Türk Büro-Sen Mersin Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Güven, TÜİK’in açıkladığı verilere göre Mayıs 2017 enflasyon rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu.
TÜİK’e göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin 525,40 TL olarak hesaplandığını belirten Mustafa Güven, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 5 bin 201,7 TL olarak belirlendiğini söyledi.
MAAŞIN ASLAN PAYI KİRA VE GIDAYA GİDİYOR
“Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,77 oranında arttığını gösterdi” diyen Güven, “Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında yükseldi ve 1.945,17 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Mayıs ayında 1.953,4 Lira olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mayıs 2017 verilerine göre günlük 39,50 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.185,03 TL oldu. Mayıs 2017 itibarı ile ortalama 2 bin 784,96 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42,55’ini oluşturdu. TÜİK verilerinde 768,37 TL olarak belirlenen kira gideri ise Mayıs 2017 ortalama maaşının yüzde 27,59’una denk geldi.
Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 70,14’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 29,86’sı kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mayıs 2017 maaşından geriye yalnızca 831,59 TL kaldı” diye konuştu.
“ALINAN ZAMMA ‘TARİHİ BAŞARI’ DİYENLER, ŞİMDİLERDE YAŞANAN TARİHİ HEZİMETİ GÖRMEZDEN GELME GAYRETİNDE”
Memurun aldığı zammı tarihi başarı olarak değerlendirenlerin, bugün ortaya çıkan rakamlara bakınca ne hissettiğini merak ettiğini açıklayan Güven, “Gelinen noktada bir tarihi başarı değil, tam anlamıyla tarihi bir hezimet ortaya çıkmıştır. 2015 yılında imzalanan toplu sözleşmenin iki yılı dolmak üzere; bu iki yılın cebimizden, haklarımızdan, hayatımızdan neler alıp götürdüğünü görmek için araştırma yapmaya bile gerek yok.
2017 yılının ilk yarısını tamamlamaya yaklaştığımız şu günlerde, Mayıs ayına ilişkin açıkladığımız asgari geçim sonuçları bizleri yine şaşırtmamıştır. Bütün göstergeler ortadayken hâlâ bu tolu sözleşmeye ‘tarihi başarı diyenler’ kamu görevlilerinin, emeklinin aklıyla alay etmektedir. Ocak ayında memura reva görülen yüzde 3’lük zammın üstüne yüzde 6,18 enflasyon gerçekleşmiş, memurlar, alım gücü bakımından geçen yılki maaş seviyelerine ulaşmak için yüzde 3,18 alacaklı hale gelmiştir.
Bununla birlikte yalnızca geride bıraktığımız beş ay içinde 4 kişilik bir alenin aylık zorunlu harcamaları tam 373,83 lira artmıştır. Buna karşılık olarak memur maaşına yapılan ortalama zam 81 lira olmuştur. İşte birilerinin tarihi başarı olarak gördüğü toplu sözleşmenin yalnızca bir yönü budur. Marketlerde ve pazarlardaki fiyatların hala ciddi bir düşüş göstermemesi mutfaklarda çok uzun zamandır devam eden yangını biraz daha körüklemektedir. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve bayramın da yaklaşıyor olması, masrafların bir kat daha artmasına enden olacak, memurun, emeklinin açığı artmaya devam edecektir. Bu çöküntüyü bir nebze olsun yumuşatmak adına, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak daha önceki yıllarda talep ettiğimiz ‘Bayram İkramiyesinin hükümetin gündemine alınmasını ve bu desteğin kamu çalışanları ve emeklilere sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. (bülten)