Hâkim hatasını kâtibinin uyarısıyla düzeltti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hâkim hatasını kâtibinin uyarısıyla düzeltti


 

Milletvekili Çamak, bir mahkemede karar açıklanması sırasında hâkimin hatasını zabıt kâtibinin sözlü uyarısıyla düzelttiğine tanık olduğunu belirterek, “Bu niteliksizliğin nedeni OHAL ve KHK’lar eliyle hükümetin yargıda kadrolaşmanın yolunu açmasıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak istinaf mahkemelerinde yaşanan sorunları ve yargıda kadrolaşmanın yarattığı sıkıntıları gündeme getirdi.

“On beş yıldır ülkeyi tek başına yöneten ve adında adalet olan bir partinin hukuk ve adalet noktasında geldiği yer hepimizin malumu” diyen Çamak, “Bugün ülkemiz âdeta bir hukuk cehennemine dönüşmüş durumda. Partimiz Cumhuriyet Halk Partisi’nin darbelere karşı birlikte mücadele etme çağrılarına hükümet OHAL ilan ederek yanıt vermiş, darbecilerle ve darbecilikle mücadelede hukuk dışı ve antidemokratik bir yol izlemeyi tercih etmiştir. Ülkede yaşanan bu hukuksuzlukların bedelini halkımız işsizlik, yoksulluk ve geleceksizlikle günbegün ödüyor” ifadelerini kullandı.

Çamak, istinaf mahkemelerinin Temmuz 2016’da faaliyete geçtiğini, 15 Temmuz kalkışması sırasında FETÖ örgütüne mensup 6 bine yakın hâkim ve savcının meslekten ihraç edilmesi ve on yıl ve üstü meslek deneyimine sahip meslek mensubunun azalması nedeniyle bu mahkemelere üye bulmakta zorlanıldığını kaydetti.

Çamak, “Bu hâliyle, yargının öncelikle insan kaynağı sorunu olduğu, dolayısıyla istinafın istenilen düzeyde verimli olamadığı görülmektedir” dedi.

“İSTİNAF MAHKEMELERİ ÇÖZÜM ODAKLI DEĞİL”

İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçtiği tarihten itibaren Danıştay’da 2016 yılında 269 bin 509 adet dosyanın 133 bin 104 adedinin sonuçlandırıldığı, 136 bin 475 adedinin 2017 yılına devredildiği, Yargıtay’da 1 milyon 594 bin 730 dosyadan 938 bin 5 adedinin karara bağlandığı, 656 bin 775 adedinin devredildiği bilgisini paylaşan Çamak şunları söyledi:

“İstinaf yolunda en çok içtihat ve farklı karar kavramları tartışılmalıdır. Zira aynı bölgelerdeki dairelerin aynı ihtilaflarda farklı kararlar verdiği görülmektedir. Bu durum ciddi bir hukuk garabeti yaratmaktadır. Bu hususta acilen içtihat farklılıkları giderilmeli ve bir usul düzenlemesi yapılmalıdır. Aceleye getirilen istinaf mahkemeleri mevcut hâliyle çözüm odaklı olmaktan oldukça uzaktır. Yeterli kıdemli hâkim istinafa çekildiğinde alt derecede idari ve adli yargının iş yükü ve karar kalitesi arzulanan nitelikten yoksun olacaktır. Bu niteliksizliğin nedeni OHAL ve KHK'lar eliyle hükümetin yargıda kadrolaşmanın yolunu açmasıdır. Liyakate dayalı işlemesi gereken hukuk sistemi bugün özellikle mülakatlar yoluyla kadrolaşmanın aracı hâline gelmiştir.”

“HÂKİM 1 İLA 3 YIL HAPİS CEZASI DEYİNCE ZABIT KATİBİ UYARDI”

Yakın zamanda bir mahkemede hâkimin kararını açıklarken ‘1 ila 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına’ şeklinde ifade kullandığını, bunun üzerine zabıt kâtibinin ‘Hâkim bey, kesin bir rakam belirtmeniz gerekir’ diyerek hâkimi uyardığına tanık olduğunu söyleyen Çamak, “Bu örneklerin ortaya koyduğu temel gerekçe şu: Adalet sistemimiz cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir biçimde yozlaşmaktadır. Bunu toplumun yargıya olan güveninin gittikçe zayıflamasından da anlıyoruz. Vicdanın yerine siyasi saiklerle karar veren yetersiz, deneyimsiz yargıçlar ülkedeki adaletin ne hâlde olduğunun göstergesidir. Şunu unutmamak gerekir ki bugün adaleti işlemez hâle getirirseniz yarın bir gün siz de o işlemeyen adaletin çıkmaz sokaklarından kaybolabilirsiniz” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA