İnci TULUNAY | ENGELLİ ŞEHİRLERE ENGELSİZ DÜŞÜNCELER | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
İnci TULUNAY

Tarih : 16.05.2022  E-Mail : 


ENGELLİ ŞEHİRLERE ENGELSİZ DÜŞÜNCELER

Hiç kusura bakmayın, bizim ülkemizde ancak görme engelliler için birkaç sarı şeritli yol, oda elektrik direğine denk gelmezse,  tekerlekli sandalyede hayatını sürdürmek zorunda olan engelliler için kaldırımlarda rampa, eğer önüne araba park edilmemişse, benzin istasyonları, bazı devlet daireleri ve büyük alışveriş merkezleri dışında engelli tuvaletleri, bir zahmet durursa kısıtlı sayıda otobüslerde engellilerin binebilmesi için rampa var. Bunların dışında engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırıcı, seyahat, ulaşım ve eğlence gibi kamu alanlarında özgürce yararlanmalarını sağlayan pek bir düzenleme yok… Var mı?

Belediyelerin bu konuda hassasiyet göstererek şehir planlaması yapması gereklidir , evet!

9 Eylül Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucu yayımlanan akademik makalede ülkemizdeki engelli dostu şehirlerin sıralaması yapıldı.

 Listenin ilk 10’unda Isparta, Ankara, Bolu, İstanbul, Yalova, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Bilecik, Çanakkale var. Mersin var mı? Yok! Ben göremedim.

Ülkemizde nüfusa göre en fazla engellinin yaşadığı şehir Tunceli. Fakat Tunceli 60.sırada...

Engelli dostu şehirler listesinde birinci sırada olan Isparta ise, engelli vatandaşın yaşadığı şehirlerarasında 47. sırada yer alıyor.

Bu engelliler haftasında Mersin’de de ulaşım, hizmet, konaklama, yaşam, kültür,  gibi her alanda ince detaylarla tasarlanmış bir altyapı, görme ve işitme engelli bireyleri için okuma makineleri, sesli kitaplar, ekran büyüteçli dijital yönlendirmeler, şehir içerisinde belirli noktalarda, yardımcı otomatlar, apartmanların girişlerinin ve asansörlerinin erişilebilir olması tek dileğim.

Avrupa başta olmak üzere, dünya genelinde engelliler için altyapı çalışmalarına önem veren pek çok şehir bulunuyor.

Mersin’imizde de bir gün engelli vatandaşlarımızın özgürce yaşayabileceği bir altyapıya sahip olacağı, yaşarken de gezerken de eziyet değil keyif alacağı bir şehir olması dileğiyle…

Bu hafta kutlama yaparken bunları düşünenlere selamlar , sevgiler…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA