Mersin sanayisinin kalbi Mersin-Tarsus OSB, 3’üncü OSB’nin kurulum çalışmalarında sona yaklaşırken, 4’üncü OSB’yi kurmak için harekete geçti. Ancak 4’üncü bölgenin de yetmeyeceğine inanan Başkan Tekli, “Biz bu bölgeyi kurana kadar müracaatlar ikiye katlanır” dedi.
HEDİYE EROĞLU
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, düzenlediği basın toplantısı ile çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.
LOBA Restaurantta düzenlenen toplantıya; MTOSB Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Çay ile bazı sanayicilerde katıldı.
Toplantıda öncelikle Hasan Çay, bölge faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda bölgede genişleme alanı ile birlikte 196 sanayi parselinin olduğunu ve 161 işletmenin faaliyet gösterdiğini belirten Çay, 22 parselde inşaatların devam ettiğini, 5 parselin proje aşamasında olduğunu, 8 parselde ise üretimin durduğunu belirtti.
Ayrıca bölgede 2017 Mayıs-Temmuz döneminde geçen yıla göre elektrik tüketiminde yüzde 14.66, doğalgaz tüketiminde yüzde 35.79 ve su tüketiminde yüzde 7.57’lik artış kaydedildiğini söyleyen Çay, altyapı yatırımlarının ise devam ettiğini aktardı.
Büyüme çalışmalarına da değinen Hasan Çay, 3’üncü organize sanayi bölgesi kurulumuna ilişkin çalışmaların da tam hız devam ettiğini dile getirdi. Bölge ile ilgili tüm çalışmaları hazırlayarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dosya halinde sunduklarını ve şu an yer seçiminin kesinleşme aşamasında olduğunu ifade eden Çay, bu alanın
Müdür Yardımcısı Çay son olarak, MTOSB’nin en önemli sorunun otoban bağlantısı olduğunu, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün birinci kısım için ihaleye çıktığını sözlerine ekledi.
“KULİS/LOBİ YAPMALIYIZ”
Daha sonra söz alan MTOSB Başkanı Sabri Tekli ise öncelikle birlik ve beraberliğin önemine ve kentin kulis-lobi oluşturma ihtiyacına değindi. Tekli, “Kentimizin şu an en çok birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Yıllardır konuşuluyor fakat bir türlü güçlü bir Mersin lobisi oluşturulmadı. Eğer bir kent hedeflerine ulaşmak istiyorsa ilk olarak güçlü bir lobi faaliyeti sürdürmeli. Bunun temellerinin atılması gereken bir dönem olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Esnaf Odaları Birliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Belediyelerimiz ve siyasi parti temsilcilerimizin Mersin Valiliği koordinasyonunda bir araya gelip çalışması gerekmektedir. Kentin sorunları masaya yatırılıp öncelikli istekler, sorunlar belirlenmeli ve bu konularda çözüm odaklı çalışmalar ve görüşmeler yapılmalı” dedi.
“Biz destek verirken, aynı zamanda desteğe de ihtiyacı olan bir kurumuz. Bize de sahip çıkılması gerekiyor” diyen Tekli, yaptıkları şeylere inançlarının tam olduğunu ve arkasında olduklarını dile getirdi.
“LOJİSTİK ÜSTÜNLÜĞÜMÜZÜ İYİ KULLANMALIYIZ”
Bugün Türkiye’nin sanayi üslerinin başında yer alan ve her geçen gün daha da daralan Marmara Havzası’na alternatif bir model oluşturmak gerektiğine dikkat çeken Tekli, “Mersin bu konuda Türkiye’de, Marmara Havzası’nın tek alternatifidir. Bu konuyu en iyi hisseden kuruluş Organize Sanayi Bölgesidir. Bugün 3. Organize Sanayi Bölgesi için bekleyen müracaat sayısı 230’dur. 24 parsele yapılan 230 başvuru var. Bu başvuruların en büyük nedenlerinden birisi limanın OSB’ye olan yakınlığı.
Mersin kent olarak lojistik üstünlüğünü elinde bulunduran bir kent. Bundan dolayı da bölgenin en güçlü sanayi bölgesidir. Rahat Denizyolu, Karayolu, Demiryolu ulaşımının yanına bir de Çukurova Bölgesel Havalimanı eklenir ise o zaman Mersin’in önünde hiçbir güç duramaz” dedi.
“EN BÜYÜK SORUN; OTOBAN BAĞLANTISI”
Mersin’in lojistik üstünlüğünü MTOSB’nin otoban bağlantısı ile de perçinlemek gerektiğini bildiren Sabri Tekli, “Şu an Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi olarak otoban bağlantısı bizler için tek sorun diyebiliriz. Otoban Bağlantı yolundaki gelişmeleri yakından takip ediyor, konunun daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşabilmesi adına elimizden geleni yapıyoruz. MTOSB – Otoban Bağlantısı konusu iki aşamalı bir proje.
Birinci aşamada kavşak ihalesi yapıldı. 6 Ay içerisinde Otoban Bağlantı kavşağı faaliyete geçecek ve Nacarlı’dan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşmamız sağlanacak.
İkinci etapta ise bu yılın sonuna kadar ihale edilerek Anadolu Cam Sanayi’nin önünden 2. OSB’ye gelen ve otobana bağlanan yolun yapılması söz konusu. Bu yol da tamamlandığında proje tamamen sanayicilerimizin kullanımına açılmış olacak. Bu sorun çözüldüğünde rahata kavuşacağız. Geç kalındı. Daha önce yapılsaydı bu kadar sıkıntı yaşamazdık” diye konuştu.
3. BÖLGEDE SONA GELİNDİ, 4. YOLDA
Başkan Tekli, şu an 3. organize sanayi bölgesinin hizmete açılması adına yürütülen çalışmalarda da sona gelindiğini ve hatta 4’üncü bölge için harekete geçme hazırlığında olduklarını açıkladı. “3. Organize sanayi bölgesinin hizmete açılması adına ciddi çalışmalar yapıyoruz” diyen Tekli, “Bu konuda bürokratik engellerin daha hızlı bir şekilde aşılması için çalışıyoruz. Biz 2. Bölgeyi yaparken yatırımcı firmaları zorla davet ediyorduk, fakat şu anki durum çok farklı. 3. Bölge’deki 230 başvuru Mersin’in sanayi alanlarına ne kadar ihtiyacı olduğunun bir göstergesi.
3. Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 24 parsel olacak. Bunun anlamı şu ki 206 yatırımcımıza sanayi parseli veremeyeceğiz. Bundan dolayı da 3. Bölge’yi faaliyete geçirir geçirmez hemen 4. Bölgenin açılması için çalışmalara başlayacağız. Ama bu da bize yetmez. Ben inanıyorum ki; biz bu bölgeyi yapana kadar müracaatlar ikiye katlanacak.
Mersin’in yeni sanayi alanlarına ihtiyacı var. Yeni sanayi alanları faaliyete geçtikçe istihdam oranları da artacaktır. Bu sadece organize sanayi bölgesini ilgilendiren bir konu değil, Mersin’e yapılacak yatırımlar bir şekilde kentimize katma değer olarak geri dönecektir. Buraların kuruluş aşamasında özellikle Mersinli esnaflarımız iş hacimlerini ciddi olarak katlıyorlar” dedi.
“GAZİANTEP’İN NEDEN 6-7 OSB’Sİ VAR?
Mersin’de girdiği ortamlarda kendisini en çok rahatsız eden sorununun “Gaziantep 6-7 OSB yaparken, biz neden 1-2 OSB yaptık?” olduğunu da belirten Tekli, “Bu soru şahsıma ciddi bir eleştiri olarak geliyor. Antep 1960’ta OSB yapmaya başlamış, biz 33 yıl sonra 1993’te başlamışız. Antep ile aramızda 33 yıl var. Bu da çok uzun bir süre. Biz yaptığımız takiplerle zamanla yarışıyoruz. Bizim bekleyecek, boşa harcayacak zamanımız yok. Her istediğiniz hemen olmuyor, bir süreç gerekiyor. Zamanındaki bazı eksiklikler bizi buralarda tutmuş. Biz bu arayı kapatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de birbirinden ayrı iki tane OSB’yi yöneten tek yönetim kurulu bizim yönetim kurulumuz. Bir örneğimiz yok.