Bu hazine imara açılamaz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bu hazine imara açılamaz!


 

Mersin’deki Davultepe 100.Yıl (Gümüşkum) Sahili’nin; Tabiat Parkı statüsünden çıkartılarak imara açılmak istenmesine mimarlardan tepki geldi.

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kentin önemli doğal alanlarından biri olan Gümüşkum Tabiat Parkı’nın binlerce yıllık doğal süreçlerle oluşmuş kumullara ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Sahip olduğu ekosistem dengesinin korunmasında büyük etkisi olan deniz kaplumbağalarının yumurtaları ile Akdeniz kumul bitki örtüsüne ev sahipliği yapan, özellikle ‘nergisgiller’ ailesinden kum zambağının (pancratiummaritimum) doğal yayılış gösterdiği doğal bir zenginlik alanı olan Gümüşkum’un bu türlerin varlığını sürdürmesi adına hayati önem taşıdığına dikkat çeken Sakar, “Mersin kent halkının 100. Yıl Halk Plajı olarak bildiği, kente 10 kilometre mesafede ve 229 bin 800 metrekarelik alana sahip bu doğal hazine, 1977 yılında Mesire Yeri, 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

HEPİMİZE MİRAS!

Tabiat parkları tüm insanlığa ait tüm canlıların oluşturduğu,doğanın ustaca şekillendirdiği bir doğal mirastır. Bunu korumak, kollamak ve gelecek nesillere bırakmak,özellikle bulunduğu kentin,bölgenin, yörenin sahiplenmesi gereken toplumsal bir sorumluluktur.

Orman ve Su İşleri Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce hazırlanmış Mersin Gümüşkum Tabiat Parkı Gelişme Planı plan notlarında, alan için tehdit kaynağı olarak ‘insan kullanımının artmasını’ gösterilmektedir.

Bu alan kamusal bir doğal mirastır. Bir şekilde özel sektöre kiraya verilmesi bu tehdidi önemli ölçüde artıracak ve doğal yaşama kentin önemli doğal zenginliğine zarar verecektir.

Alan planlama ve yaşam döngüsü açısından bir bütün olup, bir bölümünün dahi işletme mantığı ile kiralanması,alan üzerindeki baskıyı arttıracaktır.

DÖNÜŞÜ OLMAZ!

Çevresindeki mevcut yapılaşma, yeterince baskı oluşturmaktadır. Bu alanlar dahi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar yeniden revize edilerek bu baskının ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Özel sektöre kiralanan birçok örnekte kamu, özel sektörün talep ve baskılarından bu alanlarda birçok tahribata müdahale etmek zorunda bırakılmış ve tahribatlar geri dönüşü olmayan kayıplara, yok oluşlara sebep olmuştur, bunun örnekleri de çoktur. Gümüşkum Tabiat Parkı plan notlarında 2.2.3 yasal sınırlayıcılar maddesi açıktır.

Tabiat parklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi önemlidir. Bunun yolu tek elden yönetilmesi ve yetki kargaşasının yaşanmamasını sağlamaktır.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak bu değerli mirasın her ne sebeple olursa olsun işletilmesi, işletilmesi amacı ile kiralanmasının doğru olmayacağı kanaatinde olduğumuzu, kamusal alanların kamuya (vatandaşa) ait olduğunun ve kamu eli ile bu tür yerlerin geliştirilmesi ve korunması gerektiğine inandığımızı; Bu yanlıştan dönülmesinin ortak yaşam alanlarının paylaştığımız tüm canlılara karşı görevimiz olduğunu kamuoyuna saygı ile belirtiriz” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA