Türkiye’nin ilk Şehir Hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi ilk hizmet yılını düzenlenen törenle kutlanırken, törende yapılan konuşmada hastanenin maddi durumu ve hastaneye ulaşımda yaşanan sorunların göz ardı edilmesi dikkat çekti.
Tartışmalı hastane ilk hizmet yılını tamamladı
Mehmet Nabi Batuk
Türkiye’de Kamu-Özel İşbirliği ile hayata geçirilen ilk proje olan Mersin Şehir Hastanesi ilk hizmet yılını düzenlenen törenle kutladı. Hastane kampusu içerisinde yer alan İdari Binada gerçekleştirilen törene Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçaçı, CCN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar, CCN Sağlık Genel Müdürü Timur Balta, Sağlık Bakanlığı Şehir Hastaneleri Koordinasyon Daire Başkanı Sait Çelebi ve Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Doç. Dr. Furkan Erol Karabekmez ve Mersin Şehir Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Serkan Kılınç ve hekimler katıldı. 3 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan Mersin Şehir Hastanesi ilk yılda toplamda 7.082.448 tıbbi test, 69.427 ameliyat, 8.627 doğum gerçekleştirildiği bildirilirken; hastaneye 2 milyon 490 bin 286 hasta başvuru yaptı. Hastanedeki doluluk oranı ise yüzde 87 olarak açıklanırken; hastanenin maddi durumu ile ilgili hiçbir açıklamanın yapılmaması dikkat çekti. 445’i doktor olmak üzere 1.770 sağlık çalışanı ve 764 idari personel ile birlikte toplam 2.534 çalışanı bulunan Mersin Şehir Hastanesi 2017 yılında sık sık nakit sıkıntısı ve ulaşım güçlüğü sorunları ile gündeme gelmiş; bir dönem yönetiminin tıbbi cihaz üreten bir Alman firmasına sattığı cihazların bedelini tahsil edemediği iddia edilmişti.
30 ŞEHİR HASTANESİ DAHA YOLDA
Mersin Şehir Hastanesi’ni diğer illere örnek olacak bir proje olarak kabul ettiklerini ifade eden Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Doç. Dr. Furkan Erol Karabekmez, “Bizim önümüzdeki 2 – 3 yıl içerisinde inşaatına başlayacağımız 15 şehir hastanesi var. Bunun dışında proje aşamasında olan 20 şehir hastanesi var. 30 yakında projesi devam eden şehir hastanemiz var. Böylelikle burada korkunç bir tecrübe ortaya çıkıyor. Bu tecrübe dünyada hem özel sektör tarafından hem de sağlık kurumları tarafından çok popüler. Bu tecrübelerden faydalanmak için hem batılı hem de doğulu ülkelerden bize talep geliyor. Bu bizim için gurur verici bir şeydir. Mersin Şehir Hastanesi ile birlikte eski devlet hastanesine oranla hem kapasite hem fiziki mekân hem de cirosu arttırıldı. Ancak bu artış yetmez bizim daha da ileriye gitmemiz lazım” dedi.
“ÖRNEK BİR BAŞARI HİKÂYESİ KONUMUNDADIR”
Toplantıda bir konuşma yapan CCN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar “CCN Yatırım Holding olarak Mersin Şehir Hastanesi’nin yatırımını ve işletmesini üstlenerek vatandaşlarımızın hak ettikleri üstün nitelikte, hızlı, konforlu sağlık hizmetlerini almasına katkıda bulunmaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz. Sağlık alanında dünya standartlarının da üzerinde bir kaliteyle hizmet sunan Mersin Şehir Hastanesi, hem ülkemiz, hem de şirketimiz adına göğsümüzü kabartan, örnek bir başarı hikâyesi konumundadır. İlk yılında 2 milyondan fazla vatandaşımıza hizmet veren Mersin Şehir Hastanesi, sağlık hizmetlerinde yatırım ve işletme alanında kamunun yükünü özel sektörün alması temeline dayalı Kamu Özel işbirliği modelinin ne kadar başarılı olduğunun en güzel örneğidir” şeklinde konuştu.
DOLULUK ORANI: YÜZDE 96
Hastanenin ilk hizmet yılında yaptıkları çalışmalar ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Mersin Şehir Hastanesi Baştabibi Opr. Dr. Serkan Kılınç, ise eski Mersin Devlet Hastanesi ile Mersin Şehir Hastanesi’ni sık sık karşılaştırması dikkat çekti. Hastanenin mevcut yapısını anlatan Kılınç, “1 Şubat 2018 itibari ile hastanemizin doluluk oranı yüzde 93’lere, yoğun bakım doluluk oranlarımız yüzde 90’larda ve servis doluluk oranlarına ulaştığı görülmektedir. 2017 yılı içersinde 102 bin 957 yabancı uyruklu hastan başvurmuştur. Bu hastaların yüzde 99’u Suriyeli ve Kuzey Irak kökenli vatandaşlar oluşturmuştur. Mersin Şehir Hastanesi ile yaptığımız, sağlıklı gebelik, mutlu doğum, bilinçli annelik, sosyal projelerimizde faaliyetler sürmektedir” dedi.