TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancılarının önemli kazanımlarından olan asgari ücret belirleme protokolü, SGK tarafından feshedilmesine tepkiler sürüyor. Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de mimar ve mühendisler fesih kararının bir an önce geri çekilmesini istiyor.
Mehmet Nabi Batuk
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı arasında 31 Temmuz 2012 yılında imzalanan “Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Ücretli Çalıştıkları Sektörlerde Kayıt Dışı İstihdamı Önleme Amacına Hizmet Eden Karşılıklı İşbirliği Protokolü’nün” SGK tarafından fesih edilmesine Mersin’den sert tepki geldi.
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, tüm üye kurumları ile Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nde ortak basın toplantısı düzenleyerek feshin geri alınması için SGK’ya karşı imza kampanyası başlattığını duyurdu. Basın toplantısında; TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan İl Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, söz konusu protokolün fesih edilmesi ile birlikte Türkiye genelinde 500 Bin Mersin yerelinde ise 7 Bin TMMOB üyesi mimar ve mühendisin sosyal güvencelerinin tehlike altına alındını ifade etti. Ayrıca ilgili protokolün 6. Maddesine aykırı biçimde olmasına karşın SGK’nın tek taraflı olarak protokolü iptal ettiğini hatırlatan Atar, tehlikeli ve ağır işleri de çalışan mimar, mühendis ve şehir plancısının iş güvencelerini ortadan kaldıracağı, ücretlerde düşüş yaşanacağı, ve kayıt dışı istihdamın artırılarak vergi kaçakçılığının artış göstereceği uyarılarında bulundu.
“İŞVEREN, GEÇMİŞTE DÜŞÜK ÜCRET VE GÜVENCESİZLİĞİ TERCİH ETMİŞTİ”
TMMOB’un fesih edilen protokol gereği özel sektör ve taşeron firmalarda ücretli olarak çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücreti her yıl aralık ayında SGK’ya ilettiğini belirten Seyfettin Atar, asgari ücretin belirlenmesinde ise kamu kurumlarında yeni işe başlayan mühendis, mimar ve şehir plancılarının aldığı ücretlerin dikkate alındığını kaydetti. SGK’nın fesih kararı ile birlikte şuanda 3500 TL brüt, 2750 TL net olmak üzere belirlenen asgari ücretin düşmesinin engellenmesi, iş güvencesi, sosyal güvence, kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda çok önemli güvenceler sağlayan işbirliği protokolünün yeniden revize edildiğini ifade eden Atar, “Tarafımıza iletilen revize protokol taslağı incelendiğinde mevcut protokolün esasını oluşturan TMMOB’un asgari ücret belirlemesi ve kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması hükümleri çıkarılarak protokolün içinin boşaltılmaya çalışıldığı görülmüştür. Bu nedenle revize protokol taslağı birliğimizce kabul edilmemiştir. SGK’nın yazısında yer alan ‘Kurumumuzun amacı, 4857 sayılı iş kanunun 39’uncu maddesi gereğince belirlenen zorunlu asgari ücrete alternatif bir ücret seviyesi belirlemek ve ya arz talep ilişkisi sonucunda piyasa tarafından belirlenen ücret ücret seviyelerine müdahale etmek değil, sigortalıların kurumumuza gerçek ücretleri üzerinden bildirilmesini sağlamaktır. ifadesi esas niyeti açıkça ortaya koymaktadır. Böylece SGK kendisi ile TMMOB arasında belirlenen asgari ücreti değil, işveren – sermaye piyasasının serbestçe belirlediği farkı ve gerçek yani düşük ücretleri esas almayı; kamu yararı ve meslektaşlarımızın korunması gerekliliklerinden uzaklaşmayı tercih etmişti” dedi.
“SGK’NIN BU KARARI KURUMUNUN TARİHİNE KARA BİR LEKE OLACAK”
TMMOB’un kayıt dışı istihdamın engellenmesi ve iş güvencesi sağlayan söz konusu işbirliği protokolünün fesih kararının iptal edilmesi için yaptığı girişimlerin karşılıksız kaldığını belirten TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Zira görüşülen yetkililer, işveren kesimleri tarafından kuruma büyük bir baskı uygulandığını, bakanlık üst düzey bürokrasisinin bu durumdan rahatsız olduğunu açıkça söylemektedir. Sosyal güvenlik kurumu maalesef bizlerin yani emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların, baskılarına boyun eğerek yüz binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır. Mühendis mimar ve şehir plancıları düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkûm edilmiştir. Belirtmek isteriz ki, kuruluş amacı sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak olan SGK’nın bu kararı kendi tarihine kara bir leke olarak yer alacaktır” dedi.
“DEVLETTE CİDDİ BİR GELİR KAYBINA UĞRATILACAK VE VERGİ KAÇAKÇILIĞI TEŞVİK EDİLECEK”
Protokolün fesih edilmesi sonucu kayıt dışı istihdamın ve vergi kaçakçılığının artacağı uyarısında bulunan Seyfettin Atar sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Öte yandan bünyesinde “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele” adında bir birimi bulunan ve kayıt dışı çalışmanın önlenmesi amacıyla diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar, oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşları ve her türlü gerçek ve tüzel kişilerle sigortalılık ve işyeri denetimi, veri paylaşımı ve kontrolü konusunda işbirliği yapmak, projeler oluşturmak, geliştirmek ve uygulamak konusunda yasa ile görev yetki verilen SGK kuşku yok ki kayıt dışılığın yalnızca sigortasız işçi çalıştırmak olmadığını, çalışanların aldığı gerçek ücret üzerinden sigorta primi ödememenin de bir çeşit kayıt dışılık olduğunu iyi bilmektedir. Bu protokolün feshi nedeniyle devlette ciddi bir gelir kaybına uğratılacak ve vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. TMMOB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yürütülen işbirliği geliştirilerek daha ileriye götürmesi gereken SGK yetkilileri protokolü feshederek suç işlemektedir.”
“SGK, İMZALADIĞI PROTOKOLE AYKIRI KARARINDAN BİR AN ÖNCE DÖNMELİDİR”
Son olarak TMMOB’un SGK’nın fesih kararını kabul etmeyeceğini ifade eden Atar, “ ‘Protokolün Feshi’ başlıklı protokolün 6. Maddesi ‘İş bu protokol maddelerinde belirtilen hükümleri, yasal ve idari işleri düzenleme gerekçesiyle yeni bir protokol yürürlüğe girdiğinde kendiliğinden feshedilmiş sayılacaktır. Ancak taraflar anlaşarak da bu protokolü feshedebilirler.” şeklindedir. Gelinen aşamada taraflar arasında yeni bir protokol yürürlüğe girmemiştir ve protokol feshi konusunda birliğimiz ile bir anlaşmaya varılmamıştır. SGK imza attığı protokolün hükümlerini de çiğneyerek, hukuksuz biçimde tek taraflı olarak protokolü feshetmiştir. Bilinmelidir ki TMMOB SGK’nın bu kararını kabullenmeyecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve SGK’ya sesleniyoruz; Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500.000 Bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeği ile oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bu yanlış karardan bir an önce dönün. TMMOB başta yeni mezun üyelerimiz olmak üzere, ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok edecek ‘tek taraflı fesih’ işleminin geri alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için mücadele edecektir” diye konuştu.