Zehra KORKMAZ | BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Zehra KORKMAZ

Tarih : 9.09.2021  E-Mail : korkmazzehra@hotmail.com


BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ

Afganistan'dan ABD'nin çıkışı ve Taliban'ın yönetimi yeniden ele geçirmesinin ardında, yıllar önce okuduğum ve beni çok etkileyen, Dünyaca ünlü Afgan asıllı ABD’li yazar Khaled Hosseini’nin “Bin Muhteşem Güneş” adlı kitabı akılıma geldi.

Adını Saib-i Tebrizi’nin, Bu kentin ne çatısını aydınlatan aylarını sayabilirsin, Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi dizelerinden alan kitap Uçurtma Avcısı gibi Afganistan’ın aynı dönemini anlatıyor.

”'Bin Muhteşem Güneş” savaşlarla iyice fakirleşen Afganistan’da  Radikal İslamcı Taliban’ın 90’lı yıllarda şeriat kanunları altında kadınlara ve kız çocuklarına sıkı yasaklar getirdiği, Kadınların yanında bir erkek olmadan ve saçlarını ve bedenini saklayacak şekilde tamamen örtünmeden evden çıkmasının, siyasete atılması ya da kamusal alanda konuşmasının yasaklandığı, Sağlık çalışanlarının tamamen erkeklerden oluşması nedeniyle yanında bir erkek olmadan kadınların sağlık hizmetlerine erişmelerinin de mümkün olmadığı dönemde  geçiyor. Ayrıca Bu kitapta Afganistan’ın siyasi tarihine de çok değinildiği için, Zahir Şah’ın devrilmesi, Davud Han’ın öldürülmesi, ülkenin adının Afganistan Demokratik Cumhuriyeti olarak değişmesi ama demokratikliğin maalesef sözde kalması, Sovyetler ‘in Afganistan’a girişi, Sovyetler ‘in çekilmesi, ülkedeki iç savaşın devam etmesi de anlatılıyor.

Bin Muhteşem Güneş her satırıyla savaşa lanet okutuyor. Bu kitapta Afganistan’ın düşüşüne şahit oluyoruz. Savaşların sonucunda en ağır bedel ödeyen kadın ve çocuklar. Kaybolan hayatlar, yaşanılmayan çocukluklar, Yazar bu romanında da Afganistan’da yaşanan savaşın insanların hayatlarını nasıl mahvettiğini  Meryem ve Leyla adındaki iki kadının hayatından kesitler sunarak anlatıyor. Meryem ve Leyla'nın. Çocukluklarından bugünlerine gelene dek yaşadıkları acıları her satırda hissediyorsunuz.   Savaşın, yasakların, ezilmişliğin ve hor görülmüşlüğün içinde iki kadının öyküsünü okurken, Düzene, adalet anlayışına, geleneklere lanet ediyorsunuz.

Kitabın tanıtımında yazdığı gibi Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar”. Afganistan’ın Khaled Hosseini’de yaşadığı gibi. Khaled Hosseini Afganistan'ın toplumsal yapısını, kadına olan bakışını, Taliban zulmünü ve iç savaşı öyle güzel betimliyor ki, yüreğiniz acıyor. Yaşanan daramı yüreğinizde hissediyorsunuz. Bu dramı hissettiren, Aslında kadınların yok edilmesi değil, şeriat üzeninin acımasızlığı, bu düzende kadınların nasıl eğitimsiz bıraktırılarak köleliğe mahkûm edildiği, kadınların güçsüzlüğü, düzene ve erkeklere karşı isyan edemeyip çaresizlik içerisinde durumu kabullenmesi oluyor. Bilim ve teknolojinin bu kadar hızla geliştiği günümüzde, kadınları ortaçağ karanlığına hapsetmek isteyen,  kadınları yok sayarak köleleştirmek için kullanılan gücün hala dünyada var olduğunu görmek ve bilmek son derece rahatsız edici bir durum.

Romanın kahramanı Meryem'in hayal bile kurmadığı küçük dünyasını, bir kadının ruhunun nasıl öldürüleceğini, kısacası savaşın sözde demokratik ve sözde dini  idarelerin hayatları nasıl cehenneme çevirdiğini anlamamız ve Asya’nın göbeğinde insan hayatının, özellikle de kadınların, ne kadar değersiz olduğunu anlatan bu kitap okunmalı ve okutulmalıdır. Bu kitabı okuduktan sonra Türk kadınları olarak ne kadar şanslı olduğumuzu ve tüm bunları da ATATÜRK’e borçlu olduğumuzu bir kez daha göreceksiniz.

Afganistan'da en çok mağdur olan ve 20 yıldır hakları için uğraşan Afgan kadınları şimdi Dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor. Kaderlerine terk edilen Afganlı kadınların sessiz çığlığına dünya ülkeleri kulak vermeli, kadınlar Taliban rejiminin karanlığına terk edilmemeli. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA