image
Halil DELİBAŞ

Tarih : 7.09.2021  E-Mail : halildelibas40@gmail.com


BALIK SEZONU BAŞLIYOR

 

İlimiz Mersin bir deniz kenti,  Coğrafyanın ilimize, bizlere bahşettiği imkanların başında deniz geliyor, Zira Mersin’deki tarım, turizm, sanayi, ticaret, lojistik, enerji, denizdibi kaynakları, Tüm bu sektörlerin ana paydası deniz,

Dolayısı ile;  limanlar, gemiler, diğer hizmet firmaları(acenteler, taşıma işleri organizatörleri, kumanyacılar, , armatörler, bunkerciler…vd) için temel ihtiyaç deniz.  Zaten dünyanın yükünün %85 e yakını da , emniyetli  en ucuz taşıma yolu olan  denizyolu ile taşınıyor. 

Evet,  denizlerin  bizlere sunduğu bir diğer değer ise  sualtı kaynakları, Yani balıklar,  süngerler, hidrokarbon(petrol, doğalgaz) kaynakları olarak özetlenebilir  Sualtı kaynaklarından birisi ve ilimizde binlerce ailenin geçim kaynağı balıkçılık.

Balık , diğer tanımıyla beyaz et Biz insanlar için haftada 2 kez yenmesi önerilen çok önemli bir besin maddesi,                                 Ama ülkemizde dünya ve AB ülkelerine göre balık çok az tüketiliyor.

AB ülkeleri ve ABD’de kişi başına yılda yaklaşık 25-30 kg , Japonya’da 80 kg. balık tüketilirken bu oran ülkemizde 6-7 kg. geçemiyor. Ülkemizde iç sular dahil yılda 650 bin ton civarında(çiftlik dahil)  balık üretiliyor ve bu üretimin yaklaşık % 25’i ihraç ediliyor. İhraç gelirimiz ise yılda 900 milyon dolara yaklaşmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında 3.5 milyon tonu aşan  balık üretimi ile Norveç ilk sıradadır.

Norveç ülkemize göre yılda yaklaşık 6 kat daha fazla balık üretimi yapmaktadır.

15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi Karadeniz, Marmara ve Ege’de 1 Eylül, Akdeniz’de ise 15 Eylülden itibaren serbest. Balıkçı tekneleri sezona hazırlıklarını yaparak Akdeniz bölgesi hariç denize açıldılar ve avcılığa başladılar.

Bilindiği üzere profesyonel balıkçı gemileri 1.1.2004 tarihinden beri “6 No.lu ÖTV Genel Tebliği” ve daha sonra yayınlanan çeşitli ÖTV Tebliğ  kuralları doğrultusunda  ÖTV’siz yakıt sisteminden yararlanabiliyorlar. ÖTV siz yakıt sisteminden yararlanan bu tip gemiler mutlaka  Gemi Jurnali( ya da Gemi Hareket Kayıt Jurnali) tutmak ve son yıllarda gündeme gelen elektronik takip cihazlarını(AIS, BAGİS)  faal olarak bulundurmak zorundalar. Bu sayede geminin gerçek sefer süresi, sefer bölgesi ve kendisine verilen ÖTV İndirilmiş yakıtı kullanmaları denetlenmektedir. Bu kapsamda da 18.5.2016 tarihinde  yayınlanan “balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi Tebliği” (Tebliğ No:  2021-26) 21 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

  Tebliğe göre;  boy uzunluğu on iki metre ve üzerinde olan denizlerde ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak üzere Bakanlıkça ruhsatlandırılmış gemilere Bakanlık sistemine uygun BAGİS(Balıkçı Gemileri İzleme Sistemi)  cihazının takılması ve çalışır durumda tutulması zorunludur.

Bu sistem ile ilgili teknik gereklilikleri ve Tebliğin detaylarını ayrı bir yazıda okuyucularımızla paylaşırız. Balıkçılarımıza yeni sezonda bol mahsullü bir avcılık dönemi  dileyerek RASTGELE diyoruz. Allah Selamet Versin.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA