“MARAŞ KATLİAMI İLE YÜZLEŞİLMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MARAŞ KATLİAMI İLE YÜZLEŞİLMELİ”


 

“Hiçbir hükümet Maraş katliamı ile yüzleşmeye yanaşmadı”

Mersin’de, Maraş Katliamının 39. Yılında, katliamda yitirilen canları anmak için; K. Maraşlılar Derneği, Nurhaklılar Derneği, Pazarcıklılar Derneği ve Mersin Cemevi Gençlik Kolları Mersin Cemevi’nde ortaklaşa bir anma etkinliği düzenlediler. Anma programına çok sayıda yurttaş ve demokratik kitle örgütü ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Mersin Cemevi’nden yapılan açıklamaya göre; Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu Gülbengin ardından katliamda hakka yürüyen canların anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından Kazım Baran Dede bir deyiş okudu.
Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz yaptığı açılış konuşmasında “Bitmeyen acının adı Maraş’tır. 39 yıl önce görülmemiş bir barbarlıkla başta Yörükselim mahallesinde ve şehrin diğer bölgelerinde şehit edilen bütün canların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum ve aziz ruhları şad olsun. AKP iktidarı dahil, hiçbir hükümet Maraş Katliamı ile yüzleşmeye yanaşmadı. Yakın tarihimize baktığımızda, yaşadığımız topraklarda inanç ve yaşam tarzlarından ötürü, bir siyaset tarzı olarak onlarca Alevi katliamı yaşanmıştır. Devlet bütün bu katliamlarla yüzleşmekten hep kaçtı. Alevi Pir’leri buyurmuşlar, nerede zülüm ve yıkım varsa, nerede acı ve gözyaşı varsa, ister meydanlarda, ister zindanlarda orası Kerbela’dır. 
Bu ülkede katliam yapanlar; devamlı devletin koruması ve gözetimi altında tutularak korunmuşlardır. Faşist katillerin suçlarının her daim üzeri örtülmüş ve gizlenmiştir. Hatta belge ve kanıtlar ortadan kaldırılmıştır” diye konuştu.
Katliamla birlikte Maraş’ın, Alevisizleştirildiğini ve kentin el değiştirdiğin ide belirten Kılavuz, “39 yıldır kentte; bir anma yapmamak, onları başarılı kılmıştır. Katliam mağdurlarının birçoğu, bugüne kadar yakınlarının mezar yerlerini tespit edememiştir. Bu topraklarda acıyı bal eğleyen pirlerimiz, yaşayan halklar arasında birlikteliği yeğlemiştir. Mazlum halklara, inançlara, kültürlere saygılı bir düzenin sistemin gelmesini dilemişlerdir. Halklar arasında kuşku ve güvensizliğin son bulması, kin, öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini bu güzelim topraklarda yaşayan tüm halkların ve inançların, birbirlerinin haklarına saygılı kardeşçe, el ele, barış içinde birlikte olmalarını yüce haktan niyaz ederim.’ diye konuştu.
Konuk konuşmacı CHP Parti Meclis Üyesi Yıldırım Kaya da, “Aleviler çocuklarına; kin gütmeyi değil, hep barışı, sevgiyi kardeşliği öğretti. Bu katliam doğrudan faşist katliamdır. Faşist katliamları ortadan kaldırmanın tek yolu demokrasiden geçer. Alevileri Cemevlerinde bölmeye çalıştılar. Alevileri Hacı Bektaş-ı Veli Dergahında bölmeye çalıştılar. Ama onların unuttukları bir şey var. Bin yıllık geleneğe canları pahasına sahip çıktılar. Biz Maraş’ı Mahzuni’lerle biliyoruz. Şimdi ise Maraş’ı katliamlarla anıyoruz. Maraş’a kinimiz ve nefretimiz yoktur. 39 yıl önce tezgahlanan oyun bugün Terolar köyünde yapılmaktadır” diye konuşmasını tamamladı.
Maraş katliamı tanıklarından Birgül Kaya ise konuşmasında “Maraş Katliamı Şehitleri önünde konuşmak benim için oldukça zor. Buradaki bulunan resimlerden biri de babama ait. Diğerleri ise tanıdıklarım. Maraş’ta yapılanları vahşet kelimesi bile karşılamıyor. Maraş’ta Kerbalayı yaşadık. Ben yaşanan bu vahşete şahit oldum. Babamın katiliyle sürekli savaş veriyorum ve her gece neden diye soruyorum ama cevabı yok” diye konuştu.
Konuk konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Kalay ise “Maraş katliamı vahşettir; çünkü görmeyen gözler oyulmuştur. Yaşlıların, kadınların bebeklerin hançerle katledildiği bir katliamdır. Maraş katliamında önemli olan bu katliamcı anlayışın sorgulanmasıdır. Katliamcı anlayışı besleyen karanlık süreci sorgulamaktır. Yüzeysel tartışmalarla geçiştirilmiştir. Bizim talebimiz katliam sürecini ayrıntılı bir şekilde araştırılmasıdır. Maraş Katliamı ile ilgili Türkiye Büyük Meclisine verilen soruşturma önerisi Meclis Başkanlığı tarafından ret edildi. Soruşturma önerisinin reddinin nedeni ise katliam kelimesinin yersiz bulunmuştur. Yapılan bu katliamları olay olarak tanımlamamızı istiyorlar. Türkiye Büyük Meclis Başkanı şunu demek istiyor; ‘Ey Aleviler 1978 yılında size yapılanların ne olduğunu hala anlamış değiliz. Dolayısıyla biz bunu olay olarak nitelendirmek istiyoruz’. Olay kavramı ne olduğunu bilmediğiniz durumlar için geçerlidir. Maraş’ta yapılanlar olay değil katliamdır” diye konuşmasını sonlandırdı. 
Konuşmaların ardından Mustafa ve Onur Talipoğlu’nun seslendirdiği deyişlerle Mersin Cemevi Gençlik Kolları Semah döndü. Serdar Gül ve Batuhan Boz’unda seslendirdiği deyişlerle anma programımız son buldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA