Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Mersin’de tarım sektörünün sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi.
Mersin’in sahip olduğu iklim ve verimli topraklarla tarıma dayalı üretim yapan ve tarıma dayalı ticaret yapabilecek bir kent olduğuna işaret eden Çamak, “Türkiye’nin tahıl, meyve ve sebze ambarlarından biri olmasına karşın Mersin’de halihazırda uygulanan bir tarım politikasının olmaması kent tarımını zora sokmaktadır” dedi.
Milletvekili Çamak, Mersinlilerin, ürünü ve üreticiyi koruyan, pazar desteği ve gelir desteği sunan bir tarım politikasının oluşturulmasını beklediğini kaydetti. Çamak, “Bunun için öncelikle Mersin'de tarım arazilerinin yapıları göz önünde bulundurularak toprak, topografya ve iklimsel özelliklerin tarımsal üretim verimliliği incelenmeli, buna göre bir coğrafi işaretleme çalışması yapılarak Mersin’in tarım haritası oluşturulmalı, yöresel ürünler korunmalı ve tanıtılmalıdır. Ayrıca Mersin'in tarım bölgelerinde var olan sanayi tesislerinin tarıma zarar vermemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” diye konuştu.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI ÇELİK’E MERSİN SORUSU
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin tarımıyla ilgili beklentileri, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de gündeme getirdi. Çamak, önergesinde şu sorulara yerdi: “Mersin ili için şehrin verimli toprak ve Akdeniz iklim özelliklerini göz önünde bulundurarak kentsel bir tarım politikası geliştirilmesine dair herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Mersin'de üretim verimliliğini artırmak ve üreticinin üretimini zor durumda kalmadan satabilmesi için bugüne kadar gerçekleştirilen tarım politikaları nelerdir? Mersin'de tarım verimliliğini artırmanın ilk adımı olarak planlı bir çalışmanın ilk basamağı niteliğinde bir coğrafi işaretleme çalışması yaparak bir Mersin'in bir tarım haritasını çıkarmayı planlıyor musunuz? Mersin'in tarım bölgelerinde var olan sanayi tesislerinin tarıma zarar vermemesi açısından herhangi bir uygulamanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”