Mersin’de yapımına başlanan 3. Battı-Çıktı projesi diğer projelerde olduğu gibi yine esnafı vurdu. Adeta kan ağlayan esnaf, iş yapamadıkları için iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor.
MEHMET NABİ BATUK/SONER AYDIN
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğini rahatlatma adına üçüncü battı-çıktı projesini hayata geçirmeye başladı. 3 Aralık’ta yapımına başlanan H. Okan Merzeci-Üniversite Caddesi Katlı Kavşak Projesi ile Yenişehir ve Mezitli sınırları içerisinde yer alan H. Okan Merzeci Bulvarı ile Üniversite Caddesi’ndeki trafik yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Projenin 6 ay sonra 19 Mayıs’ta Mersinlilerin hizmetine sunulacak. Projedeki amaç kent trafiğini azaltmak olsa da bölgede yaşanan vatandaşlar ve özellikle de çevre esnaf için sancılı bir süreç daha başladı. Daha önce yapılan Tulumba Battı-Çıktı ve Limonluk Battı-Çıktı projeleri sırasında vatandaşlar ve çevre esnaf mağduriyet yaşamıştı. Yapımı tamamlanan iki proje de olduğu H. Okan Merzeci-Üniversite Caddesi Katlı Kavşak Projesi’nde de benzer mağduriyetler ortaya çıktı.
“DALIŞ VE ÇIKIŞ UZUNLUĞU 370 METRE OLACAK"
Proje aşaması tamamlanan ve ilk kazmanın geçtiğimiz ay vurulduğu katlı kavşak projesi, trafiğin yoğun olduğu kavşaklardan birisi olan Okan Merzeci Bulvarı ve Üniversite Caddesi’nde hayata geçirilecek. Kavşakta doğu-batı yönünde battı-çıktı, 2 şerit gidiş, 2 şerit dönüş, yan yollar ise iki tarafta da ikişer şerit olarak projelendirilirken, Üniversite Caddesi ise 2x3 şerit olarak projelendirildi. Saatte 935 aracın geçtiği kavşakta, doğu–batı istikametinde battı-çıktı transit geçit, kuzey-güney istikametinde ise sinyalize geçiş yapılacak. Ulaşım Master Planına göre yapılan bu projenin dalış ve çıkış uzunluğu ise 370 metre olacak. “BELEDİYEDEN KİMSE GELİP DERDİMİZİ DİNLEMEDİ”
Mersin’de yıllardır çözüm bekleyen trafik soruna karşı atılan adım, beraberinde mağduriyetler getirdi. Son yıllarda nüfusun hızla arttığı bölgede yapılan proje ile esnaf kan ilk aydan ağlama noktasına geldi. Birçok iş yerinin önü bariyerlerle kapatılırken, birçok iş yeri ise toz ve çamurdan iş yapamaz halde. Üniversite yolunda 4 yıldır lokanta işleten İsmail Cibe, Üniversite Kavşağı’ndaki inşaat çalışmaları nedeniyle işlerinin azaldığını belirtti. İşlerinin düşmesi nedeniyle bir ustabaşını ve 3 çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldığını belirtti. Öğlen saatinde lokantasındaki boş masaları gösteren Cibe, “Battı çıktı yapılsın biz burada hizmete karşı değiliz. Ama buraya bir hizmet yaparken hem vatandaşa hem de esnafa zarar vermeden yapılsaydı en mantıklı hizmet olurdu. Ama yetkililerden birisi bizi ziyaret edip böyle bir teşvikte tenezzül etmeden, derdimizi bile dinlemeden dükkânlarımızın etraflarını komple kapattılar. İnsanların bu şekilde buraya gelmesi çok zor. Ama bu durumda ekmeğimizi zorlaştırıyor” dedi. Battı-Çıktı’nın havanın uygun olduğu, insanların tatile çıktığı yaz aylarında yapılmasının daha uygun olacağını kaydeden Cibe yetkililere seslenerek, “Bizim işlerimizin açıldığı bir dönemde insanların çalışma hayatlarına döndüğü bir dönemde belediye tam kışın geleceği zaman bir battı çıktı projesine neden başlıyor?” diye sordu.
“ZARARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ”
Son olarak Büyükşehir Belediyesi Bürokratlarına seslenen Lokantacı Esnafı Cibe, “Bu proje etrafındaki biz esnafların bu konudaki mağduriyeti ne olacak? Bu zararımızı kimler karşılayacak? Burada çalışan insanlar vardı ekmeğinden oldular. Ben personellerimi işten çıkartmak zorunda kaldım. Benim ustam işlerin azlığı nedeniyle, eşini çocuğunu burada bırakıp çalışmak için Aksaray’a gitmek zorunda kaldı. Hem bana hem de bu insanlara yazık değimlidir? Belediye bürokratları bu insanların ekmeğine sebep oldu. Biz birçok kez Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdik ama cevabını henüz alamadık. Eğer bu zararlarımızın karşılanabilme şansı varsa biz bu zararımızın karşılanmasını yetkililerden istiyoruz” diye konuştu.