Mersin Devlet Opera ve Balesi ve Akdeniz Belediyesi işbirliğiyle Atatürk’ün 82. ölüm yıl dönümü vesilesiyle 10 Kasım’da Çamlıbel’de, Şef Murat Cem Orhan yönetimiyle unutulmaz bir konser gerçekleştirildi.
Konserde, Türkiye’nin opera yıldızları, Ezgi Karakaya, Selva Erdener ve Bülent Bezdüz’ün yanı sıra Mersinli sanatseverlerin daha önce Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde dinleme şansı bulduğu kanun sanatçısı Hakan Güngör de yer aldı. Güngör’ün Jordi Savall ile gerçekleştirdiği efsane konser kayıtlarını dinlemenizi tavsiye ederim. Günün sürprizi ise Besteci Turgay Erdener’in konser alanında olmasıydı.
Turgay Erdener’in Afife Balesi’nin orkestra suitleriyle birlikte Puccini’nin E Lucevan le Stelle ve Erdener’in düzenlemesini yaptığı türkülerin seslendirildiği konserde, deyim yerindeyse opera yıldızları geçidi oldu.
Adını ilk kez MDOB sanatçılarından Zuhal Gürgen hocamdan duyduğum Mezzo Soprano Ezgi Karakaya’yı yeniden dinlemek paha biçilmez değerdeydi. Semiha Berksoy Vakfı, Leyla Gencer, gibi özel ödüllere sahip olan sanatçı, 9. Senfoni, Yunus Emre Oratoryosu ile kentimiz sahnelerinde yer almıştı.
Selva Erdener, 2016 yılında Turkuvaz Beşlisi ile Mersin Kültür Merkezi’nde verdiği konserden bu yana (yanılıyorsam beni affetsin) Mersinli hayranlarıyla ilk kez buluştu. İbrahim Yazıcı yönetiminde, Hacettepe Üniversitesi’nin hocalarından usta klarnet sanatçısı Ekrem Öztan’ın da eşlik ettiği bu konsere bilet bulamayan müzikseverler olmuştu. Bu kez Sanatçı, şarkılarını binlerce hayranına seslendirerek gönülleri yeniden fethetti.
Bülent Bezdüz ise sadece kentimiz ve ülkemiz için değil, Avrupa operalarının da aranan önemli solistlerinden. Sanatçının klasik operadaki duruşu tartışılmazken kendi kültürümüze olan hakimiyetiyle seslendirdiği türkülerimiz, O’nun dilinde adeta yeniden hayat buluyor. Avrupa’nın farklı kültür başkentleri sahnesinde kendisine her zaman yer bulan Bezdüz, Londra Senfoni Orkestrası ile kaydedilen Berlioz’un Troyalılar, Verdi’nin Fasltaff kayıtlarıyla 2002 ve 2006 yıllarında Grammy ödülleri, 2011 yılında ise Londra Filarmoni Orkestrası eşliğinde seslendirdiği Rossini’nin Ermione opera kaydıyla Gramophone ödülünün sahibi oldu. 10 Kasım konseri bitiminde dinleyiciler sanatçıları ayakta alkışladı. Bravo sesleri arasında bir kadının şu cümleyi söylediğini duydum; “Helal olsun seni doğuran anaya”. Ne dersiniz, Bezdüz için bundan daha büyük ödül olmasa gerek.
Efsane olmuş sanatçılarıyla Mersin Devlet Opera ve Balesi, daha pek çok başarıya imza atarak Mersin’in adını kültür başkentlerinin yanına yazdırmaya devam edecek…
Pandemi kuralları gereği dinleyici sayısının sınırlı tutulmasına rağmen, trafiğe kapatılan ana cadde boyunca kurulan oturma düzeninde yerin kalmadığı, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulduğu gözlemlendi. (Halkımızın böylesine oto kontrol içinde olması ise ayrıca takdire şayandı.)