Suriyeliler tarımda istihdam edilecek


 

Mersin’in de aralarında olduğu 5 ilde; ekonomik fırsatların artırılması yoluyla Türkiye’nin güneyindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi toplulukların dayanıklılıklarının desteklenmesine ilişkin proje hayata geçiriliyor.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde (GAPTEM) düzenlenen programda proje hakkında bilgi verildi. Projeyle, tarım sektöründeki çeşitli tematik alanlarda 900 kişiye mesleki eğitim becerisinin kazandırılması ve sürdürülebilir iş imkanlarına kavuşmalarının önü açılmaya çalışılacak. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Isparta’yı kapsayan beş ilde gerçekleşecek olan proje Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla işbirliği halinde yürütülüyor. Finansmanı UNHCR tarafından sağlanan 1.7 milyon dolarlık projeyle, Suriyelilere ve ev sahibi topluluklara hem teorik hem de pratik mesleki eğitimler verilecek. Eğitimler gıda hijyeni, Antep fıstığı, zeytin, pamuk, nar, biber yetiştiriciliği, sulama, sera, sebze yetiştiriciliği, bahçecilik, hayvancılık, gıda işleme ve paketleme üzerine yoğunlaşacak. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED), Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü projenin ana uygulayıcı kuruluşları olacak.

Proje hakkında konuşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji, “Türkiye’deki Suriyelilerin önemli bir bölümü güneyde yaşıyor. Bu bölge için tarım en önemli ekonomik faaliyet konumunda olup hem istihdam hem de yerel ekonomi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu proje hem Suriyeliler hem de Şanlıurfalı vatandaşlar için ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ekip Lideri Muaammar Alwan ise, “Bu proje kapsamında Suriyeli ve Türklerden 900 kursiyer tarımla ilgili mesleki eğitim almış olacak. Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının hayat kalitesine katkı sağlayacak bir proje. Sizlerinde desteği ile bu projenin başarılı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Adnan Yetkin, “Projenin temelinde Suriyeli ve Şanlıurfalı vatandaşların tarımsal eğitim almaları ve daha sonra kendilerine istihdam sağlanması yatmakta” dedi.

Toplantıya, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ekip Lideri Muaammar Alwan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Volkan Güngören, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Murat Çakmaklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Adnan Yetkin, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner ve proje ortakları katıldı. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA