AKDENİZ’DE İHRACAT UÇUYOR!


 

Akdeniz’den yılın ilk 11 ayında yapılan ihracat Türkiye ortalamasını geçti

Akdeniz’den yılın ilk 11 ayında yapılan ihracat Türkiye ortalamasını geçti. 2017 yılının Kasım ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay 10., Adana 11., Kayseri 12., Karaman 30 ve Mersin ise 14’üncü sırada yer aldı. 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklama ile Akdeniz’den yılın 11 ayında yapılan ihracat Türkiye ortalamasını geçti. Açıklamaya göre; 2016 yılı ilk 11 ayında 8 milyar 985 milyon dolar olan AKİB’den yapılan ihracat, yüzde 18,4 oranında artışla 2017 yılı ilk 11 ayında 10 milyar 640 milyon dolara yükseldi.  
AKİB 2017 yılı Kasım ayında, 1 milyar 48 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda yer alarak, Türkiye ihracatının yüzde 7,7’lik kısmının yapılmasını sağladı.
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından 2017 yılının Kasım ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay 10., Adana 11., Kayseri 12., Mersin’in 14. ve Karaman 30. sırada yer aldı.
AKİB’den 2017 yılının Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke; Irak, Mısır, Rusya Federasyonu, Hollanda ve Suriye oldu.

İHRACATI KİMYEVİ MADDELER SIRTLIYOR
Türkiye genelinden kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 20 oranında artış ile 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
AKİB bünyesindeki
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise Kasım ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 31 artış kaydetti. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu ihracatı birliğin toplam ihracattaki payının yüzde 25’ine, Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatındaki payının ise yüzde 197una tekabül etti. 
Akdeniz’den bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar oldu. Akdeniz’den en çok ihracat yapılan ülkelerde; Mısır, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, S.Arabistan, KKTC, Malta, Irak, Almanya, Danimarka ve Suriye oldu. 

YAŞ MEYVE SEBZEDE DEĞERDE ARTIŞ VAR
Yaş meyve ve sebze ihracatı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla değerde yüzde 6 artış göstererek 321,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt ürün grupları bazında incelendiğinde yaş meyve ihracatında miktarda yüzde 67 değerde ise yüzde 75’lik gibi ciddi bir artışla 91 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda yüzde 1 oranında düşüş, değerde ise yüzde 7 oranında artış yaşanmış olup 41,9 milyon dolar olarak; narenciye ihracatında ise miktarda yüzde 12, değerde yüzde 11 oranında düşüş yaşanmış olup 187,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.  
Kasım ayında en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla mandalina, limon, üzüm, portakal, kestane, nar ve domates olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Ukrayna, İtalya, Almanya, Romanya, Suudi Arabistan oldu. 

Yılın 11’inci ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 163,9 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 51’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu. 
Türkiye geneli yaş meyve ve sebze ihracatı, Ocak-Kasım 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla hem miktarda hem de değerde yüzde 11 oranında artış göstererek 1,872 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
Ocak-Kasım 2017 döneminde en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla domates, limon, mandalina, üzüm, kiraz, portakal, biber ve nar olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya, Suudi Arabistan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Hollanda oldu. 
Ocak-Kasım 2017 döneminde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 828,9 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 44’lük pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu.  

DEMİRCİLERİ HOLLANDA VE İSRAL UÇURDU
Demir ve demir dışı metaller sektörü 2017 yılı Kasım ayı ihracatı da, yüzde 37 oranında artışla 1 milyar 256 milyon dolardan 1 milyar 729 milyon dolara yükseldi ve Kasım ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 12,6’lık pay aldı. 
AKİB üyelerinin demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü ihracatı ise 2017 yılı Kasım ayında, yüzde 51 oranında artış kaydederek 102 milyon dolardan 155 milyon dolara ulaştı. AKİB bünyesindeki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Kasım 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle Hollanda’ya gerçekleştirilen ihracatın yüzde 675 ve İsrail’e gerçekleştirilen ihracatın yüzde 513 oranında artmasından kaynaklandı. 
Ürün gruplarına bakıldığında ise demir çelik yassı kaplamada 18,6 milyon dolarlık, demir çelik filmaşinde ise 11,1 milyon dolarlık ihracat artışı dikkat çekti. Böylece demir ve demir dışı metaller - çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 8,9 oldu. 
Sektörün Ocak - Kasım dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 21 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 16 milyar 506 milyon dolar olduğu görüldü. AKİB üyelerinin demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü, Ocak - Kasım dönemi ihracatında ise yüzde 63 oranında bir artış oldu ve 1 milyar 647 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

HUBUBAT BAKLİYATTA KAYIP VAR
Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı da yılın ilk 11 ayında 567,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4,2 oldu. Bir önceki eş dönemle kıyaslandığında sektörün ihracatında yüzde 6 civarında bir azalış meydana geldi. Ülkelere göre incelendiğinde, Kasım döneminde Irak 127 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 22’lik pay değeri ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 8 ve yüzde 4’lük pay değerleri ile Suriye ve Birleşik Devletler takip etti.
AKİB üyelerinin 2017 yılı Kasım döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yüzde 17 oranında azalarak 102,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği görüldü. Akdeniz’in ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 18 olarak gerçekleşti. 
AKİB bünyesindeki Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 102,5 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünleri 32,8 milyon dolarlık değeri ve yüzde 32’lik payı ile ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 13 milyon dolar ile tatlı bisküvi ve gofretlere ait. Ülkelere göre ise, 2017 yılı Kasım ayında Irak yüzde 17’lik payı ve 17,9 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından 16,9 milyon dolarlık ihracat değeri ile Suriye geldi. 


TEKSTİL VE HAMMEDDELERİNDE KIPIRDANMA VAR
Tekstil ve hammaddeleri sektöründe Türkiye genelinde ihracat Kasım ayında 2017 yılına kıyasla yüzde 5 oranında artış göstererek 728 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör ihracatı, Türkiye geneli ihracattan yüzde 5,3 pay aldı. 
AKİB bünyesindeki Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayında sektör ihracatının 72 milyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü. 2016 yılı aynı dönemine kıyasla ihracatta beklenenden yüzde 13 daha az artış görülerek, Türkiye geneli sektör ihracatından aldığı pay yüzde 10 oldu. 
Kasım ayında ATHİB’in en çok ihraç ettiği ilk üç ürün dokuma kumaş, örme kumaş ve de pamuk ipliği oldu. İtalya, Portekiz ve Birleşik Devletler Kasım ayında en büyük 3 ihracat pazarımızı oluştururken, en büyük değer artışı Portekiz, Tunus ve İran pazarlarında yaşandı. 
Ocak-Kasım 2017 verileri incelendiğinde, yılın ilk 11 ayında 804 milyon dolar ile ATHİB’in sektör ihracatından yüzde 10,33 pay aldığı görüldü. 12 aylık dönemde ise 881 milyon dolar ihracatın gerçekleştiği ve geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla yüzde 1’lik bir azalışın yaşandığı görüldü. 

MOBİLYA EN BÜYÜK PAZAR IRAK
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri Kasım ayı ihracatı da, 2016’ya göre yüzde 12,9 oranında artış göstererek 417 milyon 825 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak - Kasım döneminde ise ihracat geçen yıla göre yüzde 6,8 oranında artış göstererek 4 milyar 2 milyon 845 bin dolar olarak gerçekleşti.
AKİB üyelerinin 2017 yılı Kasım ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 58 milyon 214 bin dolar mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirdiği görüldü. Bir önceki yıla göre sektörün Kasım ayı ihracatında yüzde 16 oranında artış yaşanırken, Ocak-Kasım dönemi ihracatı yüzde 8 artış ile 542 milyon 815 bin dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Kasım ayı ve 2017 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak oldu. 
AKİB bünyesindeki Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ilk 10 ülke içerisinde en çok artış oranlarının Yemen, Lübnan ve İsrail’e gerçekleştiği görüldü.

HAZIR GİYİMCİLERİN YÜZÜNÜ İSPANYA GÜLDÜRDÜ
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Kasım ayı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,7 oranında bir artış ile 1,31 milyar dolardan 1,44 milyar dolara ulaştı ve Kasım ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 10,5’lik bir pay aldı. AKİB üyelerinin ihracatı ise 2017 yılı Kasım ayında 2016 yılı aynı dönemine oranla, yüzde 18 oranında bir artış ile 26,5 milyon dolardan 31,2 milyon dolara yükseldi. Bu dönemdeki ihracata ülke bazında bakıldığında, en büyük artışın 5,4 milyon dolar ile İspanya’ya gerçekleştirilen ihracatta yaşandığı görüldü. Aynı dönemdeki ihracata ürün grubu bazında bakıldığında ise 3 milyon dolarlık artış ile bayan dış giyim ihracatı en fazla yükselen grup oldu. 
AKİB bünyesindeki Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Kasım ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 2,17 oldu. Sektörün Ocak - Kasım dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 0,05 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 15,6 milyar dolar olduğu görüldü. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak - Kasım dönemi ihracatında ise yüzde 15 oranında bir düşüş oldu ve ihracat 343 milyon dolar olarak gerçekleşti.  

 

SU ÜRÜNLERİ İHRACATÇILARI ORTADOĞU İLE KAZANIYOR
Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı da Kasım ayında geçen yıla gere yüzde 25 oranında artarak yaklaşık 218 milyon olarak gerçekleşti. 
AKİB bünyesindeki Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yaklaşık 30 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. 2016 yılı Kasım ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 14 oranında bir artış yaşandı. 
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri yüzde 30’luk pay ile ilk sırada, yüzde 22 ile yumurta ikinci, yüzde 14 ile balıklar ise üçüncü sırada yer aldı. 
Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın yüzde 50’lik pay ile ilk sırada, Suriye’nin yüzde 14 ile ikinci, Lübnan’ın ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Kasım ayı değer bazında ihracatı il bazında incelendiğinde; Adana yüzde 34 ile ilk sırada, Mersin yüzde 23 ile ikinci sırada Hatay ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı.  

TEDBİR ALINMALI
AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan da, yaptığı açıklama ile 2017 yılını güzel rakamlarla kapatmayı ümit ettiklerini bildirdi. 
Türkiye’nin bu başarısını geleceğe taşımak ve ihracat hedeflerini yakalamak için gerekli olan tüm tedbirleri almak durumunda olduğunun da altını çizen Arslan, “İhracatın sürdürülebilir bir yapıya kavuşması, dış pazarlardaki rekabet gücümüzün artırılması, ihracatçılarımızın etkin destek mekanizmaları ile teşvik edilmesi çok önemli. Unutulmamalıdır ki, ihracatımız arttıkça, ülkemizin en önemli sorunlarından olan yoksulluğu, gelir dağılımındaki eşitsizliği, geri kalmışlık gibi sorunlar en aza indirgenecektir” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA