Silifke, Aydıncık ve Dana Adası bölgelerinde balık çiftliklerinin kurulmaya başladığını açıklayan MÇDD Başkanı Suna Kılıçcı, ayrıca balık çiftlikleri ile ilgili belgelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sitesinden kaldırılmasına tepki gösterdi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin’deki turizm alanlarına kurulması planlanan Balık çiftlikleri ile ilgili bilgilerin Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sitesinden kaldırılması Mersin’deki çevre dernekleri tarafından kınandı. Kentin turizm potansiyeline zarar vermesi nedeniyle kentteki neredeyse tüm kurumların karşı çıktığı balık çiftliklerinin bilgilerinin tekrar sitede yayımlanması için imza kampanyası başlatan çevre dernekleri konuyla ilgili olarak Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamaya MERÇED Başkan Sabahat Aslan, Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, Tarsus ÇEKSAM Başkanı Av. Semra Kabasakal, Akdeniz Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Sibel Gazi Tabel CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, ÇYDD Şube Başkanı Maryet Tanlı, ADD Şube Başkanı Sacide Uluğ, CKD Şube Başkanı Muazzez Benzetsel, PSAKD Şube Sekreteri Menekşe Özer, Av. Fatma Yakaryılmaz ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
SİLİFKE, AYDINCIK VE DANA ADASINDA ÇİFTLİKLER KURULMAYA BAŞLADI
Daha sonra grup adına ortak açıklama yapan Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, Muğla’da üretim yapan balık çiftliklerinin kenti yaşanmaz hale getirdiğini söyleyerek, aynı firmaların yeni hedeflerinin Mersin’deki önemli turizm alanları olduğunu kaydetti. İlgili Firmaları ÇED raporu almadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin aldığını açıklayan Kılıçcı, Mersin’in en önemli turizm alanlarından olan Silifke, Aydıncık ve Dana Adası Bölgesinde balık çiftliklerinin kurulmaya başlandığını bildirdi. Suna Kılıçcı, “Bilinmelidir ki bilinçli turist balık çiftliklerinin olduğu yerde denize girmek istemez. Yosunlaşma ve deniz kirliği turizmle bağdaşmaz Muğla buna bir örnektir. İnanılmaz güzellikteki koylarımız bir bir elden çıkarılmış ve yaşanmaz hale getirilmiştir. Kaldı ki Mersin sahillerinde kurulması planlanan balık çiftlikleri su sıcaklığının küresel ısınma sonucu artmasıyla birlikte kirlenen ekosistemin çok daha kısa bir zamanda büyük ölçüde zarar görmesine neden olacaktır” dedi.
“HASTALIKLAR VE PARAZİTLERİ DİĞER DOĞAL YAŞAM ALANLARINA TAŞINACAK”
Balık çiftliklerinin denizlerdeki etkileri ile ilgili yaptıkları araştırmalar hakkında bilgi veren Suna Kılıçcı, “Çiftlik balıkları GDO’lu yemlerle beslenmektedir. Mısır, Soya gibi doğal olmayan besinlerle beslenen balıklarda oluşan sağlık sorunları için de bol miktarda antibiyotik kullanılmaktadır. Deniz Balıkları bünyelerinde oluşan OMEGA 3’ü doğal beslenme sonucunda almaktadırlar. Çiftlik balıklarının beslenmelerinde ise bu nedenle doğal balık yağına ve ununa ihtiyaç vardır ki bu da doğal balıkçılığın sonunu getirecektir. Çiftliklerde üst üste yaşayan balıklar kendi pislikleri içinde kalabalık şekilde yaşamaları gereği hastalıklar ve parazitleri diğer doğal yaşam alanlarına taşıyıp ekosistemin bozulmasına neden olacaktır. Çiftliklerde toksin dolu olduğu için aşırı antibiyotik kullanımı artacaktır. Çiftliklerin bulundukları alanda dibe çöken yem ve dışkı artıkları tabandaki canlı yaşamın yok olmasına, yumurtlama bölgelerinin zarar görmesine neden olacaktır” dedi.
“BİLGİLERİN SAYFADAN SİLİNMESİ İLGİLİ KANUNUN BİLGİ ALMA HAKKIMIZI ENGELLEMEKTEDİR”
Sözlerinin son bölümünde Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin turizm bölgelerinde balık çiftliklerine izin vermediğini de hatırlatan Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, “Başta Yunanistan olmak üzere, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi yabancı şirketler kendi ülkelerinin turizm bölgelerini korumak için Türkiye kıyılarına gelmektedir. Mersin’de Çiftliklerin kurulacağı bölgeler turizm bölgeleri olduğu gibi birinci sınıf sit alanlarıdır. Koruma altındaki bölgelere balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Mersin sınırları içerisinde kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili ÇED Raporları hakkındaki tüm bilgiler Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sayfasında ÇED yönetmeliği gereği yayınlamak zorundadır. Oysa ÇED toplantısı ve balık çiftlikleriyle ilgili tüm bilgiler silinmiştir. Bilgilerin sayfadan silinmesi ilgili kanunun bilgi alma hakkımızı engellemektedir. Tüm bilgilerin sayfada yayınlanmasını istiyoruz. Mersin Turizmine zarar verecek, kıyıların ekosistemini bozacak balık çiftliklerini istemiyor, balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.