Mersin’de milli mücadeleye katkı veren çeteler anısına 1975 yılında açılışı yapılan halk arasında Kurtuluş Anıtı olarak da bilinen Kuvayi Milliye Anıtı sahip çıkılmayı bekliyor!
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in tarihi yapılarına ışık tutmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülürken kaderine terk edilen halk arasında Kurtuluş Anıtı olarak da bilinen Kuvayi Milliye Anıtı sahip çıkılmayı bekliyor!
Türkiye’nin emperyalist güçlerce işgal altına alındığı yıllarda milli mücadele için gözlerini kırpmadan harekete geçen halkın onurlu duruşunu simgeleyen Kurtuluş Anıtı, 3 Ocak 1975’te dönemin belediye başkanı ve aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren bir çete lideri olan Fikri Süleyman Mutlu’nun oğlu olan Kaya Mutlu tarafından açıldı.
Türkiye’nin en iyi heykeltıraşlarından Tankut Öktem’e yaptırılan ve açılışı kentte bir şölen havasında gerçekleşen Kurtuluş Anıtı, ilerleyen yıllarda Mersin halkının gurur abidesi oldu.
Ancak aradan geçen zaman zarfında ne anmalarda ne de kutlamalarda yeteri kadar önem verilmemesi nedeniyle sahipsiz kalan anıt, bugün İsmet İnönü Bulvarı’nda eski emniyet binasının önündeki parkta sesiz sedasız eski güzel günlerini yad ederek, hatırlanacağı günleri bekliyor.
O BÖLGE ANIT SAYESİNDE YEŞİL ALAN
Mersin’in tanınmış isimlerinden yazar Semihi Vural, bugün hiç kimsenin ziyaret etmediği, Kurtuluş Anıtı’nı; fakir, zayıf, narin ve garip olarak tanımlayarak, sahip çıkma çağrısı yaptı. Geçmişte önünde bir iskele olan anıtın, tarihi,manevi değerinin bugün de yaşatılması için yetkililere çağrı yapan Vural, “Bugün sesiz sedasız varlığını sürdüren anıtın daha çok tanınması, bilinmesi özellikle de ne için orada olduğunun anlatılması önemlidir” dedi.
Vural, anıt sayesinde söz konusu alanın yeşil alan olarak kurtarıldığının da altını çizerek, tarihi yapıların gün ışığına çıkartılması için halkı da bilinçli olmaya çağırdı.