İlk olarak Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile bir araya gelen heyete, Yuva Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Vardar, Geçim Kaynakları Yöneticisi Bilge Çoban, Toroslar Belediyesi AB Birim Koordinatörü Ahmet Ata ve Yuva Derneği’nden bir ekip de eşlik etti. Yuva Derneği’nin ihtiyaç sahibi bireylerin yaşam kalitelerini artırmaya yönelik istihdam yaratma ve güçlendirme çalışmaları kapsamında 2016 yılında hayata geçirdiği “Emek Karşılığı Nakit Destek Projesi” faydalanıcılarının istihdam edildiği TORTEK, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Kasım ayında açılışı gerçekleştirilen Mobil Kreş’i ziyaret eden heyet, proje hakkında bilgi aldı ve incelemelerde bulundu.
Yuva Derneği’nin GIZ desteği ve kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Osmaniye TORTEK’teki kurs sınıflarında geçici işçi olarak istihdam edilen yerel halktan ve geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşan proje faydalanıcılarını yerinde ziyaret eden heyet, TORTEK Sorumlusu Nurten Keskin’den de bilgi aldı. Yunus Emre Kültür Merkezi içinde, ilçe genelindeki dar gelirli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için açılan Hayır Çarşısı’nı da gezen heyet, Kültür Merkezi’nin bahçesinde 13 Kasım’da açılışı gerçekleştirilen Mobil Kreş’e de giderek eğitim alan çocukları ziyaret etti.
“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE PERSPEKTİF SUNMAK GEREK”
Federal Almanya Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Mülteciler Bölümü Müdür Yardımcısı Gerhard Ressel, savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan göçmen statüsündeki Suriyelilerin yanı sıra dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi yerel halka da istihdam olanağı sağlayan Emek Karşılığı Nakit Destek Projesi’nin önemine değinerek, projenin uygulanmasına destek veren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna başta olmak üzere Yuva Derneği ve emeği geçen herkese teşekkür etti. İhtiyaç sahibi insanlara perspektif sunmanın çok önemli olduğunu söyleyen Ressel, projeye desteklerinin süreceğini belirtti. Yuva Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Vardar da, proje kapsamında bugüne dek Mersin’de Toroslar ve Tarsus, Hatay’da Kırıkhan, İstanbul’da Avcılar ve Gaziantep’te 625 proje yararlanıcısının istihdam edildiğini, 2018 Mart ayına kadar ise bu rakamın 1030’u bulmasını hedeflediklerini kaydetti. Toroslar Belediye Balkanı Hamit Tuna ise ilçede hizmet verdikleri ve dezavantajlı konumdaki Toroslarlılara açık olan bu projenin ilçeye ve yerel ekonomiye de büyük katkı sağladığını söyledi.
İHTİYAÇ SAHİBİ HERKESE KUCAK AÇAN PROJE
İhtiyaç sahibi, dezavantajlı T.C. vatandaşları ve geçici koruma statüsü altındaki Suriyeliler için Türkiye’de tarım dışı istihdamda ilk kez uygulanan bir model olan Emek Karşılığı Nakit Destek Projesi, 2016 yılından bu yana Yuva Derneği öncülüğünde pek çok ilde devam ediyor. Proje ile aynı dezavantajlılık kriterlerine göre seçilen ihtiyaç sahibi insanlar Belediye birimlerinde geçici işçi olarak istihdam ediliyor, SGK’ları ödeniyor. Ayrıca birlikte üretme ve çalışmaları teşvik edilerek, hem sosyal uyuma hem de yerel ekonomiye katkı sağlanıyor. Son olarak 13 Kasım’da açılışı gerçekleştirilen Mobil Kreş ise Emek Karşılığı Nakit Destek Projesi kapsamında istihdam sağlanan, ihtiyaç sahibi birey ve ailelerin çocuklarına hizmet veriyor. Kreşte hafta içi her gün 3-6 yaş arası 15 çocuğa öğretmenler nezaretinde eğitim veriliyor.(bülten)