Mersin’de son olarak Polat Denizcilik Şirketi’nin Silifke’deki Dana Adası mevkiinde kurmak istediği balık çiftliği projesi uygun bulundu ve ÇED süreci başlatıldı.
HEDİYE EROĞLU
Türkiye’nin sahip olduğu 321 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip kenti olan Mersin’de,balık çiftlikleri kabusu geri döndü.
Mersin’de kapalı koy ve körfez alanlarına yapılacak balık çiftçikleri önlenirken, ‘deniz yüzerine yapılıyor’ gerekçesiyle bazı yatırımların önünün açıldığı oraya çıktı.
Türkiye'de bir dönem çevreye verdiği zararla gündeme gelen balık çiftlikleri, 2007'de yeni bir yönetmeliğe tabi tutuldu. Sahildeki çiftlikler söküldü ve yeni yatırım alanı olarak 11 bakanlığın izni ile Mersin bölgesinin 10 kilometre açığı tespit edildi. Yeni yönetmelik çerçevesinde, 70 firma 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin'e doğru yola koyuldu.
Ancak kentteki hemen hemen tüm sivil toplum kuruluşlarının tepkisi çeken karar için adeta tek vücut olunarak önemli bir mücadele sergilendi.
Mersin Barosu, ‘yatırımlar çevreyi kirletecek’ gerekçesi ile konuyu 13 ayrı dava ile idare mahkemelerine taşıdı. Bir yıl süren bu davalar kaybedildi. Konu Danıştay’a taşındı ve yatırımlara yönelik yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Böylece Mersin balık çiftlikleri yatırımlarından kurtuldu!
Ama aradan geçen yaklaşık 10 yıllık sürede zaman zaman çeşitli firmalar adeta cennetten bir köşe olan bakir Mersin koylarında balık çiftlikleri kurmak için girişimlerde bulunmayı ihmal etmedi. Kentteki sivil toplum kuruluşların ve yurttaşların bu alandaki bilinçli yaklaşımı ile bu girişimlerin pek çoğu bertaraf edilse de Ankara’dan işi çözerek Mersin’de bu işi yapmak isteyen birkaç firma onay almayı başardı.
POLAT DENİZCİLİK ŞİRKETİNİN PROJESİ UYGUN BULUNDU
Son olarak Mersin’e 100 kilometre uzaklıktaki Silifke ilçesi Akdere Mahallesi Dana Adası mevkiinde balık çiftliği yapmak isteyen Polatlar Deniz Ürünleri Pet. Tur. Nak. Buz san. Ve tic. Ltd. Şti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yaptı.
Ağ kafeslerde; çipura-levrek yetiştiriciliği yapmak isteyen şirketin, Mersin Valiliği’ne sunduğu proje dosyası incelendi ve neticelendi. Proje Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda uygun bulunarak, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci 7 Ağustos 2017 tarihi itibariyle başlatıldı.
MERSİNLİLER TEPKİLİ
Ancak bu gelişmeye Mersinlilerin tepkisi gecikmedi. Konunun gündem gelmesi ile özellikle sosyal medyada valilik başta olmak üzere ilgili ve yetkili makamlara sitem ve tepkilerini dile getiren Mersin halkı, 2008’de yürütülen mücadeleyi anımsatarak, kentin bakir sahillerinin balık çiftliklerine heba edilmemesini istedi. Sivil toplum kuruluşları ile çevre örgütlerinin önümüzdeki günlerde konuyla ilgili kitlesel basın açıklamaları ve eylemler ile gelişmeleri protesto etmesi bekleniyor.