Abdulmuheymin SEHO | “SURİYELİLERE HERŞEY SERBEST” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Abdulmuheymin SEHO

Tarih : 10.05.2021  E-Mail : muheyminseho@gmail.com


“SURİYELİLERE HERŞEY SERBEST”

Bizim hakkımızda birçok söylenti var ve maalesef aleyhimize yürütülen propagandalar artarken, insanlara hakkımızdaki gerçekler iletilmiyor. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin çektikleri zorluklardan kimse bahsetmiyor, gerçeği bilenler de maalesef 3 maymunu oynuyor.

Türkiye’deki Suriyeliler hakkında birçok olumsuz iddia var, mesela “Suriyeliler istedikleri zaman istedikleri yere gidiyor” bu kesinlikle asılsız bir iddiadır. Çünkü her şehirde yaşayan Suriyeliler için Geçici Koruma Belgesi var.  Yani Şehirlerarası seyahatte özel bir belgesi olmayanların(seyahat için gerekçe belgesi) Göç İdaresi’nden yol izin belgesi alması lazım bu izni alabilmek için de Göç İdaresi’nden seyahat gerekçesi, eğer zorunluluk varsa bunun belgeleri talep ediliyor. Daha sonra bunlar değerlendirmeye alınıyor ve maalesef değerlendirme bazen günlerce de sürebiliyor, izin verilmesi durumunda da gidiş dönüş şartı var. Yani bizler istediğimiz gibi, istediğimiz yere gidip gelemiyoruz.

Peki, sadece bu zorlukları mı yaşıyoruz? Tabi ki hayır!

İşverenler iş arayan bir Suriyeli gördüklerinde onun işe ihtiyacı olduğunu biliyor bu yüzden de direk asgari ücretin yarısını teklif ediyor ve bu durum kimsenin umurunda olmuyor. Yani iş konusunda herhangi bir eşitlik söz konusu değil. İşverenler çalıştırsalar da çalışma izni çıkarması gerekli ama bunun masraflarında kaçınıyorlar ve kaçak işçi çalıştırıyorlar. Çalıştırılan Suriyeliler herhangi bir hakka sahip değilken ağır şartlar altında çalıştırılıyorlar. Dernekler de çalışan Suriyelilerin de çalışma iznine sahip olması gerekirken, bu konuda maalesef gerekli izinler kolay çıkarılmıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 1 yıllık izin verilmesi gerekirken bu izin sadece 4 aylık olarak veriliyor. Bu izinlerin de bir standardı yok, çalışanların keyfine göre veriliyor. Verilen bu kararlar yüzünden maalesef birçok insan işsiz kaldı.

Hakkımızda ki bir başka iddia da vergisizi işyeri açma bu kesinlikle asılsızdır. Çünkü Suriyeliler yapacakları her bir iş için Proje Müdürlüğünden vergi levhası almadan ya da proje, dükkân vergisini ödemeden herhangi bir ruhsat alamaz, işyeri açamazlar.

Bunun gibi yaşadığımız birçok zorluklar var ve her yerde helal lokmayı almak için mücadele ediyoruz ve çabalıyoruz, hiç kimse bu hayatta rahat oturmuyor, özellikle de zor bir savaştan çıkanlar.

Asla unutulmamalıdır ki beş parmağın beşi de bir değil kıyaslama yapılırken bunlara dikkat edilmeli…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
Gönderen : Mersinli / Tarih : 2021-5-11 - Saat : 12:18:22
Yorum :
Gidin ülkenizi tekrar kurun!
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA