10 yılda 2,78 milyon hektar tarım toprağını kaybettik!


 

Türkiye’de son 10 yılda 2,78 milyon hektarlık tarım arazisinin üretim dışı kaldığına dikkat çeken Başkan Karaoğlu, “Kaybolan toprakların geri dönüşü yoktur. İnsan; arabasız, elektriksiz yaşayabilir ama gıdasız ve susuz asla yaşayamaz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı M. Kemal Karaooğlu, 11 Haziran 1945 tarihinde kabul edilen “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” dolayısıyla her yıl 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü kutlanan ‘Toprak Bayramı’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kemal Karaoğlu, “Dünya nüfusunun sürekli arttığı ve topraklarımızın aynı kaldığı hatta azaldığı bir ortamda, topraklarımızın değeri çok iyi bilinmelidir. Gıdasız yaşam olmaz. Topak, gıdanın olabilmesi için ana unsurdur. Toprak, hava, su ve diğer doğal kaynaklar gibi insan yaşamı için önem taşıyan kısıtlı bir değerdir” ifadelerini kullandı.

KAYBOLAN TOPRAĞIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK!
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaoğlu, özellikle bilinçsiz zirai ilaç ve gübre kullanımı sonucu topraklarımızın kirlendiğinin, orman yangınları, anız yakmak, yanlış toprak işleme ve sulama sonucunda da erozyondan dolayı topraklarımızın yok olduğunun altını çizdi.

TÜİK verilerine göre son 10 yılda Türkiye'nin 2,78 milyon hektar tarım arazisinin üretim dışı kaldığını vurgulayan M. Kemal Karaoğlu, şöyle dedi: “Bu durum, Türkiye için çok vahim bir durumdur. Çok verimli Anadolu toprağı üzerinde bulunmaktayız. Ve şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki, kaybolan toprakların geri dönüşü yoktur. Bundan dolayı topraklarımızın kıymetini çok iyi bilmek zorundayız. Tarımsal üretim dışında kalacak bir karış toprağımız olmamalıdır.”

‘ÇOCUKLARIMIZA BUKAYBIN HESABINI VEREMEYİZ’
Toprakların korunması için ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun, 2005 yılında 25880 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan M. Kemal Karaoğlu, bunun için ‘Toprak Koruma Kurulları’ oluşturulduğunu ve toprağın güvence altına alındığını belirtti. Fakat bilinçsiz kullanım ve yapılaşma sonucu tarım topraklarımızı kaybettiğimizin altını çizen Karaoğlu, herkesin bunun sorumluluğuyla hareket etmesi gerektiğini, aksi halde milyonlarca hektarlık tarım arazisinin kaybının hesabının, gelecek kuşaklara verilemeyeceğini dile getirdi.

TARIM TOPRAĞINI YAPILAŞMAYA AÇMAK SORUMSUZLUKTUR!
Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Alternatif marjinal tarım arazileri varken, verimli tarım arazilerini konuta, sanayiye, turizme açmak ve verimli ovalarımız üzerine karayolları, havaalanları yapmak büyük sorumsuzluktur. İnsan; arabasız, elektriksiz yaşayabilir ama gıdasız ve susuz asla yaşayamaz. Bu yüzden gelecek nesillerin hayatını idame ettirebilmesi için topraklarımızın değeri daha da önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu olarak Toprak Bayramı haftasını en içten dileklerimizle kutluyoruz.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA