Zehra KORKMAZ | YEŞİL EKONOMİ VE ÇEVRE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Zehra KORKMAZ

Tarih : 11.07.2021  E-Mail : korkmazzehra@hotmail.com


YEŞİL EKONOMİ VE ÇEVRE

Nüfusun hızla arttığı ve kaynakların kısıtlı olduğu bir Dünyada, büyümenin sınırları ve sürdürülebilirliği sorgulanamaya başlanmıştır. Mevcut sistemde büyümenin sürdürülemez hale geldiği ve beraberinde getirdiği, gelir adaletsizlikleri, sosyal sorunlarının yanı sıra çevresel sorunlar açısından da neredeyse son noktaya geldiği dünyada tartışılan konulardan birisi olmuştur. Doğayla daha uyumlu bir ekonomik düzenin araçları olarak “Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir büyüme, düşük karbonlu büyüme, yeşil büyüme, yeşil ekonomi gibi kavramlar ülkelerin gündeminde yerini almıştır.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yeşil ekonomiyi; “Bir takım çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltırken aynı zamanda insan refahını ve toplumsal eşitliği sağlayan ekonomik bir model” şeklinde tanımlıyor. UNEP bu tanımın içine “düşük karbonlu, kaynakların etkin olarak kullanıldığı, toplumsal olarak kapsayıcı böylesi bir sistemde gelir ve istihdam artışının sağlandığı, karbon emisyonu ve kirliliğin azaltıldığı, enerjinin etkin kullanıldığı, biyoçeşitlilik ve ekosistem kayıplarının önlendiği kamu ve özel sektör yatırımlarıyla sağlanan yeşil bir düzen” ifadelerini de ekliyor.

Çevresel riskleri azaltıcı sektörel yatırımlar yeşil ekonomi ile karakterize ediliyor. Temiz teknolojiler, yenilenebilir enerji, enerji verimliliğine sahip binalar, düşük karbon emisyonlu ulaşım, gelişmiş atık yönetimi ve temiz içme suyu sağlanması, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir orman ve sürdürülebilir balıkçılık yeşil ekonomi sektörleri arasında sayılıyor. Sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamak adına önemli bir araç haline dönüşen yeşil ekonomi,  çevreye dost bir kalkınma ve buna uygun politikaların oluşturulmasını içeriyor.

Veriler yeşil ekonomi konusunda Türkiye’nin önünde kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin tarihsel süreç içerisinde çevresel kaygılarının politika düzlemine nasıl ve ne kadar yansıtıldığına bakıldığında, çok sınırlı olsa da çevresel kaygılara ilk olarak 3. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yer verildiği, AB Müktesebatına uyum paralelinde 7. ve 8. Kalkınma Planlarında (DPT, 1995, 2000)  büyük oranda ekonomi ve çevre ilişkisine yer verilmeye başlandığı görülüyor.  Yeşil ekonominin ülkemizde yaygın bir biçimde konuşulup tartışıldığı 2000’lli yıllardan günümüze, pek çok konu halen günceliğini koruyor.  

Çeşitlenerek artan küresel çevresel riskleri en aza indirmek için, yeşil ekonomi yaklaşımının önemine dikkat çeken bilim insanları ve yazarlar, “Türkiye ekonomisinin yenilenebilir enerji, organik tarım ve yeşil bina sektörleri gibi inovasyona ve rekabete daha açık çevre-dostu sektörlere yönelmesini gerektiğine” vurgu yapıyorlar.

Doğaya saygılı, yaşanabilir bir kentleşme ve sanayileşme modeli ile yeşil kalkınma anlayışını merkeze alan ve bu anlayışı topluma kazandıran, sürdürülebilir ekonomik, çevresel ve toplumsal hayatın oluşturulmasını diliyor ve umut ediyorum. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA