Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gerçekleştirilen etkinliklerde, ilerleyici bir beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığına karşı farkındalık çalışması gerçekleştirildi.
Mehmet Nabi Batuk
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde ‘Ritmi Yakala Unutma’ sloganıyla bir dizi toplumsal farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.
İlerleyici bir beyin hastalığı olarak toplumu her yönüyle yaralayan bu hastalık için farkındalığı artırmak ve gerek hastalar gerekse yakınlarına destek olmak amacıyla Mersin Forum AVM’ de gerçekleştirilen etkinliklerde; Sanatçı Can Tülay Erdal’ın “Taşların Hikayesi” adını taşıyan taş ile atık seramik parçalarından ve deniz kenarından topladığı tahta parçalardan oluşan toplam 220 maket eseri sergilendi.
Diğer bir etkinlikte ise ayrıca İstanbul’dan gelen Marching Bando Grubu ve Mersin Yelda Sanat Merkezi elemanları rehberliğinde ritim çalışması gerçekleştirildi. Etkinliğe; Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne ve davetliler katıldı.
“TEYZEM BİR ALZHEİMER HASTASIYDI”
Yaklaşık olarak 3 yılda hazırladığı ‘Taşların Hikâyesi’ isimli sergisi hakkında bilgi veren ve aynı zamanda özel bir bankada şube müdürü olarak görev yapan Can Tülay Erdal, “Son üç yıldır çalışmalarım sürüyordu. Zamanla bende bir hobi oluştu. Sonra bu hobimi geliştirmek istediğim için çalışmalarıma başladım. Öncelikle bulduğum taşları boyuyordum. Fakat daha sonra taşların doğal renkleri daha çok hoşuma gitti. Taşların doğal renklerini kullanarak çalışmalarımı sürdürdüm. Uluslararası olarak internet üzerinden yaptığım araştırmalarda bazı resimleri inceledim. Sonra hepsini toparlayarak hayal gücümü de işin içersine kattım. Sonra taşları ve doğal maddeleri resimleştirerek herkesin görebileceği ve inceleyebilecekleri şekillere soktum. Yaptığım çalışmaları ise sadece arşiv olarak kullanıyorum. Stone Puppets (Taş Kuklaları) ismini kızım buldu. Taşların hikayesi de bizim ailemiz ile birlikte büyüdü. Sergimde ki her bir tasarımı akşamları tasarladık. Bu konuda eşime çok borçluyum çünkü bana desteği büyük oldu. Kızlarıma çok büyük borçluyum çünkü o da bana ilham verdi. Çalışmalarımda hep dinlendim hem de eğlendim. Daha sonra istedim ki ailem ile birlikte ortaya çıkardığımız bu çalışmaları Alzheimer Derneği yararına satmak istedim. Çünkü Teyzem bir Alzheimer hastasıydı ve çok yakın bir zamanda onu kaybettik. Daha sonra 7 aylık bir çalışmanın ardından 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde sergilemeye karar verdik.
“BUGÜN ALZHEİMER HASTALIĞINA KARŞI FARKINDA OLMA GÜNÜDÜR”
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ise 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nün önemine dikkat çekerek, “Bu gün Alzheimer hastaları için ağlama günü değildir. Birbirimize yaşlanınca ne olacağız sorusunu sorarak hüzünlenme günü de değildir. Bugün Alzheimer hastalığına karşı farkında olma günüdür. Hasta olanlara destek olma günüdür. Bugün hasta yakınlarına bizde yanınızdayız deme günüdür. Bir beyni olan herkesin yakalanabileceği bir hastalığa karşı insanca bir duruş sergileme günüdür. Bizde bu günde çok anlamlı bir şey düşündük ve bu sergiyi açmaya karar verdik. Düşünün ki bu dünyada kocaman kayalar parçalanarak küçücük taşlar haline dönüşüyor. O canlı bahar dalları kurulup yere dökülür. Ve bizim bir arkadaşımız bu eskimiş parçaları evimizin baş köşesine koyacak hale getirdi. Biz Dünya Alzheimer’e Karşı Farkındalık Gününü böyle bir etkinlikle birleştirdik. Bugünkü programımızla Alzheimer hastalarının rutinlerini değiştirmeye ve ritme uyarlarsa neleri değiştirebilecekleri ne kadar iyi hissedebileceklerini göstermeye davet edeceğiz” diye konuştu.