Mitat ÇELİK | ŞİŞMAN BOKSÖR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 21.06.2021  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


ŞİŞMAN BOKSÖR

Uzun zamandır, kimi aydın insanın haklı olarak eleştirdiği heykelimsi (aslında ne olduğu da belli olmayan) devasa nesnelerin yurdun dört bir yanında boy verdiğini görmekteyiz. Bu hilkat garibesi işlerin birisi de Mut’tadır. Başka yerlerde de var. Ne yazık ki, bunların arasına (belli ki anlamamışlar) bazı sanat yapıtlarını da eklemişler.

Bunca gürültünün arasında linç edilen güzelim bir Mersin heykelini savunacağımı söyleseler inanmazdım. İşin korkuncu, bir eserin yerden yere vurulmasından daha çok, mürekkep yalamış pek çok insanın, hatta aydın sayılacak pek çok kişiliğin, bir sanat eserine ucube demesidir.

Bunda kimin suçu olabilir ki? 16 yaşımda İslahiye Lisesi’nde girdiğim sanat tarihi dersleri aklıma geliyor. Basri Aydın isimli bir hocamızın ders işlemek için neler çektiğini dün gibi hatırlarım. Dinlenmediğini bildiği halde, kara tahtaya, Antik Dönem sütun başlıklarını çizerek anlatırdı. Sanki kendi kendine konuşurdu, gürültüye aldırmazdı. Koçboynuzu şeklindeki İyon başlığını, bir sepeti andıran Korinth başlıklarını vs. usta anlatımıyla ilk kez ondan duymuştum.

Dönüp sınıfa baktığımda, ayaklarını pencereden dışarı sarkıtıp sohbet edenleri görmüşlüğüm de olmuştur. Kötü geçse de bu dersler, o zamanlar müfredattaki yerini koruyordu. 1980’li yıllar, sanırım çürümenin zirvesiydi. Çürümenin çürümesi ise bu tür derslerin müfredatta seçmeli olarak yer alacağı 1990’lı yıllardı.

İnsanlığın tarih boyunca geliştirdiği sanat eserlerini öğrenip anlamanın, bugünü ilgilendiren yanları işte böylesine görünür hale gelmektedir.

Hasıla, ezbere bildiğiniz ve bugünün sanatıyla karşılaştırdığınız Antik Dönem Tanrı heykelleri, ne yazık ki sizlere gördüğünüzü okuma yetisi edindirmiyor. Sanat, kahramanlarını artık tanrılardan değil, en sıradan insandan alıyor.  

En azından Alberto Giacometti’nin birkaç eserini görebilseydiniz, ucube diyerek Koreli Heykeltıraş Kim Won Geun’un Şişman Boksör heykeline böylesine hınçla saldırmazdınız. Giacometti de Kim Won Geun da benzersiz sanatçılardır. Çalışmalarını nerde görseniz tanırsınız.

Bu heykel üzerinde koparılan gürültüyü ciddiye alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu türden çalışmaları gözden geçireceğini ve gerekirse kaldıracağı söylemiş. Umarım bu hataya düşmez.

Böylesine ironik bir eser, dünyada az bulunur.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA