Mehmet Nabi Batuk
Silifke’nin Taşucu Mahallesinde Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından Seka Liman Sahasına yapılmak istenen tersane projesi için geçtiğimiz önceki gün ÇED toplantısı yapılmış, tersane projesine itirazlarını anlatmak üzere yöre halkı toplantıya kalabalık bir katılım sağlamıştı. Ancak gergin geçen ÇED toplantısında önce bomba ihbarı yapılarak salon boşaltılmış, çıkan olaylarda da 2 kişi gözaltına alınmıştı.
Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, kendilerinin de katıldığı ÇED bilgilendirme toplantısında yaşanan olaylarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan yöre halkı ve kendilerine yönelik sert güvenlik uygulamalarına tepki gösteren çevreciler, halkın ve çevrecilerin toplantıya katılımını engellemek isteyen Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş yetkililerinin sahte bomba ihbarı yaptığını iddia etti.
“ŞİRKET YETKİLİLERİ HALKIN İSTEMEDİĞİ YATIRIMIN YAPILAMAYACAĞINI BİLMELİDİR”
ÇED toplantısında yaşanan gerilim ve güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasında yaşanan arbede hakkında bilgi veren MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “İnsanları korkutmak amacıyla güç kullanarak antidemokratik tavırlarla halkın ÇED toplantısına katılımını engellemek hukuksuzdur ve ÇED yönetmeliğine aykırıdır. Halkın demokratik hakkını kullanmaya tahammül etmeyen ve halka kötü muamele uygulatan Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.yetkililerini kınıyoruz. Şirket yetkilileri halkın istemediği yatırımın yapılamayacağını bilmelidir” diye konuştu. Aslan, Akter yetkililerinin, toplantıya yüksek katılım olması nedeniyle sahte bomba ihbarı yaparak, yöre sakinlerinin toplantıya katılımını engellemeye çalıştığını ileri sürdü.
“TERSANEDEN ÇIKACAK ZEHİRLİ GAZLAR SUYA, TOPRAĞA VE HAVAYA KARIŞACAK”
Aslan, Seka Limanı Bölgesi’nin, 1990’da Özel Çevre Koruma Alanı, 1994’te Ramsar A Sınıfı Sulak Alanı, 1996’da ise 1’inci derece Doğal Sit Alanı ilan edildiğini de hatırlatarak şöyle konuştu: “Seka Liman sahasına yapımı planlanan tersanede farklı hammaddeler kullanılarak yat, tekne ve gemi inşası, tekne ve gemi bakım-onarım işlemleri yapılması planlanmaktadır. Tersanede ayrıca dış ülkelerin ömrünü dolduran gemileri de sökülecektir. Tersanenin inşaat ve işletme sırasında kullanılacak malzemelerin sonucunda meydana gelecek kimyasalların ve fiziksel işlemlerin sonucunda açığa çıkacak zehirli gazların, ağır metallerin yaratacağı hava, toprak ve deniz suyu kirliliğinin Göksu Deltası’na, bölgenin turizmine ve 1. derece tarımsal niteliği olan topraklara ve insan sağlığına çok zarar vereceği açıktır.”
"SEKA ARAZİSİNİN SANAYİ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Danıştay kararıyla tersane yapımına izin verilmeyen, verimli tarım arazilerine, turizm bölgelerine ve Göksu Deltasına zarar verecek olan tersane projesine karşı olduklarını vurgulayan Sabahat Aslan, “Silifke Taşucu’nda yaşayan halk ve Silifke Belediyesi, SEKA liman sahasına planlanan tersaneye karşıdır. Taşucu SEKA limanı ve arazisi halkındır. SEKA arazisinin sanayi çöplüğüne dönüşmesini istemiyoruz, arazinin halkın kullanımına elverişli olacak şekilde Yeşil Alan olarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Bunun için mücadelemizin hukuksal ve demokratik olarak devam edeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.