Zehra KORKMAZ | İKLİM DEGİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Zehra KORKMAZ

Tarih : 9.05.2021  E-Mail : korkmazzehra@hotmail.com


İKLİM DEGİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

“Covid-19 salgını, Dünya ülkelerinin mücadele ettiği sorunların hiç şüphesiz başında geliyor. Salgının sona ermesi ile birlikte koronavirüsten çok, iklim değişikliği en çok konuşulacak konuların başında geleceğe benziyor. Gelecek yıllar iklim değişikliğiyle mücadele için kesinlikle zorlu yılar olarak görünüyor.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), iklim değişikliğinin etkileri ile ilgili yayımladığı raporda; iklim değişikliği bağlantılı afetlerin sayısının giderek arttığına dikkat çekerek ” iklim değişikliğinin koronavirüsten daha büyük bir tehdit oluşturduğuna ve aynı hızda mücadele gerektirdiğine vurgu yapıyor.

1960'lı yıllardan bu yana dünyayı etkileyen büyük doğal afetlerin mercek altına alındığı raporda, İklim değişikliği ve hava koşullarına bağlı afetlerin sayısının 1990'lı yıllara göre yüzde 35 oranında arttığına işaret ediliyor. Raporda sadece 2019 yılında dünyada kaydedilen 308 doğal afetin yüzde 77'lik bölümünün iklim ya da hava koşulları kaynaklı olduğu, bu afetlerde 24 bin 400 insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor.  Ayrıca Küresel ısınmanın koronavirüs salgınından daha büyük bir tehdit olduğuna vurgu yapan IFRC, Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüsü pandemi ilan ettiği Mart ayından bu yana dünyada 100'den fazla doğal afet meydana geldiğine ve bu afetlerden 50 milyonu aşkın insanın etkilendiğine dikkat çekiyor.

Bilim insanları uzun zamandır küresel ısınmaya ve iklim değişikliği ve iklim felaketlerine dikkat çekiyor.  Birçok ülke  daha fazla geç olmadan gerekli önlemlerin alınmasına vurgu yapıyor.

Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Bu hedefe ulaşmak için de birtakım düzenlemelere gidiyor. Bunlardan biri de 2019 yılında açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı. Hayata geçirilmesi hedeflenen değişiklikler, sanayiden finansmana, ulaştırmadan enerji ve tarıma uzanan bir dizi sektörü kapsıyor. AB, "yeşil düzene" geçişin gerektirdiği dönüşüm ve ilave sera gazı azaltım hedeflerinin Avrupa sanayisi üzerinde yaratacağı maliyet karşısında Avrupa rekabetçiliğinin korunabilmesi için de birtakım önlem mekanizması üzerinde çalışılıyor.

Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini açıklayan Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yerine işbaşına gelen Joe Biden hükümeti de önce Paris İklim Anlaşması'na dönme kararı aldı. AB ve Joe Biden’ın yeni yönetimi, ekonomilerini harekete geçirmek ve dekarbonizasyon sürecini başlatmak için trilyonlarca dolarlık yeşil yatırım sözü verdi.  Biden, iklim değişikliğini "varoluşsal tehdit" olarak nitelendiriyor.

Özellikle son yıllarda birçok ülke iklim öncelikli politikalar yürütmeye başladı. Ancak İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021’e göre tablo hiçte iç açıcı görünmüyor. Küresel ölçekte atmosfere yayılan sera gazı emisyonlarının yaklaşık %90’ından sorumlu olan 57 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki performansını değerlendiren, Uluslararası İklim Eylem Ağı (Climate Action Network, CAN International) ile işbirliği içerisinde yayınlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021’e göre Hiçbir Ülke Yeterince İyi Değil, Türkiye Zayıf, AB İse Yol Ayrımında. Türkiye bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi (Climate Change Performance Index) CCPI sıralamasında 42. sırada yer alıyor.

Dünya yeşil toparlanma konusunda adımlar atmaya devam ediyor. Dileriz ülkeler daha geç olmadan iklim değişikliği ile mücadelen için sorumluluklarını yerine getiri ve gerekli önlemleri alırlar.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA