Türk yaş meyve ve sebze ürünlerinin daha geniş pazarlarda yer alması için sürdürülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmalar kapsamında ülkemize davet edilen Seyşeller Cumhuriyeti heyetine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerince Ankara’da, yapılan biolojik ve bioteknik mücadele çalışmaları hakkında sunumlar yapılarak, laboratuvar olanakları, personel eğitimi vb. teknik konular ile Bakanlık kontrolüyle yapılan zirai mücadele ve üretici bilinci artırma çalışmaları hakkında bilgi aktarıldı. Bu aktarımlar sonrasında, yapılan çalışmaların uygulama aşamalarındaki verimliliğinin gösterilebilmesi amacıyla Antalya, Mersin ve Adana şehirlerinde, domates, salatalık, biber ve marul için sera altı üretim yerleri ile sert çekirdekli meyveler, patlıcan, üzüm, nar, kiraz ve narenciye için de üretim alanları ve paketleme, soğuk hava depo tesisleri ziyaret edildi ve böylece Türk yaş meyve ve sebze ürünlerinin üretim ve ihracat kalitesi heyete aktarılmış oldu.
“TÜRKİYE ÜRETİM AÇISINDAN İLERİ BİR DÜZEYE SAHİP. TÜRK YAŞ MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ DE ÇOK KALİTELİ”
Seyşeller Cumhuriyeti’nin Bitki Biyolojik Koruma Dairesi Şefi Keven Selwyn Nancy, Uluslararası İlişkiler ve Ticaret Şubesi Sorumlusu Randy Garry Donald Stravens ve Sınır Kontrol ve Karantina Dairesi Şubesi Sorumlusu Bobb Petrousse’tan oluşan Seyşeller heyeti, üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemeleri haricinde ürünlerin hasat edilmesi, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden yapılan soğutma işlemlerinin takibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimi ve eğitimleri ile Akdeniz meyve sineği hakkında çalışanların bilinçlendirilmesi konularında bilgi aldı.
Seyşeller yetkilileri, ülkeleri için faydalı bir heyet programı geçirdiklerini ve zaten daha önceden Türk ürünlerinin kaliteli olduğunu bildiklerini ancak heyet programı sayesinde gördükleriyle bilgilerini pekiştirdiklerini, Türk ürünlerinin kalitesini çok beğendiklerini ve yazılacak raporlar yapılacak testler sonrasında iki ülke arasındaki güzel ilişkilerin Türkiye’den yapılacak ihracat ile taçlanmasını umduklarını vurguladı.
“BÜYÜK, KÜÇÜK ÜLKE DEMEDEN TÜM ALTERNATİF PAZARLARI HEDEFLİYORUZ”
Seyşeller heyeti, programlarının son gününde Türk yetkililer ile heyet değerlendirme toplantısı yaptı. Adana’da gerçekleştirilen toplantıda Bakanlık yetkilileri, “Seyşeller’den gelen heyet üretim alanları, paketleme tesisleri ve soğuk hava depolarında incelemelerde bulundular. İncelemeler sonunda heyet raporunu Seyşeller devlet yetkililerine iletecektir. Bu incelemeler sonunda ümit ediyoruz ki Seyşeller Cumhuriyeti’ne yaş meyve ve sebze ihracatını başlatacağız. Seyşeller çok küçük bir ülke ancak ülkemizin ihracatını artırmak için büyük, küçük ülke demeden tüm alternatif pazarları hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN HER YERİNE TÜRK YAŞ MEYVE VE SEBZESİNİ ULAŞTIRMAK AMACINDAYIZ”
Alternatif Pazar arayışları çalışmaları kapsamında ülkemizi ziyaret eden Seyşeller heyetinin ziyaretinden son derece mutlu olduklarını dile getiren Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak; “Bilindiği gibi Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları olarak Türk ürünleri için yeni ve alternatif pazarlar yaratmak, ihracat yapılan ülke yelpazesini genişletmek ve böylece ülkemiz ekonomisine azami katkıyı sağlamak amacıyla özveriyle çalışıyor ve elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bu bağlamda geliştirdiğimiz stratejiler çerçevesinde Seyşeller heyetini ülkemizde ağırladık. Seyşeller Cumhuriyeti nüfus olarak küçük olmasına rağmen, sahip olduğu yüksek turizm potansiyeli dolayısıyla ekonomik gücü yüksek olan ve ithalata ihtiyacı olan bir ülke konumunda. Bununla birlikte, Seyşeller’e ürünlerimizi göndererek sektörümüz için yeni bir tanıtım kanalı yaratmayı ve böylece Türk yaş meyve ve sebzesini dünyanın her yerine ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. (bülten)