tamamlanmıştır. Bu eğitimler kapsamında yine çevre birliklerin yöneticileri ile birliğimize bağlı 70 mesleki odamızın yönetici ve personellerini de kapsayan eğitimler verilmiş, ilimizde bulunan ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik bir dizi bilgilendirme toplantıları ve çalıştaylar da düzenlenmiştir.
Tüm bu faaliyetler ile gerek esnaf- sanatkar teşkilatlarımızın ve gerekse eğitim - danışmanlık merkezlerimizin, mevcut durum analizleri yapılmış, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmiş, bu doğrultuda da stratejik eylem planı hazırlanmıştır. Bu anlamda ADAPTESK Projesi, esnaf sanatkarlarımız ile teşkilat birimlerimize yönelik yürütülen içi dolu dolu bir proje olmuştur.
"ESNAF EĞİTİMLERE KATILMAKTA İSTEKSİZDİ”
Bu eğitim faaliyetlerinin başlatıldığı dönemde, esnaf – sanatkarlarımız, gerek zaman ve gerekse ekonomik kayıpları olacağı düşüncesiyle eğitimlere katılmak konusunda isteksizlik göstermişlerdi. Ancak ilerleyen süreçlerde esnaf-sanatkarlarımız için yürütülen eğitim faaliyetleri ile üyelerimizin farkındalıkları arttırılarak bu eğitim faaliyetlerine yönelik yoğun bir talep oluşmuştur. Bu da bu projenin teşkilat birimlerimiz üzerindeki olumlu etkinin bir çıktısı olmuştur. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için insan kaynağına daha çok yatırım yaparak esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğini arttırmayı amaçlayan bu projeyle, esnaf sanatkarlarımızın hizmet aldıkları eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığıyla insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında istihdam yaratarak kapasitenin arttırılmasına yönelik bir model kurulması hedeflenmiştir.
Bunun modelin çıktısı olarak da, ülkemizin ekonomik gücünün önemli bir bölümünü oluşturan küçük işletmelerimizin başta ekonomik krizler ve küreselleşme karşısında daha güçlü bir yapıda olmalarını, gelişen ve değişen dünyaya uyum yeteneklerinin, rekabet edebilirliklerinin arttırılarak daha güçlü bir yapıyla ayakta kalmalarına destek verilmiştir.
Esnaf ve sanatkarlarımızın kalkınmasına katkı sağlayacak, süreklilik gösteren bir yapıya sahip olmalarına destek verecek, ülkemizin nitelikli insan kaynaklarının yetişmesine katkı sağlayacak bu türden projelere her daim ihtiyacımız var. Mersin Esnaf ve Sanatkarları odaları Birliği olarak 1996 yılından bu yana gerek sektörel ve gerekse genel eğitim faaliyetlerinin hep içinde yer aldık. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de gerek genel faaliyetlerimiz ve gerekse eğitim faaliyetlerimiz devam ettirilecektir. Bu projenin hayata geçirilmesinde en büyük katkıyı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
“TERÖR BELASINDAN KURTULMADIĞIMIZ SÜRECE EKONOMİNİN İSTENİLEN SEVİYEYE GETİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Daha sonra söz alan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Diyarbakır'da PKK'lı teröristlere yönelik yürütülen operasyonda 3 askerin şehit olduğunu anımsatarak, ailelerine başsağlığı diledi.
Huzur ve güven olmayınca ticaretin de olmayacağını belirten Palandöken “Hele hele memlekette huzur olmazsa hiçbir şeyin olmasını beklemek mümkün değil." dedi.
Türk milletinin birçok sorunu aşabilecek güçte olduğunu vurgulayan Palandöken, şöyle konuştu: “Bunu da ispatladık. 4 yıldır üs üste süren seçim süreci. Yerel, genel, tekrarlanan seçimler. Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirilmesi ve bugün artık diyorum ki bundan sonra inşallah ekonomi ağırlıklı, ülkede huzur ve güven içerisinde oluruz. İçeride ve dışarıdaki düşmanların dışında ülkemizde bir de terör belası var. Bu terör belasından kurtulmadığımız sürece ekonominin istenilen seviyeye getirilmesi mümkün değil ama yine de şükür ediyoruz ki ülkemizde bir kalkışmanın akabinde, cuma akşamı kalkışma oldu, pazartesi bankalar açıldı. Demek ki millet olarak bazı şeyleri halletmiş durumdayız. Eğer büyük olmasaydık 3,5 milyon göçmeni, Avrupa'nın bu göçmenlere barındıracak ve onlara yeni iş alanları açacak daha büyük imkanları olmasına rağmen maalesef biliyorsunuz hiçbiri bu işte elini taşın altına koyup destek olmadı ama biz ekmeğimizi, suyumuzu paylaştık. Onlara evimizi açtık”.
“AMAÇ İNSANA YATIRIM”
Bu projenin öncelikle amacının insana yatırım olduğunu bildiren Başkan Palandöken, ahilik kültürünün en önemli yanının insanlara güven vermek olduğunu aktardı. 8 ilde gerçekleştirilen proje kapsamında 23 bin esnaf ve sanatkarın eğitimden geçtiğini kaydeden Palandöken “Konfederasyonumuzca 23 aydır sürdürülen ADAPTESK projesi ile; 8 ilimizde 23 binden fazla esnaf sanatkarımıza eğitim imkanı sunuldu. Bu kazanımları ülke genelinde yaygınlaştırmak için bir eğitim modeli yaratıldı. Modelin sürdürülebilmesi için teşkilat yapısı güçlendirildi. Güçlü esnaf güçlü teşkilat şiarıyla 2023-2030 vizyonunun öne çıkaran strateji dökümanı hazırlandı. Mersin’de Sayın Valimiz Özdemir Çakacak himayesinde Projeyi başarıyla hayata geçiren Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ve yönetim kurulu ile projenin tüm isimsiz kahramanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini noktaladı.
“BU MİLLETİN TEMELLERİNDE AHİLİK VAR”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise konuşmasına Diyarbakır'ın Lice İlçesinde PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan, aralarında Mersinli Uzman Çavuş Mustafa Sarı'nın da bulunduğu şehitleri, bu vesileyle de yüce milletin birliği, beraberliği ve kardeşliği için hayatlarını ortaya koyan tüm şehitleri saygıyla ve rahmetle anarak başladı. Çakacak, “Üç kıtada 600 yıl hüküm süren, hüküm sürdüğü topraklara da birlik, beraberlik ve barış getiren Osmanlı Devleti’nin temelinde ahilik yatmaktadır. Bu nedenle geçmişi Ahiliğe dayanan esnafımız da ülkemizdeki birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin temsilcisidir” ifadelerini kullandı ve Ahilik Teşkilatının sadece esnaf ve sanatkarımız arasındaki usta çırak ilişkisinde mesleki kuralları düzenleyen bir sistem olmadığını, aynı zamanda toplumdaki sosyal barışın sağlanmasının da temeli olduğunu vurguladı.
Ülkemizin üzerine kabus gibi çöken 15 Temmuz kalkışmasında birlik, beraberlik ve kardeşlik temelleri üzerine kurulan ülkemizi yok etmek ve milletimizi birbirine düşürmek için bir takım hain oyunlar sahneye konulduğunu vurgulayan Vali Çakacak; “Bu hain oyunu sahnelemeye kalkanlar; ülkemizin birliği, beraberliği ve kardeşliği söz konusu olduğunda Yüce Milletimizin en değerli varlığı olan canını dahi gözünü kırpmadan feda edebileceğini bilmiyorlardı” ifadelerini kullandı.
Sözlerini devamında, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda sergilenen ruhun, devletin bekasını ve milletin kardeşliğini hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişiminde bir kez daha yaşatıldığını dile getiren Vali Çakacak, “Milletimiz; bugüne kadar Cumhuriyetimizin bekasını, Milletimizin kardeşliğini, milli ve manevi değerlerimizi hedef alan saldırılara geçit vermediği gibi bundan sonra da gerçekleşebilecek saldırılara canı pahasına karşı koyacağı güç ve inancında olduğunu tüm dünyaya göstermeye devam edecektir” şeklinde konuştu.
Vali Özdemir Çakacak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca Mersin, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Manisa, Ordu ve Şanlıurfa illerinde hayata geçirilen projenin esnaf, Mersin ve ülke için hayırlı sonuçlar doğurması temennisinde bulunarak, 8 pilot il arasında Mersin’in de yer almasını sağlayan ve uygulamada emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Protokol konuşmalarının ardından Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer tarafından günün anısına Mersin Valisi Özdemir Çakacak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, projenin paydaşları arasında bulunan Adana, Antalya, Karaman ve Niğde Birlik Başkanlarına hediye takdim etti. Program çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.