Halil DELİBAŞ | İSRAF MI HARAM MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Halil DELİBAŞ

Tarih : 17.06.2021  E-Mail : halildelibas40@gmail.com


İSRAF MI HARAM MI?

Geçenlerde  Mersin’de yaşadığı trafik çilesini bir gazeteye yazayım derken, Sayın Ali ADALIOĞLU’nun Mersin Güney Gazetesinde aynı konuda yazdığı “ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE” başlıklı köşe yazısını okudum. Konu özellikle haftasonları ve yaz döneminde izdiham  yaşanan D-400 karayolunun Erdemli-Mersin arasındaki trafik yoğunluğu idi. Nitekim Ali abiyle aynı gün benzer saatlerde , Cumartesi günü akşam saatlerinde Kızkalesi bölgesinden  Mersin’deki evimize gelirken trafik felcine takılmıştık. 
Bu trafik çilesi bana yıllardır kullandığımız Adana havaalanınına  gidiş gelişlerin şehrimize acaba neye mal olduğu, bu fazladan harcanan yakıt ve diğer masraflarla kaç havalanı yapılabilirdi? 1994 yılında Mersin’e(Akdeniz Bölge K.lığı emrine) tayin olduğum 27 yıldır kesintisiz Mersin’de yaşıyorum ve en yakın havaalanı Adana’da. Mezitli’deki evimden otoban(Kuyuluk çıkışı) yolu ile Adana gidiş dönüş yaklaşık  200 km. Bugün özel bir otomobilin amortisman dahil herhangi bir kaza bela olmaz ise yaklaşık 150 TL. kadar harcamaya sebep olacağı aşikardır. Her gün yüzlerce özel araç ve de HAVAŞ servisleri için bir hesap yapılıp yapılmadığını düşünürüm hep. Ülkemizde yıllardır sefer yapılamayan , yeterli yolcusu olmayan ama kapalı durumda olan onlarca hava meydanı yapılmış iken Mersin’de bir alan olmamasını hep düşünür  ve bu soruyu sorardım. Bu ısraf değimlidir? Israf haram ise neden yıllardır Mersin’e yakın bir havaalanı yapılmaz. Sayın DTO başkanımla sanırım 6 yıl önce Yenice’de inşaatı devam eden Uluslararası Çukurova Havaalanı inşaatını görmeye gitmiş idik ? Aradan geçen 6 yılda kaç ihale iptal edilerek yeni ihale yapıldı ve hala % kaçlar seviyesinde bilmiyorum.
Konumuz benzer şekilde Çeşmeli-Taşucu otoban ihtiyacı ve bu yolda yaşanan inanılmaz trafik sıkışıklığı. Haziran ayındayız ve pandemi ve uygulanan kısıtlamalar nedeniyle insanlar çok sıkıldı, fırsat bulduklarında kendilerini dışarıya, sahillere ve Narlıkuyu bölgesine atıyorlar ama attıklarına atacaklarına pişman oluyorlar. Önceki hafta sonu Pazar günü sokağa çıkma yasağı olduğundan Kumkuyudan(yazlıktan) Cumartesi akşam dönmek istedik ama istemez olaydık. 40 km. yolu yaklaşık 2 saat 20 dakikada gelebildik. Bildiğimiz gibi Tömük sapağı ile Arpaçbahşiş arası yolda inanın en fazla 2 km. yol çalışması nedeniyle trafik duble yolun kuzey tarafından yani tek tarafından veriliyor. Bu yola gelmemiz için Erdemli girişinde sanırım 1.5 saat gibi bir dur kalk ile ilerleyebildik. 
Yol çalışması tabi ki yapılabilir, ama idarecilik, yöneticilik plan, dikkat ve ihtimam gerektirir. Aylardır salgın nedeniyle trafik ve yollar boş, kısıtlı. Bu onarımı Mayıs, Haziran aylarına planlamak ne kadar doğru ?Sadece bu bahsettiğim saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle kaybettiğimiz başta zaman(her şeyden değerli) olmak üzere binlerce aracın fazladan yaktığı yakıt(çoğu araç hararet vb. nedenlerle yolda kalmıştı, onlar da cabası) hesabını kim verecek. Bu ısraf kimin haram hanesine yazılacak. Biz sürücülerin olmasa gerek!!.     Aynı şeyi özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde Mersin şehir merkezinde yoğun yaşanan  trafik için de UKOME basit tedbirler(geçici tercihli yollar..vb) ile rahatlatabilmeli diye düşünüyorum. 
07 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete’de Mersin için önemli iki ihale duyurusu yayınlandı. Birisi Taşucu/Seka Limanı özelleştirmesi, diğeri ise aynen  şöyle: ÇEŞMELİ-ERDEMLİ-SİLİFKE-TAŞUCU OTOYOLU PROJESİ ÇEŞMELİ-KIZKALESİ KESİMİ YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE İHALE EDİLECEKTİR. 13 Temmuz 2021 tarihinde yapılması beklenen bu ihale umuyoruz ki gerçekleşir ve ilk etapta Kızkalesi’ne kadar olan yolda Mersinlilerin çilesi birkaç yıl içerisinde sona erer. Zira bu ve benzer daha onlarca sayacağımız ısraflar nedeniyle harama neden oluyoruz ama işin gerçeği milyonlarca liralık milli servetimiz heba oluyor. 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA