Mersin'in Erdemli ilçesinde aşıcılıkla uğraşan çiftçi Kerim Yılmaz, 1995 yılında yaşanan 'Büyük Lefkoşe Yangını'nda zarar gören delice olarak da adlandırılan yabani zeytin ormanında aşı çalışması yaptı. Orman Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma kapsamında 3 bin deliceye aşı uygulayan çiftçi yüzde 100 başarılı oldu. Bu başarının ardından çiftçi Kerim Yılmaz'a, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez imzasıyla verilen teşekkür belgesi, Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz tarafından takdim edildi.
Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde çiftçiye belgesini takdim eden Yılmaz, birçok defa 'Alevkayası' denen bölgede çalışma yapıldığını ancak sonuç alınamayınca son çare olarak aşıcılıkta başarılı olan Erdemlili çiftçi Kerim Yılmaz'a başvurulduğunu ve ardından başlatılan çalışmasının yüzde yüzlük başarıyla sonuçlandığını belirtti.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti arasında imzalanan "Ormancılık Alanında Yardım ve İşbirliği Protokolü" kapsamında uygulama faaliyetlerinden biri olan "KKTC ormanlarında mevcut yabani zeytinlerin (delice) aşılanmasında 3 bin adet aşı kalemi başarıyla gerçekleştirilmiştir. Heyet tarafından yapılan incelemede aşılarımızın yüzde 100 başarı elde ettiği görüldü. Bu aşıları yapan arkadaşımıza da Orman Genel müdürümüz sayın İsmail Üzmez sunduğu teşekkür belgesini kendisine takdim edeceğiz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi.
250 BİN ADET ZEYTİNİ AŞILANDI
Yabani zeytin çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Yılmaz, "Fidan dikmeyi, aşılamayı ve ağaçlandırmayı çok önemsiyoruz. 2015-2019 Delice Eylem Planı çerçevesinde Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüz de yaklaşık her yıl 450 hektar sahada zeytin aşılama çalışması yapıyoruz. Bu 5 yıllık eylem planı çerçevesinde 2 bin 800 hektarlık alanda 600 bin zeytini de aşılayacağız. Ve bunların üç yıl bakımını yapıp orman köylüsüne 49 yıllığına vereceğiz. Bu çalışmamız da hızla devam ediyor. 2015-2016 ve bu sene içerisinde yaklaşık 250 bin adet zeytini aşılandı ve köylümüze vereceğiz" diye konuştu.
Artık devlet ormancılığından millet ormancılığına geçildiğini ifade eden Yılmaz, "Cumhurbaşkanımızın talimatları Sayın Bakanımızın direktifleri ile artık devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiyoruz. Her şey millet için, doğadaki her şey insanlar için. Eskiden ormana giriş çıkış yapmak bile yasaktı, bir çöp bile toplayamazdınız. Ama şimdi öyle değil. Artık planlı bir şekilde otlatma alanlarını belirliyoruz, planlı bir şekilde ağaçlandırma alanlarını belirliyoruz, üretim alanlarımızı belirliyoruz ve oradan maksimum seviyede istifade etmeye bakıyoruz. Milletimizin memleketimizin faydasına yönelik hizmetler yapıyoruz. Bakanlığımızın son yıllarda yapmış olduğu 32 eylem planı var. Bunlardan 19 tanesini Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüzde uyguluyoruz" dedi.
EN FAZLA BAL ORMANI MERSİN'DE
"Bal ormanları eylem planı ve yeni olarak igde eylem planımız var" diyen Yılmaz, "En fazla bal ormanı Mersin'de. Yaklaşık 29 bal ormanımız var. Arıcılarımıza ciddi hizmetler sunuyoruz. Bal üretiminde son yıllarda Türkiye Dünya 6.'lığından dünya 2.'liğine ulaştı. Bunu da kamuoyunda herkes biliyor. Amacımız daha iyi daha kaliteli ve güzel hizmetler yapmak. Gerek Mersin'de gerek Erdemli de yapılan çalışmalardan son derece memnunuz. Bu çalışmalar artarak devam edecek. "5000 köy 5000 gelir getirici orman" kapsamında ciddi çalışmalarımız var. Özellikle cevizde, zeytin aşılamasında, badem de, defne de hatta biberiye dediğimiz türlerde ciddi çalışmalarımız var. Bu konuda halkımıza her konuda yardımcı olmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Çiftçi Kerim Yılmaz'a, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez imzasıyla verilen teşekkür belgesi, Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz tarafından takdim edildi.
Yıllardır bölgede yapılan aşı çalışmalarından sonuç alınamadığını öğrendiğini, kendisinin ise kurak olan bu bölgede özel bir teknik kullanarak başarıya ulaştığını anlatan Çiftçi Kerim Yılmaz'da, "Böyle bir çalışmada emek sahibi olmaktan dolayı büyük mutlluk duydum. Kıbrıs ormanlarına da bir katkımız olduysa ne mutlu bize" dedi.
Çiftçiye teşekkür belgesi takdimi sırasında Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ve bölge şefleri de eşlik etti. (İha)