Mitat ÇELİK | KIZ KARDEŞLİK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 4.05.2021  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


KIZ KARDEŞLİK

Sanki kafataslarının içine harç dökülmüş gibi, kıyılarımızı ve ormanlarımızı betona boğuyorlar. Beton sizin toteminiz mi, putunuz mu?

Böylesine doğa talanı yaşanırken yurdun dört bir yanından kadınların haykırdığı, “Ormanlar Vatandır”, sloganı da yükselmeye başladı.

Adı konulmamış tarihsel bir izleğin hayaleti dolaşıyor olmalı ki, Anadolu Kadınları, Bursa’dan Rize’ye memleketin ormanı-doğası için direniyor. Herkesin suspus olduğu bu dönemde şalvarıyla örtüsüyle onların gür sesini daha çok duyuyoruz.

Elbette şaşırmıyorum, kadınlarımızın tarihsel izleğini her kim sürse, onların kriz dönemlerinde sergiledikleri destansı mücadelenin de tanığı olacaktır. Bakınız Kurtuluş Savaşı’na, bakınız Çanakkale’nin isimsiz kahramanlarına. Bir örneğini de (üzeri tozlanmaya yüz tutmuş) 1244 yılının Kayseri’sinde de buluruz.

Selçukluları yenmenin rahatlığıyla Anadolu’da dikensiz gül bahçesi uman Moğollar, Kayseri’yi de aynı kolaylıkla alacaklarını düşünürken Bacıyan-ı Rum olarak anılan kadın örgütlerinin direnişiyle sarsılmıştır. Korku iklimini bir anda tersine çeviren bu kahramanlar, uzun sürecek bir mücadelenin fitilini de ateşlemiştir. Cumhuriyet’i geçtim, şimdilerde eğer bir Osmanlı’dan bahsediyorsanız temellerini buralarda aramak zorundasınız.

O dönem, işgale karşı tutumunu eleştiren Karamanoğlullarına kocaman dervişler, “Biz dervişleriz, bizim nazarımız Allah’ın iradesine bağlıdır. O kimi isterse, memleketi kime verirse biz de onun tarafındayız, onu isteriz”, cevabını vermiştir. (Ariflerin Menkıbesi-Eflaki) Dönemin ruh haline bakar mısınız? Fakat onlar gibi düşünmeyen Anadolu Kızkardeşliği (Bacıyan-ı Rumlar), yenileceklerini bildikleri halde 17 gün süren destansı bir direnişle kenti savunmuştu. Nasreddin Hoca’nın da (Ahi Evren) eşi olan Fatma Bacı, bu direnişin önderiydi.

Bu öncü kadın atalarımızın ruhu, halen yaşıyor olmalı. Öyle ya yine sindik, yine korkuyoruz, yine kadınlarımız (örgütsüz de olsalar ) ayakta.

Betondan putlarınızı kadınlar yıkacak, Kaz Dağları’ndan Karadeniz’e ormanlarımız, Aydın’da JES’lere kurban edilen ovalarımız, bal damlayan incirimiz ve üzümümüz, böylece kurtulacak.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA