‘Mersin’de tiyatro yok!’, gibi olumsuz tepkiler aldıklarını açıklayan METİD Başkanı Salih Yıldırım, kentte üçüncüsünü organize ettikleri Tiyatro Festivaline katılım çağrısı yaparak “Tiyatroyu unutursak hayatı, insanı ve insanca olanı unuturuz” dedi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Tiyatro Derneği (METİD) tarafından Yenişehir ve Silifke Belediyeleri’nin desteği ile 18-26 Kasım 2017 tarihleri arasında bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Uluslararası Tiyatro Festivali’nin etkinlik programı basına tanıtıldı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen METİD yöneticileri 8 gün boyunca sürecek olan etkinlik programı hakkında bilgi verdi. Açıklamaya METİD Başkanı Salih Yıldırım, Başkan Yardımcısı Melih Kayadelen, Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Durak ve Radyo Programcısı ve Köşe Yazarı Samir Bolat katıldı. 18 Kasım 2017 Cumartesi Günü Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’de düzenlenecek plaket töreni ve kokteyl ile başlayacak olan festivalde ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, KKTC’den gelen tiyatro grupları Yenişehir AKM ve Nikah Salonu, Tarsus Aratos Kültür Sanatevi, Silifke Belediyesi Kültür Merkezi’nde sergileyeceği tiyatro oyunları ile sanatseverlerle buluşacak. Festivalde tiyatro oyunlarının yanı sıra; Zeynep Kımız Bozkır’ın ‘Form Tiyatro’, Birol Tezcan ve Zana Kılıç’ın ‘Oyun Yazarlığı’, Mutlu Polat’ın ‘Ses, Nefes, Beden, TAİ CHE’ konularındaki atölyeleri açılacak.
“TÜRK TİYATROSUNU GELECEĞE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”
Sözlerinin başında festivalin hazırlık sürecinden bahseden METİD Başkanı Salih Yıldırım, çok yoğun ve yorucu bir hazırlık sürecinden geçtiklerini ifade ederek, en büyük amaçlarının Türk Tiyatrosunun geleceğe taşımak olduğunu söyledi. Yıldırım “Bu yıl ki amacımız yine aynı: şehrimizde tiyatral çalışmalar oluşturarak yeni nesillerle Türk tiyatrosunu geleceğe taşımak, kaliteli çalışmaları şehrimize getirerek iyi bir izleyici kitlesi oluşturmak ve genç tiyatro sanatçılarının yetişmesine aracı olmak, Kültür ve düşünce hayatımızı şekillendiren tiyatroyu bütün renkleriyle kucaklayarak önce şehrimize sonra ülke insanımıza tanıtmak; tarih, toplum, dil ve kültür üzerinde bu denli etkili olan tiyatronun yetiştirmiş olduğu insanları bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmaktır” dedi.
İNSANLAR TİYATRO İÇİN SARFEDİLEN EMEĞİ GÖRMELİ
İnsanların sosyal yaşamlarında ‘Mersin’de tiyatro yok!’, ‘Şehirde sanatla uğraşan birileri var mı?’ gibi tepkiler gösterdiğini bununda kendileri için bir yanılgıdan ibaret olduğunu kaydeden METİD Başkanı Salih Yıldırım, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Çünkü sanatsız bir şehir olmaz! Sanata dair bir sorun varsa bunu birlikte çözeceğiz, ama önce şehrin sanatçılarını tanıyarak dinleyerek destekleyerek. Çünkü bu şehirde yaşayan çok değerli sanat insanları var. Çevrenize dikkatle bakarsanız gençleri göreceksiniz. Bir değişimin, bir gelişimin yaşandığını fark edeceksiniz. Genç tiyatrocuları göreceksiniz! Hepsi de yetenekli, yürekli ve cesur. Bir araya gelip kendi özgün tiyatrolarını kuruyorlar. Yazıyorlar, oynuyorlar ve perdelerini hiç kapatmıyorlar. Tiyatroyu unutursak hayatı, insanı ve insanca olanı unuturuz. Dünya, sanatla daha güzel ve yaşanılır. O halde açılsın perdeler! Oynansın oyunlar.”