Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan 6 Şubat depreminde şaşırtıcı bir gelişme, enkaz altındaki insanların Twitter üzerinden yerleri tarif eden mesajlar atmalarıydı ama iki gün sonra yani 8 Şubat'ta tuhaf bir gelişme oldu. BTK saat 16.00 itibariyle bant genişliğini daralttı ve tepkiler nedeniyle bu kararı kaldırana kadar 10 saat geçti. O günlerde buna dair grafiği NetBlocks yayınlamıştı. Bant daraltma o günlerde halktan çok büyük bir tepki topladı.
Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğünde ki deprem sonrasında birçok bölgede GSM şebekeleri çalışmaz hale gelirken, vatandaşlar bir süre yakınlarına ulaşamadı. İletişim altyapısının çökmesi üzerine kamuoyunda tepkiler yükselirken, Turkcell kullanıcılarına "özür paketi" adı altında geçici internet ve konuşma hakkı tanımladı.
Ah ah!.. Biz 21’inci yüzyılda hala daha bu sorunlarla uğraşırken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve beraberindeki heyetin, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Suriye'nin başkenti Şam’da yaptığı açıklamalar akıl alır gibi değil!
Uraloğlu, “Biz mevkidaşım ve İletişim Bakanı ile gerekli görüşmeleri yaptık. Öncellikle Türkiye'den bir internetin Suriye'ye verilmesi konusunda bir çalışma yapılıyor. Suriye'ye internet desteği sağlanacak” dedi.
AMA BİZ TÜRKİYE OLARAK Dünyanın en yüksek mobil hızının ancak yüzde 11,6'sına sahibiz
Suriye'ye destek sağlayacağını iddia eden Türkiye'de internet altyapısı yetersiz. Pahalı internet tüketen kullanıcılar kalite (yani hız ve süreklilik) konusunda da istediğini bulamıyor.
Füsun Sarp Nebil, en son Eylül ayında Ağustos verilerini paylaşmıştı. Buna göre dünyanın en yüksek mobil hızının ancak yüzde 11,6'sına ve en hızlı sabit hızının ancak yüzde 14,4'üne sahibiz. Durum o kadar kötü ki sadece en yüksek hızın küçük bir bölümüne sahip değil aynı zamanda hem mobilde hem de sabitte dünya ortalamasının bile hayli altındayız.
Ağustos ayı verilerine göre, 399 Mbps hızla Birleşik Arap Emirlikler'inin birinci olduğu mobilde, 58. sıradayız. 298 Mbps hızla yine Birleşik Arap Emirlikleri'nin birinci olduğu sabit internette ise 106. sıradayız.
Çok uzağa da gitmeyeyim hadi; Mersin’in merkezi kalbi Akdeniz’de Mahmudiye Mahallesinde 5 yıldır internet bekliyoruz!
Türk Telekom evin önünde internet kutusu olmasına rağmen 5 yıldır ‘fiber döşenecek’ vaadiyle altyapı eksikliğini gidermiyor!
Port olmadığı için internet bağlatamayarak mağdur oluyoruz!
İşte özelleşmenin sonucu!
Şikayet etsen ne yazar değil mi?...