MERSİN’E İSTİKLAL MADALYASI VERİLSİN!


 

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Mersin’e İstiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Kanun Teklifi verdi. Mersin’in, Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösterdiğinin altını çizen Atıcı, kanun gerekçesinde, bu nokt

Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf devletlerinin, Osmanlı Devleti’ni işgal ve istila ettiğini anımsatan Milletvekili Atıcı, “Ardından ordu ve donanmamızı silahtan yoksun bırakmak, yurdun en verimli ve stratejik bölgelerini ele geçirmek, demiryollarını ve limanları kontrolleri altına almak üzere bir sömürge politikası izlemeye  yeltenmişlerdi. Yurdun en önemli ve verimli yerlerinden biri olan Çukurova Bölgesi de, galipler tarafından güdülen bu politikadan payını almış, önce İngilizler, ardından Fransızlar tarafından işgal edilmişti. 

Yenilgi ile her şeyin bittiğini ve yenenlerin insaf ve merhametine sığınmaktan başka çare kalmadığını düşünen Osmanlı hükümeti bu hor görülme ve aşağılamalara karşı boyun eğiyordu. Yüzyıllar boyu özgür yaşamış ve egemenliği benimsemiş olan milletimiz, için için kaynayan bir volkan gibi patlamaya hazır bir durumdaydı.

“MERSİNLİLER MALLARINI, CANLARINI BAĞIMSIZLIK UĞRUNA ADADILAR”
Bu yaşananlar karşısında çok sevdiği askerlik mesleğinden ayrılıp ‘sine-i millete’ dönen ve kendisini kurtuluş davasına adayan Mustafa Kemal, Türk Milletini özgürlük ve egemenlik bayrağı altında topladı. İşgal altındaki Mersinliler de bu bayrağın altına kavuşmakta gecikmediler. Kuvayı Milliye ruhuyla Mersin’in tüm ilçelerinde ve köylerinde teşkilatlanmalar başlatılmıştı.
İşgal Çukurova’da bin bir facia ile devam ederken, esasen için için direnme hazırlığı yapmakta olan ‘Yiğit Mersinliler’ Büyük Önder’in verdiği işaret ile birlikte harekete geçti. Şehrin çeşitli bölgelerinde örgütlenen ufak çaptaki milli kuvvetler bir araya gelerek çığ gibi büyüyordu. Bütün Mersinliler mallarını, canlarını bağımsızlık uğruna adamış durumda idiler. Kurtuluşa ve Mustafa Kemal’e inanıyor, kendilerine güveniyorlardı. 
Neticede işgalci güçler püskürtüldü, Mersinlilerle baş edemeyeceğini anlayan Fransızlar, dost geçinme esasından hareket ederek anlaşmayı tercih ettiler. Emperyalizmin işgal düzeyine varan sömürüsüne karşı bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü olan 3 Ocak 1922’de mutlak bir zaferle sonuçlandırılmıştır.
İstiklal Savaşı ve onun ayrılmaz bir bölümü olan Çukurova Kurtuluş Savaşı bütün dünya mazlum milletlerine özgür ve egemen yaşamak isteyen bir milletin mutlaka başarıya ulaşacağının parlak bir örneğini vermiştir. Bu kanun teklifi ile İstiklal Mücadelesinde Mersin halkının verdiği destansı mücadele ve gösterdiği büyük kahramanlıklar nedeniyle Mersin iline İstiklal Madalyası verilmesi amaçlanmıştır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA