HEDİYE EROĞLU
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) kentin ekonomik yapısına ışık tuttuğu Aylık Göstergeler Raporu’nun Haziran ayı sayısında, 2017 Haziran ayında kentin bütçe harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık, gelirlerde ise yüzde 27’lik artış yaşandı.
Mayıs ayında azalışa geçen bütçe harcamalarının Haziran ayında artış kaydettiği; bütçe gelirlerinin ise bir önceki aydaki güçlü artışın, Haziran ayında yerini azalışa bıraktığı gözlendi. 2016 yılı Haziran ayında 126 milyon TL bütçe fazlası veren Mersin, 2017’nin aynı ayında yüzde 74’lük hızlı artışla 220 milyon TL bütçe fazlası verdi.
VERGİ ARTIŞINA İTHALAT KATKISI
Vergi gelirlerinde Mayıs ayındaki hızlı artış, Haziran ayında yön değiştirdi; ancak yılın ilk ayından itibaren geçen yılın üzerindeki güçlü seyir, Haziran sonuna kadar devam etti. Haziran ayında yıllık bazda vergi gelirlerindeki yüzde 31’lik artışta ithalde alınan KDV, özel tüketim vergilerinin payı oldu. Mersin’in bütçe harcamaları ise Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre artış kaydetti ancak genişleme hızı önceki üç ayın altında kaldı. Geçen yılın Haziran ayına göre artışta sermaye giderleri ile mal ve hizmet alımlarının payı oldu. Fonksiyonel olarak ekonomik işler ve hizmetler ile sağlık sektörüne yönelik yapılan harcamalar, artışın en fazla olduğu gider grupları oldu. Aylık bazda bir önceki aya göre Mersin bütçe giderlerindeki yüzde 10’luk artışta sermaye giderleri etkili oldu.
MERSİN VERGİ TAHSİLATINDA TÜRKİYE 6.
Genel bütçe vergi gelirlerinin tahakkuk ve tahsilatının illere göre dağılımı incelendiğinde; 2016 yılı ilk altı ayında toplam tahsilat içinde yüzde 1,67'lik payla 6.sırada yer alan Mersin, 2017 yılının aynı ayında da yüzde 1,91'lik payla yerini korudu. Belirtilen dönemde Mersin; uluslararası ticaret ve muamelelerden alınan vergiler düşüldükten sonraki vergi tahsilâtı artış oranına göre iller arasında 2016’nın ilk yarısında 24.sırada iken; 2017’de üçüncü sıraya yükseldi.