Oda seçimleri nedeniyle yeni hizmet binası yapım işini askıya alan MTSO, kasasındaki 28 milyon TL’nin 5 milyonunu Nefes Kredisi olarak üyelerine kullandıracak. Odanın kalan 23 milyonu ise faiz geliri amaçlı bankada yatacak.
Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Aralık Ayı Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Oda toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Meclis Başkanı Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile meclis üyeleri katıldı. Toplantıda MTSO’nun 2018 yılı bütçesi 18 milyon 600 bin TL olarak oylandı ve kabul edildi.
Toplantıda oda seçimleri nedeniyle yeni hizmet binası yapım işini askıya alan MTSO’nun, kasasındaki 28 milyon TL’nin 5 milyonunun Nefes Kredisi olarak üyelerine kullandıracağı, kalan 23 milyon TL’nin ise faiz geliri amaçlı mevduat hesabı olarak değerlendirileceği açıklandı.
“MTSO; TEPEDEN İNME DEĞİL, TABANDAN GELEN GÜCÜNÜ, MERSİN İÇİN KULLANMAKTADIR”
Başkan Aşut, toplantıda yaptığı konuşmada, odanın kuruluşunun 132’inci yılını kutladığını anımsatarak, “132 yılı arkasında bırakarak sadece Mersin’in değil, ülkemizin en önemli ve en etkin sivil toplum kuruluşlarının başında gelen odamız; 2017 yılında da, projelerinin takibine devam etmiş, kentimizin ekonomik konularının yanı sıra; sosyal gelişiminde de, en etkili kurum olmuştur. 132 yıllık kurumsal tecrübesinden güç alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, sadece sorunlara parmak basan değil, bu sorunlara çözüm getiren bir kurum olmuştur. Lobi yapan; Çözüm için yetkili dinamikleri harekete geçiren kurum olmuştur. Demokrasiyi içine sindirmiş çok sesli oluşumuyla; Tabanın sesi olan komiteleriyle, tepeden inme değil, tabandan gelen gücünü, Mersin için kullanmaktadır kullanmaya da devam edecektir.
Çünkü MTSO; siyaset üstü yapısıyla, ayrıştıran ve bölen değil, hem camiamızı, hem de tüm Mersin’i birleştiren ve kucaklayan bir kurumdur.
Bağlı olduğumuz prensipler bellidir: Cumhuriyet; demokrasi, bilim ve insan hakları gibi evrensel değerler tek rehberimizdir.
Meclisimizin ve Yönetim Kurulumuzun bu uyumu, gösterilen ve takip edilen ortak vizyon, odamızın ulusal ve uluslararası oluşumlardaki prestijli ve saygın konumu bu değerleri yaşatabildiğimizin en somut göstergesidir. Faaliyet raporlarımızda detaylı şekilde var olan işlerimizi; birlikte beraber ortaya çıkardığımız değerleri burada bu kısıtlı zamanda tek tek saymak mümkün değil” dedi.
ASCAME’YE MERSİN DAMGA VURDU
Sahip oldukları vizyonun sonucu elde edilen gelişmelere de değinen Başkan Aşut, Mersin’in; Akdeniz’de kıyısı olan 23 ülke ve sayısı 300’ü aşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın üye olduğu büyük bir network olan Akdeniz Ticaret Ve Sanayi Odaları Birliği’ne (ASCAME) 2006 yılındaki üyeliğin ardından kısa sürede, önce Sanayi Komisyonu, sonra da Lojistik Komisyonu Başkanı olduğunu anımsattı.
Son yapılan ASCAME Genel Kurulda tüm üyelerin oyu ile MTSO olarak ASCAME İnovasyon ve Bilgi-İletişim Teknolojileri Komisyonu Başkanlığını aldıklarını söyleyen Şerafettin Aşut, “Bu komisyon birkaç yıl önce bizim önerimizle kurulmuştu ve bu gün MTSO artık ‘ASCAME İnovasyon ve ICT Komisyonu’ başkanıdır. 23 ülke, 300’den fazla üye oda var ama sadece 17 komisyon var. 300 üye içinde, bu 17 komisyondan birinin başkanlığını alabilmek odamızın bir başarısıdır. Bu yıllardır oluşturduğumuz uluslararası imaj ve lobi gücüdür. Bu yeni komisyon başkanlığı, Mersin olarak yüksek teknolojiyi ekonomiye entegre çabamızın bir payandası olacaktır. Dünyayı bu anlamda çok daha yakın takip edeceğiz, iş birlikleri fırsatını çok daha fazla yakalayacağız. Bu Mersin’e duyulan bir güvendir… Ve bu güven bir günde yaratılmadı…Odamızın liderliğinde yapılan çalışmaların, verilen emeklerin sonucudur bu… Odalar, ancak bu vizyonu yakalayabilen ve destekleyen nitelikli bir Meclise, yönetime ve profesyonel bir personel yapılanmasına sahiplerse yol alabilirler. Ne mutlu bize ki; Meclisiyle, Yönetim Kuruluyla ve çalışanlarıyla aynı misyonu, vizyonu ve değerleri paylaşan bir Odamız var.
“MERSİN’İN SÖYLEDİKLERİ ÜLKENİN VİZYONU HALİNE GELİYOR”
İşte bu güçtür ki, Mersin iş camiası olarak söylediklerimiz artık ülkenin makro vizyonu ve projeleri haline gelmektedir. Bu mutluluk vericidir, umut vericidir… Geçtiğimiz haftalarda sayın Kalkınma Bakanımızın ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın Mersin ziyaretlerinde verdikleri 5 müjde; aslında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak uzun süredir gündeme getirdiğimiz, uyarılarda bulunduğumuz, çözüm planları olarak ortaya koyduğumuz şeylerdi… İlk müjde: Uzun süredir beklediğimiz Tarım Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesiydi. Yine, Mersin’de bir Mega Endüstri Bölgesi kurulmasının düşünülmesi çok önemli bir gelişmedir. Son 5 yıldır ‘Doğu Akdeniz’ üretim anlamında Türkiye’nin yeni Marmara’sıdır diyoruz. Ülkenin mega üretim bölgelerine ihtiyacı var diyoruz. Bu düşüncelerimize kulak verildiğini görmek sevindiricidir.
Diğer bir müjde; Endüstri 4.0’ın altyapısını oluşturmak adına Akdeniz Bölgesi için Model Fabrika Mersin’de kurulacak olmasıdır. Endüstri 4.0 farkındalığı yaratmakta öncü bir oda olduk. Bunun somut çıktılarında da öncü yine Mersin olacaktır. Bakınız; Amerika Birleşik Devletleri bu hafta yeni Ulusal Güvenlik Belgesini açıkladı. ABD diyor ki; ‘Başkasına, özellikle tehdit ülkelere teknoloji satmayacağız, paylaşmayacağız’ diyor. Yani, artık hazır bir şey yok… Yüksek teknolojide ihtiyacımızı kendimiz üretmek zorundayız. Bunun bir ulusal güvenlik ve gerçek anlamda bir BEKA konusu olduğunu anlamalıyız.
Diğer bir müjde ise; Yine yüksek teknolojinin, markalaşmanın ve dijital ekonominin parçalarından biri olan, yenilikçilik ve tasarım konusuyla ilgili olan; Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin Mersin’de kurulacak olmasıdır.
Bunlar durup dururken bakanlıkların veya yetkilerin aklına gelen şeyler değildir. Tüm bunların bir ulusal hedef haline gelmesinde; Meclisinden Komitelerine, yönetiminden çalışanlarına kadar, Odamızın katkısı, değer üretme çabası vardır. Tekrar bu büyük ailenin bir parçası olmaktan gurur duyduğumu ifade etmek isterim. İşte bu vizyonla ve bu yol haritasıyla; Planlı bir strateji ile yoluna devam eden Odamız; bütçe çalışmalarını da bu planlamaya uygun yapmıştır” diye konuştu.
ODA ÜYELİĞİNE ZAM GELDİ!
Odaya kayıt ile verilen erdiği hizmetlerin ücretlerine ilişkin tariflerde de değişikliğe gidildiğini açıklayan Başkan Şerafettin Aşut, 2018 yılında uygulanacak yıllık aidat tarifesinde yeniden değerleme oranı esas alınarak yüzde 10 ile yüzde 14.7; Kayıt ücreti tarifesinde; yüzde 9.4 ile yüzde 14 arasında değişiklik yapıldığını bildirdi.
“Amacımız, üyemize fazla yük getirmeden, en iyi hizmeti vermektir” diyen Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü; “2017 yılında mevzuatta yapılan değişiklikle yeni kurulacak sermaye şirketlerinden alınacak kayıt ücretinin asgari ücretin yüzde 10’daz az yüzde 15’den fazla olamayacağı hükme bağlandığından, 2018 yılı için 290 TL olarak belirlenmiştir. 5174 sayılı Odalar Kanununun 24.maddesi gereği Yıllık Aidat asgari ücretin yüzde 10’dan az yüzde 50’sinden fazla olamamaktadır; Dolayısı ile asgari ücretin 1950 TL olacağı varsayımı ile aidatların 195 TL ile 975 TL arasında olabileceği varsayımı ile tarifeler yenilenmiştir.
Munzam Aidat: gerçek kişi tacirlerin bilanço kârı üzerinden, tüzel kişi tacir ve sanayiciler ise ticari bilanço kârı üzerinden munzam aidat tavanını aşmamak kaydı ile binde beş oranında hesaplanmaktadır. Munzam aidat tavanı 5174 sayılı yasanın 25.maddesine göre aidat tavanının 20 katı olup, 2017 yılı için tavan yaklaşık 19 bin 500 TL’dir.
Diğer taraftan munzam aidatın yeniden düzenlenmesi veya kalkması yönünde çalışmalar yapıldığı yönünde söylemler duyulmaktadır. Munzam Aidatın tamamen kalkması halinde yaklaşık 3 milyon 900 bin TL gelir kaybı olacak ve bu tutar gelir bütçesinin yüzde 21’ine tekabül etmektedir.
BELGE VE HİZMETLERE DE ZAM GELDİ!
Ayrıca 2018 yılında uygulanacak olan belge ve hizmet karşılığı alınacak ücretler tarifesinin bazı kalemlerinde ise yüzde 7 ile yüzde 35 arasında değişiklik yapılmıştır.
Kayıt sureti, Faaliyet Belgesi, iflas ve konkordato belgesi, Sicil Gazete Sureti gibi belgelerde yüzde 14.2, Ticaret Sicil Müdürlüğünce verilen belgelerde yüzde 35 oranında artış yapılmıştır.
Diğer taraftan, ihracatçıların kullandığı A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe Şehadetnameleri ücreti, K Belge hizmet ücreti, Tır Karne Hizmet Ücreti TOBB tarafından belirlenmekte olup değişiklik yapılmamıştır. 2018 yılında değişiklik olması halinde resen uygulanacaktır.
ODANIN NAKİT VARLIĞI 28 MİLYON TL
Nakit varlığımız yaklaşık 28 milyon liradır. Bunun 5 milyonu, yani yüzde 7,5 oranı Nefes Kredisinde kullanılmakta olup; 2018 yılında da kullanma talebimiz TOBB’a iletilmiştir. Kalan 23 milyondan 2018 yılında harcama yapılmayacağı varsayılarak, ortalama yüzde 13,1 faiz oranı ile vadeli mevduatta değerlendirileceği öngörülmüş ve 3,4 milyon lira gelir tahmini yapılmıştır. Verilen hizmet ve belgelerden elde edilecek gelir hesabında; 2018 yılı için öngörülen yüzde 5,5 büyüme tahmini ve yüzde 7,5 enflasyon varsayımı kullanılmıştır.
Yukarıda belirtilen projeksiyona göre 2018 Gelir Bütçesi: 18 milyon 600 bin lira tahmin edilmiştir.
Personel Giderleri; Bütçe, Muhasebe Yönetmeliğinin 16.maddesinde belirtilen yüzde 40’ın içinde kalmaktadır. 7 milyon 150 bin lira ile bütçenin yüzde 38,4’ünü oluşturuyor.
Temsil, gezi konaklama, seyahat ve yol, yevmiye ve huzur hakkı giderleri için ayrılan ödenek bütçenin yüzde 8.3’ü olup; 1 milyon 550 bin lira yasal sınırın olan yüzde 20’nin altındadır.
Meclis üyeleri ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında Mersin’i tanıtmak, ticareti geliştirmek amacına dönük organizasyonlar yapılmaya devam edecektir.
Özellikle; Yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen fuarlara katılım devam ederken; personel ve üyelere dönük yapılacak eğitim, toplantı ve konferanslara devam edilecektir.
Oda üyelerinin, meslek komite üyelerinin ve meclis üyelerinin yurtiçi fuarları ziyaret talepleri Odamız Yurtiçi Fuar Katılım Desteklerine İlişkin Çalışma Usul ve Esaslar dahilinde desteklenmeye devam edilecek; Meclis Üyelerinin yurtdışında düzenlenecek fuar, iş heyeti, seminer ve konferansa katılma talepleri Odamız Meclis Üyelerinin Yurtdışı İş Heyetlerine Katılım Desteğine İlişkin Çalışma Usul ve Esaslar dahilinde desteklenmeye devam edilecektir. Bunlar Odamızın vizyonu, ekonomimizin dünyaya entegrasyonu için hayati konulardır. Mersin’in ulusal ve uluslararası platformda tanıtımına yönelik çalışmalara devam edilecektir. Üyelerimizin uluslararası piyasalara açılması ve rekabetçiliğin geliştirilmesine dönük projelerin uygulamasına devam edilecek; gerekiyorsa yeni projeler hazırlanacak ve kazanılması halinde uygulanacaktır.
Diğer taraftan ÇKA güdümlü proje kapsamında onaylanan; Kimya Vadisi Projesi ile Yaş Sebze ve Meyvenin Raf Ömrünün Uzatılması Projesine destek verilecektir.
YENİ HİZMET BİNASI ASKIYA ALINDI
Mevcut OSB dışında yeni kurulacak Organize Sanayi Bölgeleri ve İhtisas Organize Bölgeleri ile Tarım Teknopark’ın kuruluş çalışmalarına destek verilmeye devam edilecektir.
Yeni hizmet binası yapılması ile ilgili proje çalışmaları seçimler nedeniyle askıya alınmış olup, sonrasında binayla ilgili hazırlanan yatırım programı Meclisimizin onayına sunulacak ve onaylanması halinde harcama ihtiyatlardan karşılanacaktır.
Bununla birlikte mevcut binanın dış cephe tamiratı ile iklimlendirmenin yenilenmesi çalışması devam etmekte olup, uygun görülmesi halinde meclis kararı ile ihtiyatlardan harcama yapılarak karşılanacaktır.
2018 yılı bütçesi 18 milyon 600 bin TL gelir ve gideri denk bağlanmış ve giderlerin tamamı gelirlerle karşılanacaktır. Gelir bütçesinin yüzde 79,6’sı (14 milyon 820 Bin TL) olağan faaliyet gelirlerinden, yüzde 20,3’ü (3 milyon 780 Bin TL) faaliyet dışı gelirlerden; faiz, kira, kambiyo ve iştiraklerden alınacak kar payından oluşmaktadır. 2018 yılında EBYS (elektronik belge yönetim sistemi) uygulamaya alınacak olup, tüm yazışmalar e-imzalı olarak yapılacaktır. Üyelerin en fazla ihtiyaç duyduğu Kayıt sureti ve Faaliyet Belgesi ile Ticaret Sicil Gazete sureti e-imzalı olarak verilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlanmış olup en kısa sürede devreye alınacaktır.”