Karanlığı arkeoloji aydınlattı


 

Mersin’de bu yıl 22’incisi İçel Sanat Kulübü tarafından düzenlenen Arkeoloji Günleri, elektrik kesintisine rağmen lüks lambası ışığında açılışını yaptı. 3 gün boyunca Mersin’in arkeolojik zenginliklerinin gün ışığına çıkartılacak etkinliğe ilgi büyük oldu.

GİZEM EKİCİ

Kuruluşunun 28’inci yılını kutlayan İçel Sanat Kulübü’nün, bu yıl 22’incisini düzenlediği “XXII. Mersin Arkeoloji Günleri” başladı. İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen açılış töreni elektrik kesintisi ile farklı bir havaya büründü ve lüks lambası ışığında yapılabildi.

Açılışa; CHP Mersin Milletvekilleri Dr. Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Toroslar Belediye Başkanı Hamut Tuna, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihad Lokmanoğlu, İçel Sanat Kulübü Başkanı Sedat Aydöner, Danışma Kurulu Başkanı Alpay Antmen, üyeler, kültür ve sanat camiasının tanınmış isimleri ile sanatçılar katıldı.

Etkinlikte ilk olarak müzisyenler Erkan Ertem ve Alper Erözalp müzik dinletisi sundular.

Mersin’in antik geçmişine yolculuğu çıkılarak. devam eden arkeoloji çalışmalarında gün ışığına çıkan zenginliklerin kamuoyuyla paylaşılacağı etkinliğin açılışını öncelikle kuruculardan Fazıl Tütüner yaptı. “Karanlıkta bir ilki gerçekleştiriyoruz” diyen Tütüner,

“Arkeolojik alanlarda yapılan kazılarda çıkan yeni bilgiler insanlara ışık vermekte, toplumumuzun aydınlanmasına ve ilerlemesine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

Özellikle Mersin’de bir çok kazı alanı bulunduğunu işaret eden Tütüner, bu çalışmalara en büyük destek veren kuruluşlardan birinin de yıllardır kulüp olduğunu dile getirdi.

“DEĞİŞİM RÜZGARINA DESTEK VERİN”

Daha sonra söz alan İçel Sanat Kulübü Başkanı Sedat Aydöner de, sanat, kültür dostları, bilim insanları, arkeologlara kente yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

“Sizlere minnet borçluyuz. İyi ki varsınız. İyi ki kentimizin bir çok değerini açığa çıkarttınız ve nasıl bir zenginliğin üzerinde oturduğumuzu bizlere gösterdiniz

Kilikya bölgesinin tamamı aslında açık hava müzesi olmayı hak eden bir coğrafya, her santimetre karesinden tarih fışkırıyor, medeniyetler bize göz kırpıyor. Ama ne yazık ki uzun yıllar heba edilen bu değerlerimizi sizin gibi bilim insanları sayesinde açığa çıkartıyoruz” dedi.

İçel Sanat Kulübü’nün kentin yaşaması, yaşatılması gereken bir kurum olduğunun da altını çizen Aydöner, “İçel Sanat Kulübü’nün  bu dönemki; var olma, değişim ve açılım rüzgarına hepimizin desteklerinizi bekliyoruz. İşbirliğiniz ile çocuklarımıza kültürü, sanatı, barışı öğretebilirsek ne mutlu bizlere. Çok kültürlü bir şehiriz. Böyle bir şehirde birlikte yaşamayı gösterebiliriz” diye konuştu.

Yumuktepe’deki kazılara verdiği destekle tanınan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da, Mersin tarihinin aydınlatılmasına yönelik desteklerinin süreceğini söyleyerek, “İlimizdeki, bölgemizdeki arkeolojik çalışmalara büyük önem veriyoruz. Desteklerimiz artarak sürecek” dedi.

“DANA ADASI’NIN ARKEOLOJİK DEĞERİ VAR”

Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın kazılarını yürüttüğü artık kent içindeki mahalle olan Mezitli’deki Soli Pompeiopolis antik kentine verdiği destekler ile tanınan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da açılışta yaptığı konuşmada, “Sanat Kulübü Mezitli’de olsaydı, böyle karanlıkta kalmazdı” diyerek desteğinin her zaman süreceğini söyledi.

Mersin’in en önemli gündeminin balık çiftlikleri olduğunu vurgulayan Tarhan, “Mersin’de gündemdeki son konu balık çiftlikleri. Sanatla ne ilgisi var demeyin, turizm bölgelerinde yapılmak istenen bu yatırımlar arkeolojik yapıların bulunduğu alanları da kapsamaktadır. Örneğin önemli tarihi kalıntıların bulunduğu Dana Adası’na balık çiftliği yapılmak isteniyor. Balık çiftliklerine karşı daha çok ses çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk da, genelde Mersin özelde Akdeniz’in farklı kültürlerin, etnik kökenlerin kardeşçe dostça yaşadığı bir bölge olduğuna vurgu yaparak, “Tabi bu dostluğu, kardeşliği devam ettirmek, Pekiştirmek adına sanatın ortak dilinden, birleştirici gücünden faydalanmak son derece önemli. İçel Sanat Kulübü’ne, Mersin’e sanatsal etkinlikler bakımından son derece önemli katkılar sağlayan bir kulübümüz. Bizde bu gece sizlerin yanında olduğumuz vurgulamak adına buradayız” dedi.

“YURTDIŞINA KAÇIRILAN TARİHİ ESERLERİN PEŞİNE DÜŞMELİYİZ”

Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak da, dünyada 40’e yakın ülke gezdiğini belirterek. “Tarihi eserlerin farklı ülkelere götürülmesi ve Anadolu topraklarının bu konuda sahip olduğu zenginliklerin yetirince tanıtılamaması çok üzücü” dedi.

Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu ise TBMM’de Türkiye’den yurtdışına kaçırılan tarihi eserler ile ilgili yürüttüğü çalışmalar ile ilgili bilgi vererek, “TBMM’de genelde iktidarın verdiği önergeler veya yasalar kabul edilir, muhaliflerin önerileri kabul edilemez. Ama tarihi eserler ile ilgili bu önerimiz kabul edildi ve konu komisyonlara gitti. Ankara’da 3 aylık bir çalışma yaparak, Türkiye’den yurtdışına kaçırılan tarihi eserler ile ilgili bir rapor hazırlayacağız. Türkiye’yi pazar ülke olmaktan çıkarmalı ve gidenlerin geri getirilmesi için elimizdeki değerleri kullanmalıyız” dedi. 

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik ödül törenine geçildi. Törende ilk olarak Kent Kültürüne Katkı Ödülü’ne layık görülen Selma Yağcı’ya ödülü, İSK Başkanı Sedat Aydöner ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile yine bu ödüle layık görülen Yasmina Lokmanoğlu’na ödülü Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Başkan Sedat Aydöner tarafından verildi.

Kültürel Mirasa Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’na, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk tarafından, Başkan Aydoğdu ile birlikte takdim edildi.

Törende ayrıca etkinliğin gerçekleşmesine katkı veren Kaymakam Pamuk, Başkan Tuna, Başkan Tarhan ve Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç adına ödüller verildi.

Etkinlik şair Berdan Karagöz’ün okuduğu şiir ile sona erdi.

TARİHİ MEKANLARA FOTOPENTÜR BAKIŞ

Kapanışta ise Mehmet Ali Meriç’in “Arkeolojik Miras” isimli fotopentür sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. İçerisinde UNESCO tarafından koruma altına alınan tarihi ören yerlerinin de bulunduğu Mersin’in çeşitli tarihi mekanlarının fotopentür tekniği ile hazırlanmış 27 eser, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Gece, geleneksel dostluk yemeği ile son buldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA