GİZEM EKİCİ
Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle Sarıkamış Harekâtı’nın 103’üncü yıldönümünde “Mersin’in Sarıkamış Şehidi Torunlarını, Sarıkamış’ta Şehit Dedeleriyle Buluşturma” projesi düzenlendi.
Proje kapsamında 35’i Sarıkamış’ın Mersinli şehit torunu olmak üzere Mersin Üniversitesi, TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü, Mersin’in ilçe belediyeleri, Mersinli Muharip gazileri ve diğer kurumlardan katılımcıların da dahil olmasıyla oluşturulan 55 kişilik proje ekibi, Sarıkamış’a gitmek üzere yola çıkacak.
Mersin Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre; projeyle, katılımcılar Sarıkamış’taki muharebe alanları ile dedelerinin şehit düştüğü yerleri ziyaret edecek. Proje kapsamında ayrıca Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda her yıl şehitleri anma adına düzenlenen yaklaşık 3 kilometrelik saygı yürüyüşüne katılım sağlanacak.
4 Ocak Perşembe günü üniversitemizde, ‘Mersinli Sarıkamış Şehidi Torunlarını Sarıkamış’a Uğurlama Töreni’ gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene; Mersin Milletvekilleri Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ve Yılmaz Tezcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu başta olmak üzere protokol üyeleri, şehit yakınları, üniversitemizin akademik ve idari personeli katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapıldı, dua edildi ve TRT arşivinden görüntülerle ‘Dünden Bugüne Sarıkamış’ konulu belgesel izlendi.
AMAÇ YENİ NESİLLERE VATAN SEVGİSİ AŞILAMAK
Düzenlenen törende bir konuşma yapan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; yeni nesillerde vatan sevgisi, şehitlik, gazilik bilincinin oluşmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizin içinden geçtiği dönemin zorluğunun ve dış güçlerin yüz yıl önce nasılsa, bugün de aynı niyetlerle toprağımızda ve ülkemiz üzerindeki niyetlerinin devam ettiğini biliyoruz. Bu farkındalığı hiç aklımızdan çıkarmadan gündemde tutmak, dış mihrakların oyunlarının bozulmasında bir garanti olması açısından da çok önemlidir. İşte tam da bu nedenle tarihimizin şanlı sayfalarına birer abide gibi dikilmiş yiğitlerimizin canını hiçe sayarak şehit ve gazi olduğu önemli olayları, içerisine öğrencilerimizi de katarak unutturmamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Çanakkale Zaferi nedeniyle şehit torunlarıyla şehitliklere düzenlenen gezinin ardından, bu kez de Sarıkamış şehitleri için bir proje gerçekleştiriyoruz.”
“Sarıkamış şanlı tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır. Sarıkamış, dondurucu soğukta vatanı için dini için şehit olan yiğitlerin hikayesini barındırır içinde” diyen Rektör Prof. Dr. Çamsarı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Tarihi boyunca sayısız zaferler kazanmış şanlı ordularımız Sarıkamış’ta düşmana değil soğuğa mağlup olmuşlardır. Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla -45 derece soğukta bir kahramanlık destanı yazmışlardır. Mehmetçiğimiz Sarıkamış’ta zor koşullara ve imkansızlıklara rağmen savaştan kaçmamış, düşmana arkasını dönmemiş ve vatanını canı pahasına korumayı bilmiştir.”
Konuşmasına gençlere seslenen Rektör Prof. Dr. Çamsarı “Atalarınız sizlere gurur duyacağınız şanlı bir tarih bıraktı. Bu tarihi yaşamak ve yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak sizin mesuliyetinizdir. Lütfen tarihinizi okuyun, anlamaya çalışın ve yaşatın. Canlarını; toprakları, bayrakları, dinleri, namus ve şerefleri için vermiş dedelerimizden güç alarak onların bize emaneti olan bu cennet vatana sahip çıkmaya hep birlikte devam edelim” dedi.
BU PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK
Proje yürütücülerinden MEÜ öğretim elemanı Okutman Koray Gidirişlioğlu da, projeye ilişkin şöyle bilgi verdi: “Türkiye de bir ilk olan bu anlamlı projeyle; Mersinin ilçeleri Mut, Gülnar ve Tarsus’un Sarıkamış Şehidi torunları başta olmak üzere Sarıkamış’ın Mersinli şehit torunlarını, Sarıkamış’ta dedeleriyle buluşturacağız. O dönemin zor şartları altında atalarımızın vatan müdafaası için verdiği mücadeleyi yerinde görerek tarih, vatan ve millet bilincini pekiştireceğine inanmaktayız. Bu projenin; Sarıkamış harekatında atalarımızın yokluklar içerisinde ve soğuktan ölmeyi göze alarak ‘canlarını verme fakat vatan toprağını vermeme’ konusunda gösterdikleri azim ve kararlılığı gelecek kuşaklara aktarmanın milli birlik ve beraberliğimize katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.”
Okt. Koray Gidirişlioğlu “Bu proje kapsamında Mersin Üniversitesi olarak Rektörümüzün talimatları doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivlerine inerek yaptığımız titiz bir çalışmanın ardından şehit torunlarını belirledik. 1915’te Sarıkamış’ta şehit düşen on binlerce askerimizden 89’unun ‘Mersinin Sarıkamış Şehidi’ olduğunu tespit ettik. Tespit edilen bu şehitlerimizden ulaşabildiğimiz 35 şehidimizin torunu Mut, Tarsus ve Gülnar da kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz ve ilçe meslek yüksekokullarımızın ortaklaşa yürüttüğü titiz bir çalışmanın ardından projeye dahil edildi” şeklinde konuştu.
Düzenlenen törende, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından projeye katkılarından dolayı proje çalışma ekibine onur belgesi verildi.
Protokol üyelerinin, projeye katkılarından dolayı emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür belgelerini vermesiyle tören sona erdi.