1-CERRAHİ TEDAVİ
2- EGZERSİZ TEDAVİSİ
3- FARMAKOLOJİK TEDAVİ
4- DİYET TEDAVİSİ
1-Cerrahi Tedavi
Kilolu olan herkesin obezite ameliyatı olabileceğine dair bir inanış var. Örneğin 20 kilo fazlası olan bir kişi ideal kilosuna kavuşmak için obezite ameliyatı olmak isteyebiliyor. Ancak obezite ameliyatı kozmetik amaçlarla değil, hastaların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yapılıyor, dolayısıyla her kilolu kişiye uygulanmıyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilen kriterlere göre; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 kg/m2’yi aşan veya 35-40 kg/m2 arasında olan ve buna diyabet, hipertansiyon ile uyku apne sendromu gibi hastalıkların eşlik ettiği kişiler aday olarak kabul ediliyor. Obezite için uygulanan çeşitli ameliyat türleri mevcut.
Tüp mide (Sleeve gastrektomi )
Gastrik bypass (midenin küçültülüp ince bağırsağa bağlanması)
Ayarlanabilir gastrik band (mide kelepçesi) bu ameliyat türlerinden en sık uygulananları.
Kişi obezite cerrahisiyle birlikte diyetine devam etmeli aksi takdirde mide küçülen ve genişleyebilen bir organ olduğundan dolayı ameliyattan önceki kilosuna tekrar dönebilir.
Bu bireylerden beslenme alışkanlıklarını değiştirip yaşamlarına egzersizi de dahil etmesi beklenmektedir.
Cerrahi operasyon sonrası beslenmesine dikkat etmeyen bireylerin tekrar aynı kiloya ulaşacağı gibi, ameliyatın komplikasyonları ile günümüzde çoğu insan yaşamını kaybetmektedir.
Bir başka ortaya çıkan durum ise cerrahi yöntem uygulanan hastalarda Fe, Ca, B12, folik asit, elektrolit eksikliği ve yağda eriyen vitamin eksiklikleri ortaya çıkabilmektedir.