Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Mersin’e sözünü verdiği en önemli projelerden biri olan Hafif Raylı Sistem Projesi için 2018 yılı sonunda yapım ihalesine çıkılması hedefleniyor.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre; Ulaşım Master Planı’nı revize eden ve bu kapsamda Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hafif Raylı Sistem Projesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED raporuna gerek olmadığı yönünde onay verdiği proje için çalışmalarına yoğun bir programla devam eden Büyükşehir Belediyesi, Hafif Raylı Sistem Projesi’ni tamamladığında Mersin’in trafik sorunu kökten çözülmüş olacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mayıs 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Ulaşım Master Planı kapsamında hazırladığı Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Uygulamaya Esas Kesin Projelerinin Hazırlanması İşi İhalesini geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi.
2021 YILINDA MERSİNLİLERİN HİZMETİNDE OLACAK
Ulaşım Master Planı kapsamında hazırlanan ve Mersin trafiği için uzun soluklu çözüm getirecek olan Hafif Raylı Sistem Projesi’nin hazırlanmasının ardından 7 ay içerisinde projelerin bitirilmesi öngörülüyor. 2018 yılı Kamu Yatırım Programı’na alınması için başvurusu yapılan raylı sistem projesinin yapım ihalesi sonuçlandıktan sonra en kısa sürede inşaatına başlanacak.
HAFİF RAYLI SİSTEME BAĞLI TRANSFER MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK
Mezitli-TCDD Garı arasında toplam 16,24 kilometre uzunluğunda olacak olan hat Mersin Gar’ından başlayacak ve İstiklal Caddesi’ni takip edecek. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na ulaşan hat Forum Alışveriş Merkezi yönünde ilerleyecek ve Mezitli’de son bulacak. Hattın ana hizmet bölgesi konut alanları, önemli kentsel aktivite alanları ile merkezi ticari ve iş alanlarının da içerisinde bulunduğu fonksiyonlar olup, güzergâh batıda Mezitli Soli ve çevresine, Mersin Üniversitesi Yenişehir yerleşkesine, Forum AVM ve Marina’ya hizmet verecek. Güzergâh boyunca 4 istasyon yeraltında, 7 istasyon hemzeminde ve 1 istasyon ise viyadükte yer almaktadır. Hat Mersin Ulaşım Ana Planı kapsamında güzergâh üzerinde yapılması önerilen Mezitli Soli transfer merkezi, Gar ve Eski Otogar Ana Transfer Merkezi sayesinde raylı sistemin, tren garı hattı, doğu, kuzey hatları, ilçe otobüs hatları ile entegrasyonu sağlanacak.
Mersin’in önümüzdeki yıllardaki gelişimi göz önüne alınarak seçilen hattın güzergâhı, vatandaşların kullandığı önemli ulaşım ana arterleri, nüfus, çalışan ve istihdam sayısı, hanedeki ve okuldaki öğrenci sayıları, araç sayısı, otomobil sahipliği, 1000 kişiye düşen otomobil sayısı ve hane halkı geliri gibi değişkenler göz önünde bulundurularak seçildi.
MEZİTLİ-TREN GARI ARASI 21 DAKİKA OLACAK
Mezitli-Gar Hattı boyunca belirlenen 12 adet istasyon bulunuyor. İstasyon noktaları güzergâh çevresindeki arazi kullanımları dikkate alınarak, en kesitin ve mülkiyet durumunun uygun olduğu noktalarda, toplu taşıma planlaması ilkeleri doğrultusunda yoğun mesafelere göre belirlendi. Belirlenen araç tiplerine göre oluşturulmuş peron boyları 30 metre uzunluğunda 4 araçlık dizilere göre 125 metre peron boyu ile istasyon boyları Aç-Kapa İstasyon (170 metre), Tünel İstasyon (192 metre) ve Hemzemin İstasyon (125 metre) olacak şekilde tasarlanmıştır.
Proje koşullarına göre işletme hızı 42,7 km/sa olarak hesaplandı. Tek yönde yaklaşık 21 dakika süren hattın toplam gidiş dönüş süresi yaklaşık 45 dakika olacak. Hattın açılış yılında işletmenin zirve(en yoğun) saatteki sefer sıklığı 5 dakika olup günde (4’erli araçlardan oluşan) 10 dizi çalışacak. 2030 yılındaki yolcu rakamlarına göre zirve saatteki sefer sıklığı 13 dizi ile 3,75 dakikada bir olacak. Zirve saatteki sefer sayısının en fazla olacağı 2050 yılında seferler arası süre 2,86 dakikaya düşecek ve işletmede zirve saatte 21 sefer yapılacak. Buna göre sistemin açılış yılında zirve saatte tek yönde 14 bin184 yolcu taşınacak ve bu değerin ana plan hedef yılı olan 2030’da 18 bin 574 yolcuya; 2050 yılında ise 24 bin 763 yolcuya ulaşması hedefleniyor.