İçel Soroptimist Kulübü’nün Mersin Çevre Orman Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde 2007 yılında Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi’nde kurduğu 2000 ağaçlık İçel Sorptimist Kulübü Hatıra Ormanı, yine Mersin Üniversitesince kesilerek yerine bir bina inşaasının başladığı tespit edildi.
Kulüp üyelerinin, Dünya Çevre Günü nedeniyle Hatıra Ormanı’nı ziyaret etmek istemesiyle açığa çıkan orman katliamı karşısında üzüntülerini bildiren İçel Soroptimist Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Şanlı yaptığı açıklamada; “İçel Soroptimist Kulübü Hatıra Ormanı, 2007 yılında Mersin Üniversitesi’nin yer göstermesi ve Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü ile yapılan bir protokol doğrultusunda 2000 ağaç dikilerek tesis edilmişti. Anılan protokol ile oluşturulan Orman, 10 yıllık kesintisiz bir mücadele, sürekli bakım ve kuruyan ağaçların yerine yenilerini dikilmesiyle var edildi. Böylece bakımını yapılmış, Mersinlilerle birlikte koruyup yaşatmayı başarmıştık. Fakat ormanımızın bilim ve sanat yuvası olarak değerlendirdiğimiz bir kurum tarafından yok edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Yıllardır Mersin’in çevre sorunlarına hiçbir karşılık beklemeden sahip çıktığımız gibi en önemli odak noktamızdan biri de çevre olmuştur. Bu bize gerçekten çok ağır gelmiştir. 47 yıldır şehrimiz için yaptığımız her türlü hizmeti ve yüzlerce insanın emek ve alın terini yok sayanları kınadığımızı bildirmek isterim . Bu gerçekten çok acı, böylesine değerli bir ormanın yok edilmesinin derin acısını tüm Mersinlilerle paylaşıyorum” dedi.
“AĞAÇLARI KESMEDİK, TAŞIYORUZ”
Üniversite yönetimi ise konuyla ilglii yaptığı yazılı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. “Çiftlikköy Kampüsünde inşası devam eden Eğitim Fakültesi binası ile ilgili olarak İçel Soroptimist Kulübü tarafından yayımlanan basın bildirisinde İçel Soroptimist Kulübü Hatıra Ormanının yok edilmesine yönelik iddialarla ilgili olarak kurumumuz tarafından bir açıklama yapması zorunlu hale gelmiştir.
Üniversitemizin master planında asıl yerinin ormanlık alanla çakışması nedeniyle Eğitim Fakültesi binasın yerinde değişiklik yapılmıştır. Hatıra ormanının başlangıç kısmının yola yakın olması ve tabela konulması, inşaatın ormanlık alana inşa edildiği izlenimi yaratmasına neden olmuştur.
Eğitim Fakültesi inşası projesine başlamadan önce Orman Bölge Müdürlüğü’nün amenajman birimleriyle resmi yazışmalar yapılmış olup, ilgili kurum tarafından görevlendirilen uzman kişiler gözetiminde ve ilgili kurum tarafından kısmi fidan transferleri yapılmıştır. Yapılan transferler, koruluk alana minimum etki edecek şekilde gerçekleştirilmiştir.
Kampüs alanında yapılan inşaat ve yol çalışmaları hassasiyetle devam etmekte olup, ağaçlı bölgelerde kesim değil taşıma işlemi yapılmaktadır” denildi.