GİZEM EKİCİ
Toros Üniversitesi tarafından restore edilerek hizmete giren Mersin'in eski tarihi binalarından biri olan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bahçesindeki açılışa, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri Fikri Sağlar ile Aytuğ Atıcı, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, il protokolü, dekanlar, daire başkanları akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“DÜNYANIN ÖNDE GELEN DEVLET VE MİLLETLERİ ARASINDA YER ALMANIN TEK YOLU, EĞİTİM”
Açılışta konuşan Vali Su, insana yapılan yatırımın önemine vurgu yaparak, “Günümüzde ve gelecekte dünyanın önde gelen devlet ve milletleri arasında yer almanın tek yolu, eğitimden geçmektedir. Bu gerçekten hareketle devletimiz ve hükümetimiz eğitimi hayati önemde görerek gençlerimizin dünya standartlarında eğitim kurumlarında bilimsel ve evrensel değerler temelinde yetişmeleri için tüm imkanları seferber etmektedir. Bu bağlamda ülke olarak sahip olduğumuz zengin potansiyeli, övünç kaynağımız gençlerimizi en üst düzeyde değerlendirerek ülkemizi ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yönden gelişimde önemli rol üstlenen üniversitelerimize büyük önem verilmektedir. Gençlerimizi geleceğimizin teminatı olarak görmekteyiz. Sizler büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine taşıyacak yeni nesillersiniz. Ülke olarak geleceğin dünyasında daha da güçlü yer almamız için belirlediğimiz hedeflerin de ötesini gerçekleştirecek, ülkemizi ellerinizde daha da yukarılara taşıyacaksınız" dedi.
“ESKİ MERSİN İÇİN KIVILCIM YAKTIK”
Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ise burada Mersin’in eski evlerine sahip çıkarak bir kıvılcım yaktıklarını söyledi. Bundan sonra kentin ileri gelenlerinin diğer tarihi evlere sahip çıkacağını kaydeden Özveren, "Biz Toros Üniversitesi olarak elimizden geldiği kadar katkı yapmaya çalışacağız. Mersinlilerin bu tarihi yerleri ihya edeceğine inanıyorum. O bakımdan son derece heyecanlı ve mutluyum. İyi bir şeye vesile olmak güzel bir şey. Ne yaptıysak iyi niyetle yapıyoruz. Elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
“İNSANLIĞA HİZMET ETMEK İÇİN VARIZ”
Rektör Yüksel Özdemir ise Toros Üniversitesi’nin 2009 yılında kurulduğu, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencileri alarak faaliyete başladığını söyledi. Okulda 38 farklı programda önlisans, lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim verdiklerini kaydeden Özdemir, "Yaklaşık 4 bin öğrencimiz, 240 akademik personelimiz vardır. Okul olarak anayasamızın ilkeleri doğrultusunda insanlığa hizmet etmek üzere, milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacıyla, toplumun ve sektörün sorunlarına çözüm getirerek ürettikleri bilgileri toplumun yararına sunan ve ülkesinin gelecek yarınları için eğitim-öğretim, araştırma ve hizmet üreten kuruluşudur. Nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik ortaklaşa yürüttüğümüz projeler meyvesini vermeye başlamıştır. Uygulamalı mesleki eğitim dersleri kapsamında da üniversite sanayi işbirliğinde geliştirdiğimiz ve birçok firmayla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucu öğrencilerimizin çoğu mezun olduktan sonra uygulamalı eğitim gördükleri yerde devam ediyor" şeklinde konuştu.
PAPAZ OKULU ÜNİVERSİTE OLDU
Mersin’in birçok tarihi yapıyı içinde barındırdığını kaydeden Özdemir, “Bu tarihi yapılardan bir tanesi de içinde bulunduğumuz Papaz Okulu olarak adlandırılan bu tarihi mekandır. Mersin merkezinde liman bölgesinde yer alan ve korunması gereken bu özel tarihi dokular geçmişten bugüne birçok insan yaşamına dokunmuş tarihe tanıklı etmiştir. Şimdi Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak eğitim hizmeti vererek, öğrencilerimizi daha donanımlı, üretken ve yaratıcı bireyle olarak hazırlayacaktır. Yaratıcı bireylerin yetişmesi için önemli halkalar vardır, bunlar tarih, kültür ve coğrafya. Bu halkalar ayrılmaz bir bütündür ve sanatsal bir bütünlük içerisinde birbirlerini etkilerler. Amacımız gençlerimizin tarihle, bilimle, kültürle, sanatla ve sporla iç içe olması, bu yönde birçok topluluğumuzla da faaliyet gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından temsili açılış kurdelesi kesildi. Ardından restore edilerek Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi haline dönüştürülen tarihi bina gezildi. Töreninin ardından Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının müzik dinletisi gerçekleşti. Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğrencileri de kendi hazırladıkları ürünleri ikramda bulundu.