Mitat ÇELİK | TARIM VE SANAT | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 23.11.2021  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


TARIM VE SANAT

Tarım uygarlıktır; temelinde hayvanların yaşam kalitesi ve tahıl üretimi kaygısı olmayan toplumlar diğer kültür ürünlerini de üretemezler.

Yaygın olarak bilinen yanlışların başında uygarlık tanımlaması gelir. Basitçe söyleyecek olursak, tarımdan sanata toplumların açığa çıkardığı değerler bütünüdür. Batı toplumlarının temeli de bunun üzerinde yükselir; tek başına teknolojik üretimi takip eden ikinci-üçüncü dünya ülkeleri, böylece felaketlerini de hazırlar.

Bakınız Almanya topraklarının yarısı tarım alanıdır ve nüfusun neredeyse yarısı kırsalda yaşar. Bugün onlar araba teknolojisi üzerinde söz sahibi olmalarına rağmen ihracatının diğer büyük kalemini, üzümden elde edilenler (üstelik Kuzey’de olmalarına rağmen), arpa, buğday, çavdar gibi tahıl ürünlerinden elde etmektedir.  

Oradaki zihniyet, “bir araba, şu kadar ton buğday” değildir. Halkını öz kaynaklarıyla besleyemeyen toplumların teknoloji üretmesi hayaldir.

Kime anlatıyoruz. İnsanların yaşam kalitesini yükseltmeyenler, hayvanların ahırıyla yediği içtiğiyle mi ilgilenecek, dendiğini duyar gibiyim. Elin adamı tam da böyle yaparken bize ise araba fabrikamı sizde kurayım uygarlaşın diyor. Yersen tabi…

Merkezi hükümetin bir tarım politikasının varlığı kuşkulu olsa da, yerel yönetimlerin umut veren çabaları evlatlarımıza bir gelecek bırakmayı da vaat ediyor. İstanbul, İzmir, Mersin Büyükşehir Belediyeleri, tarımı destekleyerek bir başlangıç göstermekte. Zararın neresinden dönülse kârdır!

Bu doğrultuda tanıklığını tuttuğumuz Mersin Büyükşehir ve diğer alt belediyeler, çiftçilere sağladığı, küçükbaş hayvan, gübre, tarım aletleri desteği, kooperatiflerle işbirliği yürütmesi yıllardır ihmal edilen boşluğu doldurmuyor ama yapılması gerekenlere işaret etmesi açısında bir değer de oluşturuyor. Tarsus Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Tarım Çalıştayı buna en güzel örnektir.

Tüm bunların yanı sıra Büyükşehir, Murat Atak’ın sanat yönetmenliğinde Şehir Tiyatrosu’nun iyileştirilmesini, bir kent orkestrasının kurulmasıyla devam ettirdi. En az 15 yıllık çileli konservatuar eğitiminden sonra pek çok işsiz genç müzisyenimiz için bir umut kapısı oldukları gibi tarımdan sanata, eşdeğer bir şehir de bugünden tasarlanmakta. Bir opera sanatçısı olan Bengi İspir Özdülger’in daire başkanlığıyla hayat bulan bu projeler Mersinlilerden takdir görmekte.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA